Călătorie in jurul lumii Sâmbătă 5 Februarie ora 19
05 Februarie 2022, 06:09
Realizator Magdalena Tara
Invitati speciali:
E.S. Domnul Roberto Cesar Hamilton Magana Ambasadorul Republicii Cuba
E.S. Domnul Radu Ioanid Ambasadorul Romaniei in Statul Israel
Alexandru Muraru Reprezentantul Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului si Xenofobiei
Alexandru Florian Directorul Institutului Elie Wiesel
Martin Salamon Directorul Institutului Cultural Roman din Tel Aviv
Istoricul Carol Iancu
Dirijorul Ladislau Roth
Emisiunea Călătorie în jurul lumii din această seară vă propune in prima parte o incursiune diplomatică si culturală in Cuba.
Ziua Națională a Republicii Cuba este sărbătorită pe 1 Ianuarie.
Vă vom prezenta câteva aspecte privind semnificația sărbătorii naționale a Cubei, despre relațiile bilaterale cu România, despre modul în care aceasta tara este afectata de pandemia cu COVID 19. Si desigur vă vom prezenta și din punct de vedere turistic Cuba, ca posibila destinație de călătorie.
De asemenea Ambasadorul Republicii Cuba ne va vorbi si despre acordurile de colaborare dintre Societatile Nationale de Radio din Cuba si Romania si cu ocazia incheierii mandatului in tara noastra ne va prezenta si o sinteza a misiunii sale diplomatice în calitate de ambasador acreditat în România.
În 2005, Rezoluţia privind comemorarea Holocaustului a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a desemnat data de 27 ianuarie ca fiind Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. La 27 ianuarie 1945, forţele aliate au eliberat lagărul de concentrare şi de exterminare Auschwitz-Birkenau.
Rezoluţia îndeamnă toate naţiunile membre ale ONU să cinstească memoria victimelor Holocaustului şi să încurajeze dezvoltarea de programe educaţionale privind istoria Holocaustului, pentru a preveni viitoare acte de genocid. Aceasta solicită conservarea activă a siturilor Holocaustului care au servit drept lagăre de exterminare naziste, lagăre de concentrare, lagăre de muncă forţată şi închisori, potrivit https://ec.europa.eu.
Lagărul de concentrare de la Auschwitz
Cu prilejul Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului sunt organizate în fiecare an o serie de manifestări şi de activităţi la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York şi la birourile ONU din întreaga lume.
În 2022, tema care ghidează comemorarea şi educaţia despre Holocaust este "Memory, Dignity and Justice".
Potrivit ONU, comemorarea şi educaţia despre Holocaust sunt imperative globale în al treilea deceniu al secolului XXI. Scrierea istoriei şi actul recunoaşterii aduc demnitate şi dreptate celor pe care autorii Holocaustului intenţionau să-i distrugă. Păstrarea evidenţei istorice, amintirea victimelor, contestarea distorsiunii istoriei exprimată adesea în antisemitismul contemporan, sunt aspecte critice de a pretinde dreptate după atrocităţi. Tema cuprinde aceste preocupări.
Activităţile comemorative şi educaţionale vor atrage atenţia asupra acţiunilor întreprinse de supravieţuitorii Holocaustului în anii care au urmat acestuia, pentru a-şi revendica drepturile, istoria, moştenirea şi tradiţiile culturale şi demnitatea. Vor fi explorate rolul jucat de instituţii şi individual în sprijinirea supravieţuitorilor, impactul de lungă durată al Holocaustului asupra familiilor supravieţuitorilor, respectiv impactul Holocaustului asupra modelării politicii şi intervenţiilor privind drepturile omului. Tema încurajează acţiunea de a nega ura, de a întări solidaritatea şi a promova compasiunea. Programul de informare "Holocaustul şi Naţiunile Unite" este o expresie a angajamentului neclintit al ONU de a promova drepturile omului, de a combate antisemitismul şi rasismul şi de a preveni un viitor genocid, potrivit https://www.un.org.
În 20 ianuarie 2022, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat, prin consens, o rezoluţie propusă de Israel prin care cheamă toate statele să lupte împotriva negării Holocaustului şi contra antisemitismului, mai ales pe reţelele sociale, informează AFP.
Totodată, rezoluţia îndeamnă statele membre să 'elaboreze programe educative care vor întipări în spiritul generaţiilor viitoare învăţămintele Holocaustului spre a ajuta la prevenirea actelor de genocid', şi le cere statelor, ca şi giganţilor reţelelor sociale 'să ia măsuri active pentru a lupta contra antisemitismului şi negaţionismului sau a deformării Holocaustului'.