Calatorie in jurul lumii - Sambata 29 septembrie, ora 19
29 Septembrie 2018, 06:36
Realizator Magdalena Tara
Invitati speciali
E.S. Domnul Karol Mistrik Ambasadorul Republicii Slovace
E.S. Domnul Guillermo Ordorica Ambasadorul Statelor Unite Mexicane
Cu participarea actorilor Annemary Ziegler si Tomi Cristin
Slovacia sărbătoreşte ziua naţională la data de 1 septembrie, când este marcată Ziua Constituţiei (1992).
Castelele şi fortăreţele Slovaciei situate de-a lungul colinelor şi văilor de joasă altitudine, reprezentând relicve ale Evului Mediu, au fost construite în apropierea fiecărei localităţi, pentru a proteja împotriva invadatorilor. Aproape fiecare castel ruinat din Slovacia are propria legendă. Între cele mai apreciate comori arhitectonice ale ţării se numără bisericile din lemn din partea de nord-est a ţării, construite într-un mod unic, fără cuie de fier şi încă funcţionând şi în ziua de azi ca edificii religioase.
Capitala Bratislava, centru al artelor şi culturii, are un număr mare de muzee, galerii de artă, palate şi biserici bogat ornamentate, în jurul Oraşului Vechi. Dintre obiectivele turistice amintim: Podul Nou (Novy Most), Vechea Primărie, Piaţa Veche, Clădirea Parlamentului Slovac, Teatrul Naţional Slovac, Grădina Zoologică, Grădina Botanică din Bratislava, Catedrala Sfântul Martin, Biserica Sfânta Elisabeta, Biserica Buna Vestire din Bratislava, Biserica Sfântul Mântuitor din Bratislava, Castelul Bratislava, Turnul Televiziunii, Clădirea Radioului Slovac, Muzeul Oraşului Bratislava, Muzeul Ceasurilor din Bratislava, Palatul Grassalkovich, Palatul Patriarhal din Bratislava, Palatul Leopold de Pauli, Turnul Mihail din Bratislava. La 7 kilometri de Bratislava, se află castelul Devin, ale cărui prime fortificaţii au fost realizate în secolul al VIII-lea, potrivit ''Enciclopediei Statelor Lumii'' (ediţia a XIV-a, 2016).
Din patrimoniul UNESCO fac parte, printre altele, oraşul minier Banska Stiavnica, aria de conservare urbană Bardejov, rezervaţia de arhitectură populară Vlkolinec, peşterile Aggtelek şi Carstul Slovac.
Primele opere literare scrise pe teritoriul actual al Slovaciei datează din perioada cuprinsă între anul 863 şi până la începutul secolului al X-lea, majoritatea fiind de inspiraţie creştină. Printre autori merită menţionaţi Sfântul Chiril, Sfântul Metodie şi Clement al Orhidei. Cea mai cunoscută lucrare se numeşte ''Proglas'' semnată de Sfântul Chiril şi este o introducere, un cuvânt înainte pentru cele patru evanghelii.
În 1783, a apărut la Pressburg (Bratislava) primul ziar de limbă slovacă, periodicul ''Prespurske Noviny''. Primul roman de limbă slovacă a fost ''Rene mladenca prihodi a skusenosti'' (1784), al lui Jozef Ignac Bajza. În secolul XIX, cea mai importantă influenţă în stabilirea limbii slovace literare a fost cea a lui Ludovit Stur, care a ales în acest sens un dialect din centrul ţării, lipsit de elemente de limbă cehă.
La începutul secolului XX, s-a remarcat Martin Kukucin, cel mai important reprezentant al realismului literar slovac şi întemeietor al prozei slovace moderne. Între anii 1918 şi 1945, cele mai importante romane au fost ''Zivy bic'' (1927), al lui Milo Urban şi ''Jozef Mak'' (1933) semnat de Jozef Ciger-Hronsky.
Statele Unite Mexicane marcheaza ziua nationala la data de 16 septembrie.
Mexic este o țară frumoasă și diversă, cu multe puncte de atracție, precum plajele locale faimoase în toată lumea pentru ospitalitate și frumusețe sau orașele istorice din perioada de dinaintea colonizării spaniole. Oferă multe situri arheologice bogate în cultura civilizațiilor Maya, Olmec, Tarascan și Aztecă. Printre cele mai importante locuri din Mexic se numără capitala Mexico City și Monterrey, cu frumoasele sale clădiri coloniale și Guadalajara. Orașele coloniale sunt Oaxaca, Morelia, San Miguel de Allende, Guanajuato, Zacatecas și Merida în peninsula Yucatan. În Mexico City, Piața celor Trei Culturi celebrează marile culturi care au influențat Mexicul: ruinele Aztece, biserica San Diego colonială și câteva clădiri de la sfârșitul secolului XX.
Unul din principalele obiective turistice este Chichen Itza, aflat în jungla Yucatanului, la 193 km vest de Cancun, unul dintre cele mai impresionante locuri ale misterioasei civilizații Maya. Aici au avut loc nenumărate sacrificii umane până în 1 200, când locul a fost brusc abandonat. Astăzi, vechiul drum dintre Cancun și Merida întretaie Chichen Itza, creând două situri separate Chichen Viejo și Chichen Nuevo, cele mai intacte ruine din perioada mayașă.
Aflat în Parcul Național Palenque, Palenque este unul dintre cele mai mărețe situri mayașe clasice. Cele mai remarcabile structuri sunt Palatul și cripta din piramida Templul Inscripțiilor.
Un alt obiectiv turistic este Biserica Parohială San Miguel de Allende, o biserică gotică roz și un exemplu de arhitectură colonială. Biserica aflată în piața centrală a orașului San Miguel de Allende a fost construită în 1683 și renovată în 1880. Cripta de sub altarul principal conține rămășițele lui Felipe Gonzalez și ale generalului Anastasio Bustamante, eroi ai Războiului Mexican de Independență (1810-1821).
Canionul de Cupru (Barrancas del Cobre) este un tărâm cu cascade, munți, râuri, deșert și pădure. Patru dintre aceste canioane sunt mai adânci decât Marele Canion american. Cea mai faimoasă atracție este Calea Ferată Chihuahua al Pacifico, un traseu aflat la o înălțime de 2.438 m, ce cuprinde 36 poduri mari și 87 de tunele.
Muzeul Național de Antropologie (Museo Nacional de Antropologia) deschis, în 1964, adăpostește cele mai mari colecții arheologice ale Mexicului, celebrând populația pre-columbiană.
Mâncarea mexicană de astăzi este un amestec dintre bucătăria originală mayașă și aztecă și influențele conquistadorilor spanioli. "Tortillas" este mâncarea de bază a locuitorilor de rând și se face din făină de grâu sau de porumb. Se servește în loc de pâine sau combinată în feluri de mâncare tipice — "enchiladas", "tacos", "quesadillas". Ardeii mari "Poblano" se servesc umpluți, iar cei mici "habanero" sunt extrem de iuți. "Guacamole" este un fel din piure de avocado cu ceapă, ardei iute și coriandru.