Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 29 Octombrie ora 19:00
29 Octombrie 2022, 07:42
Realizator Magdalena Tara
Invitaţi speciali
E.S. Domnul Peer Gebauer Ambasadorul Republicii Federale Germania
E.S. Doamna Fusun Aramaz Ambasadorul Republicii Turcia
Domnul Benito Jimenez Saum Însărcinat cu Afaceri al Ambasadei Statelor Unite Mexicane
Domnul Kosa Andras Laszlo Directorul Centrului Maghiar Bucureşti
Istoricul Carol Iancu - Membru de onoare al Academiei Române
Emisiunea Călătorie în jurul lumii din această seară vă propune o incursiune diplomatică şi culturală în Germania şi Turcia, ţări care au Zilele Naţionale în luna Octombrie. Pe 3 Octombrie este Ziua Naţională a Republicii Federale Germania şi pe 29 Octombrie este Ziua Naţională Republicii Turcia.
Vă vom prezenta câteva aspecte privind semnificaţia sărbatorilor naţionale ale acestor ţări şi un scurt istoric al relaţiilor diplomatice cu România, accente ale relaţiilor bilaterale prezente.
2022 este un an aniversar special pentru relaţiile româno-germane. În data de 21 aprilie 1992, România și Germania au semnat la Bucureşti „Tratatul între România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa”, care a pus bazele dezvoltării relațiilor dintre țările noastre după încheierea Războiului Rece și Reunificarea Germaniei.
Astăzi, România și Germania au o colaborare strânsă și bazată pe încredere atât la nivel bilateral, cât și în cadrul UE și NATO. Schimburile economice dintre cele două țări reprezintă o îndelungată poveste de succes. De asemenea, considerăm că există un mare potențial în configurarea orientată spre viitor a tranziției din economie și piața muncii. Îndeosebi domeniile energie, tranziție ecologică, cercetare și dezvoltare, precum și digitalizare oferă noi posibilități de cooperare. Din punct de vedere social și cultural, dorim să aprofundăm schimburile de experiență în rândul tinerei generații și să consolidăm înțelegerea reciprocă. În acest sens, minoritatea germană din România joacă un rol important de punte de legătură, iar interesul în România pentru educația, limba și cultura germană este foarte mare.
Sub mottoul „30 de ani de prietenie și parteneriat româno-german în Europa”, este marcata această aniversare printr-o serie de evenimente, inițiative și întâlniri menite sa sublinieze strânsele relații în domeniile economie, politică și cultură dintre cele doua tari.
De asemenea invitaţii noştri speciali vor sublinia şi câteva dintre cele mai importante obiective ale misiunilor lor diplomatice în calitate de ambasadori acreditaţi în România.
Vă vom prezenta şi agenda de evenimente a Centrului Cultural Maghiar Bucureşti, pornind de la manifestarea dedicată Zilei Naţionale a Ungariei sărbătorită pe 23 Octombrie.
Ziua Morților este considerată una dintre sărbătorile cele mai reprezentative ale Mexicului.
Ziua Morților a devenit o tradiție cunoscută din ce în ce mai mult în străinătate, însă ea reflectă, în fond, relația complexă pe care mexicanii o au cu moartea încă din timpurile prehispanice. Ziua Morților, așa cum o cunoaștem astăzi, este o tradiție catolică ale cărei rădăcini provin din Ziua Tuturor Sfinților și care, de-a lungul anilor, a încorporat elemente indigene și a evoluat. În cadrul acestei sărbători există câteva date cheie și anume: pe 31 Octombrie sunt amintiți copiii ce au murit fără a fi botezați; pe 1 Noiembrie copiii botezați, iar pe 2 Noiembrie adulții. Pe data de 3 noiembrie se consideră că cei care au revenit pe pământ și-au luat energie din ofrandele expuse pe altar și se întorc în viața de apoi, iar apropiații, într-o atmosferă plină de nostalgie, împart ofranda constituită din alimente. Pe 9 Octombrie este marcată în România Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului. Vom continua dialogul nostru cu istoricul Carol Iancu despre volumul bilingv (romana - franceza) "80 DE ANI DE LA POGROMUL DE LA IAȘI ŞI HOLOCAUSTUL (ȘOAHUL) DIN ROMÂNIA", volum lansat recent în România, reamintind sfarşitul tragic al poetului şi filozofului Benjamin Fondane.