Calatorie in jurul lumii Sambata 26 August ora 19 Realizator Magdalena Tara

26 August 2023, 07:16
Invitati speciali
E.S. Domnul Zafar Iqbal Ambasadorul Republicii Islamice Pakistan
E.S. Domnul Tengku Sirajuzzaman Ambasadorul Malaysiei
Mezzosoprana Ruxandra Donose
Pianista Alina Pavalache Director Artistic al Festivalului International de Canto "George Enescu" si al "Rencontres Musicales Georges Enesco" Paris - Tescani
Actorul si interpretul Sergiu Cioiu
Emisiunea Calatorie in jurul lumii din aceasta seara va propune o incursiune diplomatica si culturala in Pakistan si Malaysia, tari care au Zilele Nationale in luna August.
Va vom prezenta cateva aspecte privind semnificatia acestor sarbatori nationale, impresii ale invitatilor nostri speciali ambasadori din tarile in care s-au aflat misiune diplomatica, locuri preferate din Romania si ce este specific pentru misiunile diplomatice in calitate de ambasadori acreditati in tara noastra.
Muzeul Național "George Enescu" și Asociația NOESIS - ENESCO, organizează o nouă ediție Masterclass de artă vocală, la secția "Dumitru și Alice Rosetti Tescanu - George Enescu" Tescani, în perioada 13-20 august 2023.
Cursul va fi susținut de Mezzosoprana Ruxandra Donose, Pianista Alina Pavalache și Regizoarea Anda Tăbăcaru și a avut ca finalitate un concert spectacol al participanților, în data de 20 august 2023, în cadrul evenimentului Dialogul Artelor.
Alina Pavalache este Director Artistic și Coordonator al Concursului Internațional de Canto "Georges Enesco", parte din "Rencontres musicales Georges Enesco" de la Paris, manifestare la care muzeul este partener încă de la prima ediție. Din 2014, organizează la Tescani cursuri de măiestrie având ca invitați de seamă mari personalități ale artei vocale, precum: Viorica Cortez, Leontina Văduva, Nelly Miricioiu, Elena Moșuc, Jean Philippe Lafont.
Anul acesta masterclass-ul a fost coordonat de Mezzosoprana Ruxandra Donose. Cariera strălucită a solistei a urmat un parcurs deosebit, fiind prezentă pe mari scene ale lumii, alături nume de rezonanță precum Zubin Mehta, Placido Domingo sau Luis Lima.
Masterclass-ul a beneficiat si de prezența Regizoarei de operă Anda Tăbăcaru, cu o bogată activitate didactică în cadrul mai multor instituții de învățământ superior și o lungă colaborare ca regizor artistic al mai multor teatre lirice din țară și străinătate.
In perioada 25-27 August are loc a 60-a editie a Festivalului de la Mamaia, Duminica, in ultima seara de festival, fiind invitat si actorul si interpretul Sergiu Cioiu.
Sergiu Cioiu a avut mai multe participari de succes la acest festival dintre care amintim:
* Festivalul Mamaia’66 (08 – 14 august 1966), Ediţia 4
“Cântecul vântului/Vântule” (m & t: Alexandru Mandy) – Premiul Comitetului Executiv al Sfatului Popular al Oraşului Constanţa
“Glasul tău” (m & t: Alexandru Mandy) În cadrul festivalului, Sergiu Cioiu este distins cu Menţiune de Interpretare
* Festivalul Mamaia’69 (25 – 27 iulie 1969), Ediţia 5
Secţiunea “Interpretare”
Premiul III – Sergiu Cioiu
“După mine, potopul” (m: Laurenţiu Profeta; t: Mihai Dumbravă)
“Masa tăcerii” (m & t: Alexandru Mandy)
* Festivalul Mamaia’71 (22 – 25 iulie 1971), Ediţia 6
“Primul loc pe pământ” (m & t: Alexandru Mandy) – Menţiune
* Festivalul Mamaia’73 (17 – 22 iulie 1973), Editia 8
“Ca florile” (m & t: Mihai Dumbravă) “Cine a găsit tinereţea mea…” (m: Radu Şerban; t: Aurel Storin) – Premiul Comitetului de Stat al Radioteleviziunii Române
* Festivalul Mamaia’74 (23 – 28 iulie 1974), Editia 9
“De necrezut” (m & t: Mihai Dumbravă) – Menţiune
“Să creşti mare” (m: Ion Cristinoiu; t: Mihai Dumbravă)
*Festivalul Mamaia’76 (26 – 31 iulie 1976), Editia 11
“Casa mea” (m: Florin Bogardo; t: Alexandru Mandy)