Calatorie in jurul lumii Sambata 24 Aprilie ora 19
24 Aprilie 2021, 06:42
Realizator Magdalena Tara
Invitati ES Domnul Jabu Mbalula Ambasadorul Republicii Africa de Sud
Doamna Tova Ben Nun-Cherbis Președinte Fondator al Fundației Magna cum Laude-Reut – Complexul Educațional Laude-Reut
Domnul Alexander Regenbogen
Domnul Marcel Bartic Profesor de istorie
În studioul Laude-Reut din clădirea Academician Nicolae Cajal, a avut loc în 14 aprilie 2021, ceremonia de Yom HaShoah (Ziua Holocaustului) si Yom Hazikaron (Ziua Reamintirii Eroilor) prezentată de elevii liceului în cadrul unui webinar. Sub denumirea From Holocaust to Revival, evenimentul a comemorat victimele antisemitismului, cei 23928 de soldați căzuți și 3158 de civili uciși în acte teroriste, în ajunul Zilei Independenței Israelului care marchează a 73-a aniversare a acestui stat de la întemeierea sa în 1948.
Pentru cunoașterea istoriei și a tragicelor sale momente, salutare sunt demersurile pentru înființarea Muzeului Național Memorial al Holocaustului în România, precum și deschiderea în iunie 2021, la Iași, a primului muzeu în amintirea victimelor pogromului din 1941.
Ilustrarea ororilor trecutului a adus alături de noi 3 generații ale familiei Regenbogen: nepoata care este în clasa a II-a Laude-Reut, tatăl ei și bunica ei, doamna Adolfina Regenbogen, supraviețuitoare a Holocaustului, cu o poveste extraordinară și tragică de viață, fiind salvată de la moarte la vârsta de un an, de către părinții săi pe care nu i-a cunoscut vreodată, victime ale antisemitismului și războiului.
Doamna Regenbogen are 81 de ani, trăiește în Israel și a intrat în direct cu elevii și invitații la eveniment, între care s-au numărat fiul și nepoata sa, cu ajutorul ICR Tel Aviv, de la sediul instituției. Viața doamnei Regenbogen a fost subiect de film realizat de TVR cu ajutorul informațiilor obținute din arhive de istoricul Adrian Cioflâncă.
Cele 8 zile dintre Ziua Holocaustului, Ziua Reamintirii Eroilor și Ziua Independenței reprezintă o comemorare națională pentru Israel, când evreii înțeleg importanța patriei pe care și-au creat-o și pe care o protejează cu mândrie pentru tot ceea ce au investit în devenirea ei.
În calitate de reprezentant oficial în România al International March of the Living, Fundația Magna cum Laude-Reut – Complexul Educațional Laude-Reut participă anualla Marșul Vieții, între Auschwitz și Birkenau, un program educativ anual, aducând peste 20.000 de persoane din întreaga lume în Polonia să studieze istoria Holocaustului și să înțeleagă rădăcinile prejudecăților, intoleranței și urii, o adevărată lecție de istorie pe viu.
Pentru al doilea an consecutiv de la demararea acestui proiect în 1988, Marșul Vieții, desfășurat pe cei 3 km ce leagă lagărele Auschwitz I de Auschwitz II – Birkenau în semn de respect față de victimele nazismului, s-a desfășurat online, din cauza pandemiei COVID-19. Regretăm situația actuală, însă istoria ne învață că totul este temporar, că vremurile se schimbă și, chiar dacă nu putem șterge faptele deja petrecute, avem puterea și mai ales obligația de a nu le uita și a nu le repeta – NEVER MEANS NEVER!
Tradiția March of the Living este de a insera mesaje de aducere aminte și compasiune pe plăcuțe de lemn plasate pe linia de cale ferată care aducea trenurile morții, toate aceste plăcuțe fiind apoi colectate de organizatori și păstrate într-o mare arhivă. Participanții din anii anteriori au putut să facă acest lucru în fața infamei porți a lagărului Auschwitz-Birkenau.
"La data de 27 aprilie, Africa de Sud sarbatoreste Ziua Libertatii. Este o data importanta deoarece in 1994 s-a instituit democratia pentru prima data in istoria tarii noastre. O consecinta a fost faptul ca toti cetatenii sud-africani au primit dreptul de a participa la viata politica si sociala a tarii prin vot. Cetatenii albi si cei de culoare se bucura acum de drepturi egale. S-a ajuns aici printr-un proces indelungat care a necesitat mult efort, multa energie si daruire din partea poporului sud-african pentru a-si castiga libertatea.
Relatiile bilaterale romano – sud-africane au fost stabilite oficial in 1991. Avem multe lucruri in comun, printre care prietenia si ospitalitatea. Relatia dintre tarile noastre se sprijina pe piloni politici, economici si comerciali, dar consideram ca mai sunt multe de facut pentru consolidarea acestei relatii.
In septembrie 2016, cele doua guverne au semnat un Protocol de Colaborare pe marginea Adunarii Generale a ONU. Protocolul vizeaza cooperarea in domenii precum educatia, cultura, stiinta si tehnologia.
Pe scurt, scopul relatiilor bilaterale dintre Romania si Africa de Sud este acela de a mentine si intari pritetenia dintre cele doua popoare, cu focalizare pe anumite domenii. Dupa cum am mentionat, in 2016 cele doua guverne au semnat un protocol pe marginea Adunarii Generale a ONU, convenind asupra unor instrumente de colaborare care acopera in special domeniile educatie, cultura, stiinta si tehnologie. Obiectivele prezentei noastre diplomatice in Romania se centreaza pe aceste domenii in principal.
De la inceputul pandemiei, Africa de Sud a inregistrat 1,5 milioane de infectari si 50 000 de decese cauzate de coronavirus. A fost o provocare dificila pentru tara noastra, dupa cum vedem din statistici. Guvernul sud-african a implementat Planul National de Management al Dezastrelor pentru a limita raspandirea virusului. Observam ca si Guvernul Romaniei face acelasi lucru prin masuri restrictive menite sa protejeze oamenii de infectia cu aces virus.
Planul National de Management al Dezastrelor prevede masuri de limitare a deplasarilor, consolidare a sistemului de sanatate, educarea populatiei privind regulile sanitare.
Ca o recomandare pentru cateva destiantii turistice din Africa de Sud, printre acestea ar fi:
- Orasul Cape Town, avand Table Mountain in fundal ca décor maiestuos,
- Parcul National Kruger, unde puteti vizita savana africana cu animalele salbatice care traiesc acolo in mediul lor natural, si veti putea vedea The Big Five (cele cinci mamifere mari): leul, elefantul, bivolul, rinocerul si leopardul, dar si alte specii ca ghepardul, hiena, antilopa
- Canionul Raului Blyde – rezervatie naturala in care se afla cel mai mare canion verde din lume. Canionul este faimos pentru privelistea panoramica asupra Raului Blyde. Se poate vizita cu masina, dar sunt si poteci de urcat prin canion.
Alte zone turistice sunt Garden Route, in sud-vestul tarii, orasul Johannesburg, Soweto, Insula Robben cu inchisoarea-muzeu, podgoriile, litoralul salbatic, plajele din orasul Durban."
E.S. Domnul Jabu Mbalula Ambasadorul Republicii Africa de Sud