BUCĂTĂRIA ITALIANĂ
30 Octombrie 2016, 14:02
Din punct de vedere culinar, Italia este o ţară a incredibilei diversităţi. O admiraţie şi un respect deosebit faţă de ingrediente se întâlnesc în toate regiunile. Cât despre felurile de mâncare şi modul lor de preparare, acestea se schimbă de la o zonă la alta şi reprezintă elemente importante ale stilului de viaţă italian, reflectând în principal cultura şi istoria acestui popor.
Pentru italieni, o mâncare bună este o adevărată sărbătoare a vieţii, iar mesele sunt văzute ca o ocazie pentru familie şi prieteni de a se reuni şi relaxa. În multe regiuni, activitatea se opreşte timp de două ore la amiază şi astfel, orice persoană poate merge acasă pentru a se ospăta. De obicei, masa de prânz este cel mai important eveniment al zilei, la care familiile se întrunesc şi stau de vorbă.
* * *
Cunoscută ca patria pastelor făinoase, Italia a făcut celebră pregătirea lor cu peşte, carne, legume, brânzeturi, smântână şi diverse sosuri. Nu cu mult timp în urmă acestea erau consumate mai mult în sud, iar orezul şi cartofii în nord. Astăzi însă, pastele se regăsesc în toată Italia, cu precizarea că se aplică totuşi unele distincţii regionale, în ceea ce priveşte forma şi sosul lor. Astfel, pastele plate sunt servite în mod special cu sos de vânat în centrul şi nordul Italiei, pe când spaghetele subţiri se consuma cu usturoi.
* * *
Regina bucătăriei italiene rămâne însă pizza, exportată cu succes în întreaga lume, în zeci de variante, de la cele exotice cu ananas şi porumb, până la cele tradiţionale cu salam, ceapă şi ardei. În prezent aluatul se umple cu ton, pui, cârnaţi, şuncă, mozzarela sau ciuperci. Totuşi, se spune că dacă vrei să guşti o pizza adevărată, trebuie să mergi la Napoli (oraşul în care s-a născut). Cât despre reţeta cea mai simplă, gustoasă şi uşoară, aceasta este cea cu roşii, brânză, ulei şi oregano, adică „Pizza Margherita”.
* * *
Bucătăria italiană nu înseamnă însă doar pizza ori paste. Se consumă şi destul de mult carne (în bucăţi prăjite rapid sau înăbuşite), fie că este vorba de vită, porc, pui, miel, peşte ori fructe de mare.
Supele ocupă şi ele un loc special, îndeosebi cele de legume, ce se servesc cu parmezan ras, care le oferă o aromă deosebită.
* * *
Şi să nu uităm deserturile, Italia lăudându-se la acest capitol cu un pretenţios cappuccino ori expreso servit cu napolitane şi cu invenţia căreia cu greu îi rezişti: tiramissu.