Ascultă Radio România Cultural Live

Bistrița Năsăud

20 Iulie 2018, 06:39

Bistrița este o poartă de legendă a Transilvaniei, locul unde istoria s-a întâlnit cu literatura, iar natura cu poezia, în care trecutul este mereu parte activă a prezentului. Județul Bistrița Năsăud este poziționat în zona central-nordică a României și are reședința de județ în orașul Bistrița. Județul este împărțit, din punct de vedere administrativ, într-un municipiu, 3 orașe și 58 de comune cu 235 de sate. Se învecinează cu județele Cluj, la vest, Maramureș, la nord, Suceava, la est și Mureș la sud.

Din punct de vedere istoric, orașul a fost înființat în anul 1968 prin reorganizarea teritorială a Regiunii Cluj din care făcea parte Bistrița și Năsăud. Cea mai mare parte a teritoriului județului de azi a făcut parte mai devreme din județul Năsăud (interbelic), respectiv din Comitatul Bistrița-Năsăud (antebelic).

Stema județului Bistrița-Năsăud are forma unui scut sfertuit format din patru cadrane: în primul se află o acvilă naturală ținând deasupra unei cărți, în ciocul roșu, o cruce ortodoxă de aur, în al doilea cadran se află lupoaica cu Romulus și Remus, în al treilea se află un bour între ale cărui coarne se află o stea, iar în ultimul cadran se află un peronaj îmbrăcat în costum popular ce ține o suliță și un scut în mână. Ca semnificație, acvila, lupoaica și deviza reprezintă originea latină a poporului roman. Personajul îi amintește pe grănicerii români din Năsăud. Scutul cu capul de bour face aluzie la posesiunile deținute de domnii Moldovei în acea zonă și la relațiile existente în epoca feudală între domnii Moldovei și aceste ținuturi.

Ce poti vizita in Bistrița Năsăud?

În orașul Bistrița un principal punct turistic ar fi Biserica Evanghelică Luterană ce datează din sec. al XIII-lea, fiind construită de către sași. Are cel mai înalt turn din România fiind păzită de către niște struți de mărimea celor naturali. Struții reprezintă acvila de pe stema Bistriței-Năsăud fiind realizați din ordinul Casei de Anjou în semn de mulțumire pentru că au fost ajutați să scape de pericolul maghiar.

În imediata vecinătate a Bisericii Evanghelice Luterane se află locul perfect pentru promenadă, anume zona pietonală ,,Liviu Rebreanu,, sau Centrul Vechi numit de locuitorii bistrițeni.

Tot în zona centrală se află ,,Ansamblul Sugălete”care este cel mai lung șir de case medievale cu arcade sprijinite pe 21 de stâlpi, construite între secolele XIV –XIX, ce se află în centrul orașului Bistrița, construite între anii 1480 – 1550. Sunt case vechi construite cu scop comercial, sub ordinul regelui Ludovic I, case în care funcționau prăvălii și ateliere, iar etajul superior era locuit de persoane influente. Acum, la parter funcționează diverse magazine și un centru de informare turistică. Ansamblul Șugălete este cel mai important ansamblu arhitectural urban medieval păstrat în Transilvania, în stil gotic și renascentist.

                                                          Ansamblul Sugălete azi şi înainte 

De asemenea, un punct turistic important este Cetatea Bistriței ce datează din secolul XIII, fiind cea mai veche clădire din care azi se păstrează doar Turnul Dogarilor din cele 12 turnuri.

Pe de altă parte, valorile culturale ale orașului sunt păstrate în muzeele orașului, printre care se numără Muzeul Județean Bistrița Năsăud ce păstrează arta populară (costume populare, o casă țărănească din Șanț, o biserică de lemn), artă plastică, colecția de gravură, istorie, arheologie (piese din epoca bronzului, tezaurul monetar de la Șieu-Odorhei sin secolele II - I a.Chr., unelte și arme medievale). Un alt muzeu important care merită vizitat ar fi Muzeul Casa Argintarului și Muzeul Casa lui Ion Zidarul monument reprezentative pentru arhitectura renascentistă

Din punct de vedere turistic, județul este plin de comori vizuale. Printre bogățiile naturale se numără Parcul Național Munții Rodnei, loc desemnat rezervație naturală în anul 1990. În interiorul acestuia se află Biserica de Lemn din Mânăstirea Moisei (1682) cu hramul ,,Adomirea Maicii Domnului”, Biserica din Lemn din Borșa de Jos (sec. XVI) cu hramul ,,Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril”, Peștera și izbucul Izvorul Albastru al Izei fiind delimitarea administrativ-teritorială a comunei Săcel, Peștera din Dealul Solovan.

Pasul Tihuța, cunoscut și sub numele Pasul Bârgău, fiind considerat unul dintre cele mai dificile drumuri din România, aflat la 1200 m altitudine. În stațiunea Piatra Fântânele se află un hotel care este considerat replică a castelului Dracula, imaginat de Bram Stoker. În această zonă este realizată chiar statuia lui Bram Stoker.

Stațiunea Sângeorz Băi este o stațiune balneoclimaterică, ajutând la tratarea bolilor precum obezitatea, colecistitele, gastrite, ulcer duodenal, constipație cronică sau pancreatită cronică.

Cetatea Ciceu este un monument istoric ce datează din secolul al XII-lea, azi fiind în degradare, fiind deconsolidat de atacurile maghiare.

Lacul Lala Mareeste cel mai extins lac glaciar din munții Rodnei, sub vârful Ineu, la o altitudine de 1815 m.

Lacul Colibița se află situat la poalele Munților vulcanici Călimani, la o distanță de 50 de km Bistrița-Năsăud, iar numele său vine de la „colibe”, locuinţele temporare amenajate de primii ciobani care au transformat locul într-un sat. Este un lac de acumulare care a adunat și o mulțime de legende (se spune că pe fundul lacului se pot vedea casele fostului sat).Lacul Colibița este locul răcoros perfect pentru relaxare și pescuit, supranumit de locuitori,,marea de la munte”

Casa Memorială George Coșbuc se află în satul Coșbuc la 15 km de Bistrița-Năsăud, casa ce omagiază viața și opera scriitorului. În casă pot fi văzute manuscrise, poze și opere traduse ale poetului, precum și obiecte personale ale acestuia.

Muzeul memorial „Liviu Rebreanu” din Năsăud se află tot în apropierea orașului Năsăud, într-un sat care-i poartă numele.Deși autorul a locuit în acea casă doar un an, se spune că aici și-a găsit inspirația pentru romanul „Ion”. Se pot vedea citate ale scriitorului despre operele sale ori ale altor scriitori despre Liviu Rebreanu, costumele populare purtate de Ion și Ana, oamenii ce au inspirat romanul.

Din punctual de vedere al divertismentului, festivalurile și târgurile nu lipsesc, printre acestea numărându-se ,,Festivalul Internațional de Folclor-Nunta Zamfirei”, ,,Festivalul Toamna Fanfarelor”, ,,Festivalul Internațional de Teatru și Literatura ,,Liviu Rebreanu” ,,Festivalul de datini și tradiții populare”, ,,Târgul Mare al Bistriței”, ce au rol de promovare, cât și de păstrare a stilului tradițional, dar și a spiritului cultural.

În concluzie, Bistrița-Năsăud este locul în care trecutul își pune amprenta asupra prezentului prin păstrarea intangibilă a culturii și a tradiției actualizate în epoca noastră, cea a contemporaneității.

Dinca Nicoleta Teodora

Merlion – monumentul iconic din Singapore
Călătorii 04 Aprilie 2025, 08:00

Merlion – monumentul iconic din Singapore

Fântâna ornamentală reprezentând o creatură mitică, pe jumătate sirenă (mermaid), pe jumătate leu (lion),...

Merlion – monumentul iconic din Singapore
Dinant (Belgia) – orașul saxofonului
Călătorii 28 Martie 2025, 08:00

Dinant (Belgia) – orașul saxofonului

Inventatorul saxofonului, Adolphe Sax s-a născut pe 6 noiembrie 1814 în Dinant, într-o casă modestă de pe strada...

Dinant (Belgia) – orașul saxofonului
Muntele Parnas – sălașul poeziei
Călătorii 21 Martie 2025, 09:00

Muntele Parnas – sălașul poeziei

Potrivit mitologiei, Muntele Parnas din centrul Greciei era casa celor nouă muze, care trimiteau scântei creatoare...

Muntele Parnas – sălașul poeziei
Comitatul Sligo din Irlanda – „Yeats country”
Călătorii 14 Martie 2025, 09:00

Comitatul Sligo din Irlanda – „Yeats country”

Tărâm al legendelor celtice, comitatul Sligo de pe coasta Atlanticului a inspirat multe dintre poemele lui William...

Comitatul Sligo din Irlanda – „Yeats country”
Călător de weekend:  Brassempouy
Călătorii 07 Martie 2025, 09:00

Călător de weekend: Brassempouy

În sud-vestul Franței, într-o peșteră din apropierea satului Brassempouy, a fost descoperită, în 1894, o...

Călător de weekend: Brassempouy
Da Lat – Grădina Vietnamului
Călătorii 28 Februarie 2025, 09:00

Da Lat – Grădina Vietnamului

Un oraș al primăverii eterne, Da Lat a fost construit de coloniștii francezi ca un refugiu pentru căldura tropicală din...

Da Lat – Grădina Vietnamului
Telemark (Norvegia) – regiunea unde a apărut schiul modern
Călătorii 21 Februarie 2025, 09:00

Telemark (Norvegia) – regiunea unde a apărut schiul modern

Istoria schiului modern începe la mijlocul secolului al XIX-lea, în satul Morgedal din regiunea Telemark , unde...

Telemark (Norvegia) – regiunea unde a apărut schiul modern
Banská Štiavnica (Slovacia) - epicentrul mondial al iubirii
Călătorii 14 Februarie 2025, 08:00

Banská Štiavnica (Slovacia) - epicentrul mondial al iubirii

Pe vremuri a fost un El Dorado al Europei și a furnizat argintul care strălucește în orașe imperiale precum Viena sau...

Banská Štiavnica (Slovacia) - epicentrul mondial al iubirii
Ascultă live

Ascultă live

08:00 - 09:00
Crossover de weekend (Partea a II-a)
Ascultă live Radio România Cultural
07:10 - 09:00
MATINALII DE PASTI
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
08:00 - 08:30
Français 5
Ascultă live Radio România Internaţional 1
07:20 - 09:00
MATINAL (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
07:10 - 09:00
DIMINEȚI CU VINO-NCOA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
06:03 - 10:00
Bună dimineaţa, Oltenia
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
08:00 - 09:03
Știri
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
07:00 - 09:30
Bună dimineața, Vest!
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru