Bilet de îmbarcare spre… Făgăraş şi mai apoi spre Cuba
25 Noiembrie 2017, 06:00
La mijlocul secolului al XVI-lea se preciza că pe malul Oltului „stă cetatea bogată, căreia vechii locuitori i-au dat numele de Făgăraş, înconjurată din toate părţile cu şanţuri şi cu puternicul zid”. În strânsă legătură cu cetatea este oraşul Făgăraş.
În timpul călătoriei sale în Transilvania, Nicolae Iorga vedea, într-o dimineaţă a anului 1906, Făgăraşul, „cu apa săraca a râului sau limpede (Berivoiul) care-şi încreţeşte mersul încetinel subt podurile de lemn care tremura, cu uliţele nespus de prăfoase, cu movilitele caselor de gospodărie smerită. în piaţa se fălesc zidiri nouă...”. Piaţa nu era alta decât ceea ce numim astăzi centrul vechi al oraşului şi care vinerea se umplea de forfotă târgului săptămânal.
* * *
Minutele alocate călătoriei noastre în jurul lumii, le vom dedica astăzi unei interpretări aparte a muzicii cubaneze, a cărei notă caracteristică este aceea că include în textul melodiilor, rugăciuni, nume şi cuvinte legate de Santería. O religie specifică cubanezilor, rezultată dintr-un sincretism de elemente europene şi africane, ce uneşte aspecte religioase ale catolicismului cu cultura tradiţională Yoruba
* * *
Rămâne stabilit: 25 noiembrie 2017, de la ora 13,15 la ora 14,00, pe Radio România Cultural şi www.radioromaniacultural.ro.