BANGKOK 2
03 Februarie 2018, 14:00
Thailanda este o ţară prietenoasă şi accesibilă, unde cei care au fost odată se întorc ori de câte ori au ocazia. Motivul? Ei bine, atmosfera veselă, bucătăria delicioasă, plajele de vis, parcurile naţionale unice în lume şi obiective turistice inepuizabile. Aici se găseşte câte ceva pentru fiecare, indiferent că vrei să te răsfeţi la hoteluri de lux sau să te cazezi în locaţii cu bugete mai modeste. Şi încă un secret pe care vi-l dezvăluim: nu plecaţi din Thailanda fără să vă rezervaţi ceva timp cumpărăturilor. Oferta este foarte variată iar preţurile atractive. Cât despre viaţa de noapte, Thailanda dă un nou sens termenului de distracţie: turiştii pot participa la spectacole inedite precum cabaretul travestiţilor sau meciuri de box thailandez.
* * *
În capitala Thailandei, Bangkok, diversitatea etnică şi culturală se observă la tot pasul. Unul dintre cele mai vechi cartiere din oraş, este Cartierul Chinezesc, ce abundă în pieţe, magazine cu sigle colorate, ateliere artizanale şi de bijuterii. Străzile de aici sunt înguste şi formează adevărate labirinturi. Festivalul Produselor Vegetariene şi Anul Nou Chinezesc, sunt ocazii de mare sărbătoare, când clădirile încep a fi decorate cu culori vii, iar localnicii petrec cu muzică şi dansuri tradiţionale. Turiştii cu un buget de vacanţă condiţionat, vor găsi în acest loc numeroase hoteluri şi case de oaspeţi.
* * *
Silom Road este unul dintre cele mai vechi bulevarde din Bangkok şi găzduieşte marile centre financiare ale ţării, dar şi o serie de magazine, restaurante, cafenele, baruri şi cluburi cu muzică live. Odată cu lăsarea întunericului zona prinde viaţă, iar o plimbare prin Piaţa Patpong (aflată în apropiere), se va dovedi o experienţă de neuitat.
La fel se poate spune şi despre o „excursie” pe Chao Phraya („Râul regilor”). Călătoria cu barcă vă va ajuta să exploraţi mai bine zonele izolate ale Bangkok-ului, cum ar fi de exemplu „Pieţele plutitoare”, atât de renumite în Asia de sud-est.
Cine vrea să afle detalii despre istoria locală, nu trebuie decât să treacă pragul muzeelor, fiecare dintre ele remarcându-se printr-o arhitectură unică.
* * *
În capitala Thailandei veţi găsi câte un muzeu pentru aproape fiecare domeniu de interes. De exemplu, există chiar şi un muzeu al cercetării criminalistice, unde sunt expuse portretele unor criminali celebri.
Personal, vă recomandăm Muzeul Naţional de Artă din Bangkok, ce se numără printre cele mai căutate obiective turistice din ţară. Atât pentru operele adăpostite, cât şi pentru clădirea în care funcţionează, aceasta fiind asemuită de cei care au văzut-o, cu o adevărată bijuterie arhitecturală. Înainte, aici s-a aflat pentru o vreme Monetăria regală. Astăzi, locul găzduieşte numeroase lucrări semnate de cei mai importanţi pictori thailandezi.
* * *
Şi cum râul Chao Phraya (care străbate Bangkok-ul) a reprezentat o cale prin care locuitorii să ajungă în diverse zone ale oraşului, apele sale au fost mereu străbătute de diverse vehicule plutitoare. O parte dintre ele le puteţi admira la Muzeul Naţional al Bărcilor, în care sunt expuse unele dintre cele mai frumoase ambarcaţiuni regale, folosite la diverse ceremonii religioase sau militare. Fiecare barcă este minunat decorată cu sculpturi acoperite cu foiţă de aur.
* * *
Înainte de a ne încheia vizita prin Bangkok, ne păstrăm ceva timp şi pentru a degusta unele din produsele tradiţionale thailandeze. Restaurantele de aici au meniuri diverse şi oferte pentru toate bugetele. Dar dacă doriţi să experimentaţi bucătăria autentică tradiţională, cel mai bun loc ar fi gheretele sau tarabele amplasate pe străzi, deschise non-stop. Aici veţi găsi de exemplu: dim sum (găluşti fierte ori prăjite umplute cu orez, carne sau legume), pad thai (tăiţei cu diverse sosuri, legume sau carne), preparate din peşte şi fructe de mare, gai phad met mamuang (carne de pui sau porc prăjită cu nuci) şi desigur o gamă foarte largă de insecte prăjite.