BANGKOK 1
28 Ianuarie 2018, 14:05
Thailandezii îşi numesc capitala Krung Thep („Oraşul Îngerilor”). Acestea sunt doar primele două cuvinte dint-un şir de 27 care descriu cu pompă caracterul minunat al aşezării. Oraşul este centrul financiar-economic şi punct de convergenţă important al mai multor magistrale feroviare şi rutiere ale ţării, dar şi un important port. Şi asta nu este tot, fiindcă Bangkok reprezintă şi un centru cultural de seamă, care găzduieşte numeroase monumente înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Modernizarea sa rapidă se reflectă în construcţiile recente, păstrând intacte monumentele istorice şi templele budhiste.
* * *
De la fondarea sa, în 1782, Bangkok s-a aflat într-o continuă ascensiune, reprezentând în acelaşi timp un fenomen cultural, un paradis al cumpărăturilor şi o nestemată turistică. Temperaturile toride din timpul zilei şi gradul mare de umiditate creează condiţiile propice vegetaţiei tropicale luxuriante, motiv pentru care oraşul abundă de specii de orhidee, pe care le veţi întâlni la tot pasul. Şi chiar dacă la prima vedere metropola pare a fi greu de pătruns, ospitalitatea localnicilor este ingredientul perfect pentru a vă familiariza cu zonele urbane ultraaglomerate.
* * *
Cea mai importantă atracţie turistică din Bangkok, poate fi considerată Marele Palat, în fapt un complex de clădiri pe malul drept al râului Chao Phraya, situat în inima oraşului. Imaginea este impresionantă atât în exterior cât şi în interior. Atrag atenţia în mod special Pagoda de aur şi structurile aurite. Dat fiind vastitatea locului, cel mai bine ar fi să acordaţi vizitei o zi întreagă, pentru a vă putea astfel bucura în linişte de lumea de basm oriental ce o oferă. Clădirea este construită în stil italian renascentist, împodobită cu tot felul de turnuleţe specific thailandeze.
* * *
În vecinătatea Marelui Palat se găseşte Templul lui Budha de Smarald, cel mai important templu budhist din Thailanda, un obiectiv turistic foarte căutat. Statuia lui Budha este situată deasupra mai multor trepte şi nimeni nu are voie să se apropie de ea. Excepţie face desigur, regele.
Statuia este acoperită cu o pelerină, care este înlocuită de-a lungul unui an, de trei ori, atunci când se schimbă cele trei anotimpuri specifice Thailandei, respectiv vara, iarna şi anotimpul ploios. Îmbrăcarea unei noi mantii de către Budha implică o procesiune religioasă, condusă de regele însuşi. Iar acţiunea în sine este considerată ca aducătoare de noroc şi bunăstare pentru întreaga ţară, motiv pentru care thailandezii o privesc cu mare respect. La eveniment pot participa atât localnici cât şi turiştii sosiţi din întreaga lume.
* * *
Bangkok nu face parte din oraşele cu care vizitatorul se obişnuieşte rapid şi fără probleme. Fascinantă şi haotică în acelaşi timp, metropola este un amestec uimitor de lumini, culori, etnii şi culturi. Fapt pentru care, turistului îi trebuie ceva timp pentru a se orienta în hăţişul de bulevarde şi străduţe. Din această cauză, cred că cel mai bine ar fi să ne oprim deocamdată aici şi să revenim la Bangkok, într-un nou episod al călătorie noastre (pe calea undelor). Ne-au mai rămas câteva obiective turistice importante de vizitat şi în plus, încă nu am avut timp să gustăm din preparatele tradiţionale thailandeze.