Călătorie în jurul lumii
27 Octombrie 2018, 09:18
Sâmbătă 27 Octombrie, ora 19
Realizator Magdalena Tara
Invitati speciali
E.S. Domnul Vladimir Valky Ambasadorul Republicii Cehiei
E.S. Domnul Santiago Pellon Consilier la Ambasada Spaniei
Cu participarea actorilor Cristina Deleanu si Eugen Cristea
La 28 octombrie 1918 s-a constituit statul independent cehoslovac, sub denumirea oficială de Republica Cehoslovacă. După cel de-al doilea război mondial, a fost instaurat regimul comunist, care s-a prăbuşit la sfârşitul anului 1989, prin mişcarea populară cunoscută sub numele de ”Revoluţia de Catifea”. La 1 ianuarie 1993, Cehoslovacia s-a divizat în Republica Cehă şi Slovacia. R. Cehă a aderat la NATO în 1999 şi a devenit membră a Uniunii Europene în 2004.Forma de guvernămân: republică parlamentară.
România este un partener tradiţional al Republicii Cehe în regiunea sud-est europeană şi relaţiile diplomatice bilaterale româno-cehe sunt foarte bune, bazate pe o strânsă cooperare la nivel european, în domenii de interes comun precum extinderea UE sau Strategia Dunării.
La 22 iunie 1994, a fost semnat la Bucureşti Tratatul privind relaţiile de prietenie şi colaborare dintre România şi Republica Cehă.
România şi Cehoslovacia au stabilit relaţii diplomatice la 30 ianuarie 1920. După dezmembrarea Cehoslovaciei şi instituirea protectoratului german asupra actualului teritoriu al R. Cehe, în 1939, relaţiile diplomatice au încetat, fiind reluate la 7 iunie 1945. La 18 decembrie 1992, România a fost printre primele state care au recunoscut Republica Cehă ca stat suveran şi independent, în urma divizării Cehoslovaciei, cu efect începând din 1 ianuarie 1993.
La 12 octombrie 1492, Cristofor Columb descoperea America, momentul constituind baza unei legături ce avea să se dezvolte rapid între europeni şi populaţia indigenă din noul teritoriu.
De atunci Spania începea procesul de colonizare în emisfera vestică, ajungând, după trei secole, un mare imperiu care cuprindea America Centrală, precum şi porţiuni din America de Sud şi Mexic.
Secolele XVI şi XVII reprezintă apogeul Imperiului spaniol care, sub conducerea Casei de Habsburg, devine prima putere europeană şi mondială. În perioada 1701-1714, războiul de succesiune la tronul Spaniei marchează finalul dinastiei de Austria şi venirea Bourbonilor, iar în 1873 se instaurează Prima Republică, care durează până în 1875, când este restaurată monarhia, iar Alfonso al XIII-le este proclamat rege al Spaniei. De-a lungul secolului al XIX-lea, Spania a pierdut treptat coloniile sale din America în urma unor mişcări de independenţă, culminând cu Războiul Spaniol-American, în 1898.
În anul 1931, este instaurată a II-a Republică, iar în 18 iulie 1936, are loc o rebeliune militară şi începutul războiului civil închieat trei ani mai târziu.
În 1 octombrie 1936, generalul Francisco Franco Bahamonte îşi asumă conducerea statului şi a armatei, acesta fiind începutul unei dictaturi care a durat aproape 40 de ani.
În anul 1975, odată cu moartea lui Franco, este reinstaurată monarhia şi pe tronul Spaniei urcă regele Juan Carlos I de Bourbon.
În 1982, Spania este admisă în NATO, iar în 1986 aderă la UE.
Ziua de 12 octombrie, care a devenit Ziua Nationala a Spaniei, este în istoria ţării un moment de reper în evoluţia naţiunii. În fiecare an de Ziua Naţională a Spaniei, Forţele Armate oferă o paradă militară la Madrid.