AYUTTHAYA
03 Februarie 2018, 14:05
În perioada sa de glorie, Ayutthaya (construită la jumătatea secolului XIV) nu a fost cu nimic mai prejos decât cele mai mari şi cunoscute oraşe ale lumii. Privind la palatele şi templele ei minunate, călătorii din Occident aveau impresia că se află într-o lume de poveste. Aşezarea era înconjurată de un zid lung, prevăzut cu peste 90 de porţi de acces. Urmele grandorii de altă dată mai pot fi zărite şi astăzi, iar partea istorică a oraşului (cu ruinele templelor este cuprinsă în sit-ul arheologic Ayutthaya National Historical Park, ce se întinde pe câţiva kilometri) a fost înscrisă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
* * *
Majoritatea turiştilor care ajung în Ayutthaya, rămân aici doar pentru câteva ore, însă dacă doriţi să staţi mai multe zile, puteţi alege un hotel sau o casă de oaspeţi, ambele oferind servicii standard.
Pentru a vă familiariza cu istoria locului, nu rataţi o vizită la Muzeul National Chao Sam Phraya, unde sunt expuse artefacte din perioada de glorie a oraşului, în timp ce la Ayutthaya Study Center, veţi afla detalii despre viaţa şi obiceiurile localnicilor din cele mai vechi timpuri.
* * *
Podul Pridi-Damrong deschide calea spre zona istorică din Ayutthaya. Din vechile ziduri de apărare, turistul mai poate vedea doar unele fragmente, amplasate în apropiere de Fortul Phom Phet.
Odată porniţi în explorarea oraşului, o construcţie ce nu poate trece neobservată, este Templul Phu Khao Thong (cunoscut şi sub numele de „Templul Muntelui de Aur”), un complex mânăstiresc budhist. Edificiul a fost ridicat în secolul XIV şi atrage atenţia prin pagoda sa înaltă în vârful căreia se găseşte un glob de aur masiv. Pe latura nordică a templului se află o statuetă ecvestră a prinţului Naresuan, unul dintre cele mai iubite personaje din istoria ţării.
* * *
Numărul obiectivelor turistice şi istorice din Ayutthaya este foarte mare, fapt pentru care, în funcţie de timpul pe care îl veţi petrece aici, cel mai bine ar fi să faceţi o selecţie a ceea ce doriţi să vedeţi. Dacă vremea este foarte scurtă (ca de exemplu în cazul nostru), nu rataţi să treceţi măcar pe la templele: Na Phramen (unul dintre cele mai impozante edificii din Ayuttaya), Chai Wattanaram (construit de regele Prasat Thong în cinstea mamei sale), Wat Phra Mahathat (renumit pentru imaginea lui Budha ce se iveşte din rădăcinile unui copac secular) sau pe la Wat Suwan Dararam. Aici există o sală specială imaginată sub forma unui vas care are menirea să îi poarte pe budhişti către izbăvire.
* * *
Înainte de a părăsi Ayutthaya, treceţi şi pe la Elephant Kraal Village. În trecut, elefanţii au fost folosiţi în armata thailandeză şi la transportul de mărfuri. Capturarea acestor animale implica o adevărată ceremonia, la care participa însuşi regele. Chiar şi astăzi, în Ayuthaya sunt adunaţi şi selectaţi anual elefanţi sălbatici, care sunt apoi dresaţi, unii dintre ei fiind ajungând să transporte turişti.