ARGENTINA - BUENOS AIRES
13 Mai 2017, 13:00
Buenos Aires este o aşezare plină de dragoste de viaţă, deşi pentru mulţi dintre locuitorii săi actuali (care au fost cândva obligaţi să-şi părăsească patria mamă împotriva voinţei lor), acesta este un oraş al dorului şi al melancoliei, sentiment ce-şi găseşte ecoul în tangourile argentiniene.
Începuturile oraşului nu au fost uşoare: spaniolii au încercat în două rânduri să înfiinţeze aici o colonie. Planurile lor au reuşit când Pedro de Mendoza a fondat aşezarea în 1536.
* * *
Buenos Aires este marcat la nord şi la est de Rio de la Plata, iar la sud are ca limită Riachuelo, un canal mic construit pentru a permite intrarea vaselor care călătoresc pe mare. În această zonă, trăiesc „porteños” (cum sunt denumiţi locuitorii portului), pe care merită să-i întâlneşti, pentru spectacolul stradal care îl oferă.
Când primii navigatori spanioli au ajuns în acest loc, l-au denumit „Santa Maria del Buen Aire” (adică Fecioara Maria a bunului vânt). În prezent, aerul curat de altă dată, poate fi găsit mai ales în parcurile şi grădinile întinse, care nu lipsesc din Buenos Aires.
* * *
Pentru turişti, partea cea mai estică a metropolei, împreună cu malul Rio de la Plata, reprezintă principala zonă de interes. Hoteluri, muzee şi clădiri guvernamentale sunt localizate în Buenos Aires, mai ales în districtele Palermo, Recoleta, Retiro, San Nicolas, Monserrat şi La Boca.
Cumpărăturile, le puteţi face de pe bulevardul Florida (închis vehiculelor cu motor), un loc plin de magazine sau între Corrientes şi Rivadavia, unde preţurile sunt destul de atractive. Iar dacă sunteţi pasionaţi de haine, bijuterii şi decoraţiuni vintage, îndreptaţi-vă într-o zi de duminică spre San Telmo şi căutaţi Piaţa Dorrego (Piaţa de vechituri), de unde pot fi achiziţionate numeroase suveniruri. În jurul pieţei există mai multe restaurante, baruri şi magazine de antichităţi.
Cât despre centrul oraşului Buenos Aires, acesta este tipic marilor aşezări: străzi aglomerate şi bulevarde reprezentative, ca faimoasa Avenida 9 de Julio (considerată cea mai lată stradă din lume).
* * *
Despre Buenos Aires se poate spune că a cunoscut o înflorire deosebită în secolul al XIX. Din această perioadă datează palatele şi clădirile sale care definesc atmosfera oraşului, plină de un farmec captivant, rezultat din convieţuirea de secole a unor oameni din medii diferite şi cu stiluri de viaţă diverse. La graniţa dintre secolele XIX şi XX, au venit în Buenos Aires imigranţi din Spania, Italia, Turcia, Palestina şi Germania. Fiecare naţionalitate şi-a construit un cartier al ei. Dintre toate, cel mai pitoresc este La Boca (cartierul clasei muncitoare), ridicat de italieni, unde pot fi întâlnite (de-a lungul promenadei Caminito), case zugrăvite în culori ca de basm. Cartierul a devenit cunoscut şi graţie echipei de fotbal „Boca Juniors”, club ce aparţine celebrului fotbalist Diego Maradona.
Un alt cartier, unde tot mai mulţi turişti preferă să se oprească, este şi San Telmo, vestit printre altele şi pentru numeroasele bulevarde cu muzică live. Şi această zonă, cu precădere către sfârşitul secolului XIX a primit numeroşi imigranţi europeni săraci, mai ales italieni.
Imigranţii care au început în Argentina o viaţă nouă, au fost denumiţi „porteños” (oamenii din port). Cântecele şi dansurile lor, începând cu tangoul, sunt copleşite de dorul de patria mamă. Odată cu imigranţii, în Buenos Aires şi-au făcut apariţia şi pieţele şi restaurantele ce amintesc de meleagurile lor natale. Aici domneşte o atmosferă plină de veselie: adeseori cineva scoate o chitară şi toată lumea începe să cânte. Tinerii sunt însă mai puţin sentimentali: ei se consideră doar argentinieni.
Ideal ar fi să vă planificaţi o vacanţă în Buenos Aires, în luna august, deoarece în această perioadă are loc unul dintre cele mai importante evenimente din oraş: Festivalul Naţional de Tangou.
* * *
În Buenos Aires găseşti deopotrivă bulevarde largi şi străzi înguste. În districtele rezidenţiale, casele vechi ornamentate, cu uşi franţuzeşti care se deschid în balcoane pline cu plante, se află pe aceeaşi latură cu clădirile moderne ce au până la 20 de etaje. Oraşul, este unul dintre cele mai mari din America Latină. Însă, în ciuda mărimii sale, este un loc în care te poţi descurca uşor. Sistemul de transport este extins şi eficient. Preţurile taxiurilor (colorate în galben şi negru) sunt în mod curent scăzute. Dar pentru a înţelege cu adevărat Buenos Aires, trebuie să te aventurezi să-l străbaţi pe jos, să te plimbi pe străzile din zonele rezidenţiale, să vorbeşti, dar mai ales să-i asculţi oamenii.
* * *
În timp ce vă plimbaţi pe străzile din Buenos Aires, lăsaţi-vă ispitiţi de deliciile culinare autohtone: „choripanul”, „milanesa” sau „gambas al ajillo”, acestea fiind cele mai des întâlnite oferte culinare cu care oaspeţii sunt răsfăţaţi de către localnici. Iar dacă sunteţi invitaţi la un „mate” (un amestec din frunze), acceptaţi oferta, deoarece băutura face parte din ritualurile ţării şi are capacitatea de energizare a organismului, fiindcă planta din care se prepară este bogată în cafeină.
De asemenea, oricât de curios ar părea, nu să ocoliţi nici Cimitirul Recoleta, unde sunt îngropaţi marii conducători ai naţiunii, precum şi duşmanii lor. Unul dintre cele mai vizitate morminte este al Evitei, soţia preşedintelui Juan Domingo Pèron, femeia datorită căreia privirile întregii lumi s-au întors într-un moment al Istorie, asupra oraşului Buenos Aires şi asupra Argentinei. Ea este înmormântată alături de alţi membri ai familiei Duarte, luând-se măsuri de siguranţă pentru a împiedica astfel o nouă dispariţie a sa, aşa cum s-a întâmplat în anul 1955.