Anticul Matera, un oraș-capodoperă
15 Noiembrie 2017, 10:08
Cuvintele cheie care ar descrie acest oraș denumit metaforic „Orașul Subteran” ar putea fi atât „fascinant”, cât și „neobisnuit”. În Matera, al doilea cel mai vechi oraș din lume locuit încontinuu, nu se poate ajunge din întâmplare, ci doar din pasiune pentru tot ceea ce inseamnă un oraș vechi, crestat în stancă, în care oamenii s-ar fi așezat cu aproape 15, 000 de ani î.Hr. Frumusețea unui oraș care pune la dispoziția turistului cele mai frumoase construcții din piatră constă tocmai în simplitate și incărcătură istorică, nu în clădiri luxoase sau shopping. Turistul trebuie să se despartă de tehnologie (nu atât de mult încât să nu fie imortalizate cele mai frumoase momente cu telefonul mobil), de zgomotul infernal al claxoanelor și de viteză și să stea fată în fată cu o perioadă demult apusă. Ce ar fi însemnat în acest loc gazele de eșapament ale mașinilor ?! Pe scurt, timpul s-a oprit în loc în Matera, iar experienta se poate asemăna unei călătorii infinite, în care spațiul capătă o nouă dimensiune.
Matera, situat în Basilicata, regiune din sudul Italiei, este un oraș incărcat de povara timpului, în care au existat locuitori încă din Paleolitic. Cucerit de romani, stăpânit, apoi, de lombarzi, distrus de luptele dintre impăratii germani, sarazini și bizantini, condus de aragonezi, Matera a fost de-a lungul vremii atât o zonă de “rusine”, cât și o adevărată comoară. Această zonă a fost complet abandonată din anii ‘50 pană în anii ‘80, din cauza sărăciei. După anii ‘80, orașul a fost repopulat și restaurat, astăzi existând construcții moderne, hoteluri, restaurante. Dacă la începutul secolului al XX lea în Metera trăiau puțin peste 17,000 de oameni, astăzi, orașul este locuit de peste 60,000.
Majoritatea turiștilor este de părere că cele mai mari șanse de a ajunge la Matera este dacă te aflii la Bari. Distanta dintre aceste două orașe poate fi parcursă cu trenul, într-o oră și jumătate.
**
Orașul este vestit, în primul rând, pentru vestigiile culturale din zonă peșterilor „Sassi di Matera”, înscrise în anul 1993 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Specialiștii au recunoscut valoarea acestei zone pentru “ecosistemul său urban extraordinar, în stare să perpetueze, din epoca preistorică și pană astăzi, modelele habitative ale peșterilor și să le adapteze timpurilor, fără să distrugă armonia între om și natură”. Potrivit arheologilor, oamenii au locuit pentru prima dată în aceste peșteri acum aproximativ 9,000 de ani, fiind unele dintre cele mai vechi locuințe de pe continentul European.
Nu pot fi uitate nici scările spiralate ale Materei, bisericile rupestre și frescele din interiorul bisericilor, grotele pastorale sau casele din piatră și stâncă. Panoramele încântătoare, aerul vechi și tradiția acestei zone merită toată atenția.
***
Întreg orașul pare un imens muzeu. Treptat, frumusețea și farmecul acestuia au început să atragă un număr tot mai mare de turiști. Așa a apărut nevoia de restaurante și hoteluri. O experientă inedită este cea de a dormi, de a mânca și chiar de a înota în peșteră. Locandă din San Martino este locul perfect în care un turist se poate bucura de un jacuzzi amplasat în peșteră sau de o saună subterană. Relaxarea este cuvântul cheie.
Există biserici și mănăstiri care datează de la începuturile creștinismului. Unele sunt simple peșteri, altele sunt mai complexe, considerându-se că primii călugări ai lumii s-au rugat aici.
Hotelurile sunt vechi grote în care camerele sunt sculptate, iar ușile din lemn au chei imense din fier. Le Grotte della Civita se numără printre aceste hoteluri. Deși sunt sobre și minimale, camerele ar putea reprezenta un nou stil al luxului. Mâncarea traditională face de asemenea parte din experientele inedite. Porțiile de orecchiette, supa de fasole sau salamul din „porc negru” și chimen – maiale nero - sunt doar câteva dintre specialitățile culinare.
Ceea ce un turist nu ar trebui să rateze este laboratorul lui Mario Daddiego, unde sunt sunt realizate manual ceasuri cu cuc și păpusi colorate. De asemenea, alte atracții turistice sunt: Piața Palombaro Lungo (vechile galerii care adăposteau rezervoarele de apă a orașului în sec. XVI), Catedrale di Materă, Casa Noha (unde turiștii pot descoperi viața orașului, așa cum era în trecut), Casă Grotta di Vico Solitario. Matera este o colecție vastă de lăcașe de cult, dar și cafenelele sunt la dispoziția doritorilor.
****
Frumusețea orașului a inspirat numeroși regizori. În 2003, Mel Gibson a filmat aici cadrele „din Ierusalim” din „The Passion of the Christ”. Tot aici au luat naștere Evanghelia după Matei, și King David. Nu este de mirare că nume mari ale cinematografiei au ales Matera pentru a filma peste 55 de pelicule cu teme biblice, în ultimii 40 de ani.
Matera va deveni Capitală Culturală în 2019. Se aproximează că circa 30 de milioane de euro vor fi investite în acest oraș, în opere de infrastructură și în proiecte culturale, al căror scop este să atragă cât mai mulți turiști, fără să afecteze ecosistemul urban. Potrivit celor care au pășit pe aceste meleaguri, ar fi de preferat că investițiile să nu afecteze împrejurimile impresionante, dar nici atmosfera unică. O gară, de exemplu, ar ruina liniștea uneia dintre primele așezări umane de pe teritoriul Italiei.
Andreea Jalbă
Surse:
Baciu, Mirela, 13.11.2017, Matera, de la „rușinea Italiei”, la capitală culturală europeană, http://www.blog2fete.com/matera-de-la-rusinea-italiei-la-capitala-culturala-europeana/
Boț, Mădălina, Matera, Orașul Subteran, http://www.descoperalocuri.ro/descopera-orase/matera.html
Buluc, Popa Magdalena, 8.06.2011, De la antica Matera la Belle-Ile, locuri în care poţi să visezi, http://www.cotidianul.ro/template/article.php?id=148527&skip=1
Jurca, Mihai, 27.05.2015, Impresii din Matera, poate cel mai spectaculos orasel din sudul Italiei, http://www.mihaijurca.ro/impresii-din-matera-poate-cel-mai-spectaculos-orasel-din-sudul-italiei
Nițescu, Roxana, 28.06.2012, Destinatii turistice deosebite din Europa, putin cunoscute, http://www.ziare.com/vacanta/destinatii/destinatii-turistice-deosebite-din-europa-putin-cunoscute-galerie-foto-1175355
Vasiliu, Dan, 02.02.2015, Matera – orașul peșteră, http://www.dailytraveller.ro/matera-orasul-pestera/
City Break Italia: Matera, http://www.prinlumepringanduri.com/2015/04/city-break-italia-matera.html
Nu ocoliti Matera, o capodopera de oras din Italia, http://aliceee-traveler.blogspot.ro/2016/02/nu-ocoliti-orasul-matera-din-italia.html