ANGLIA
04 Noiembrie 2018, 14:00
Inima şi sufletul Marii Britanii este capitala sa Londra, unde vizitatorul găseşte numeroase muzee, palate luxoase, autobuze cu etaj dar şi monumente impresionante ca de exemplu: Big Ben sau Westminster Abbey.
* * *
La sud-est de Londra, se află locul unde William Cuceritorul a debarcat la sosirea sa din Franţa. Pentru localnici, zona poate părea un fel de suburbie mai întinsă, dar pentru turişti înseamnă cu siguranţă mult mai mult. Ei găsesc aici neconvenţionalul oraş Brighton, ce a devenit vestit pentru atmosfera sa, bucătăria de calitate şi legendara scenă a vieţii de noapte.
* * *
Autentica regiune rurală o veţi găsi însă în comitatele Hampshire, Dorset şi Wiltshire, de unde nu lipsesc păşunile verzi şi orăşelele încântătoare, în care Jane Austen sau Thomas Hardy şi-au găsit inspiraţia.
Dacă ar fi însă să ne luăm după anumite sondaje naţionale, se pare că majoritatea britanicilor şi-ar dori să trăiască în partea de sud-vest a Angliei. Motivul este simplu: plajele acoperite cu nisip şi curenţii oceanici ce menţin regiunea mai însorită şi mai caldă decât tot restul ţării.
* * *
Nord-vestul Angliei oferă şi el peisaje rurale deosebite cu reşedinţe splendide, oraşe moderne. Aici se găseşte Liverpool (ce trăieşte şi astăzi de pe urma faimei formaţiei Beatles), dar şi Manchester (al cărui centru vibrează de energia muzicii de ultimă oră şi a culturii cafenelelor, unde multe din docurile şi depozitele vechi au fost transformate în muzee interesante).
Mărginit de Scoţia, de braţul mare Solway Firth, golful Morecambe şi Marea Irlandei, Lake District este şi el un loc ce merită să-l vizitaţi, dacă ajungeţi în Anglia. Totul este uluitor în jur: dealuri neregulate, mlaştini sălbatice, căsuţe din piatră şi lacuri ce sclipesc în soare.
* * *
Şi să nu uităm de Valea Tamisei, practic o suburbie a Londrei. În mod aparte în această zonă, se distinge regiunea Costwold, cu locuitori săi modeşti şi conservatori, ce trăiesc în sate liniştite în care veţi găsi pe lângă biserici grandioase, case construite din pietre aurii cu grădini perfect întreţinute şi numeroase anticariate de lux.
LONDRA – CAPITALA
REGATULUI UNIT AL MARII BRITANII ŞI IRLANDEI DE NORD
Londra – capitala Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, unul dintre cele mai mari centre financiare şi comerciale din Europa şi din lume, este în egală măsură, apanajul oamenilor de afaceri, al funcţionarilor şi al turiştilor. O metropolă uriaşă, unde în prezent trăiesc peste 7 milioane de locuitori, şi unde aglomeraţia urbană poate ajunge uneori şi la 12 milioane de oameni.
* * *
Fondată în secolul I de romani, sub numele de „Londinium”, Londra a ajuns în secolele V – VI sub stăpânire saxonă. După invazia danezilor, a urmat ocupaţia normandă, în urma căreia Wilhelm Cuceritorul a construit fortăreaţa cetăţii (cunoscută astăzi, sub numele de Turnul Londrei), iar regii ce i-au succedat, şi-au stabilit reşedinţa la Westminster.
Pe la anul 1085, Londra a ajuns cel mai mare oraş european, aflat la nord de Alpi. Comerţul din zonă a început să crească, fiind în mod special susţinut de apariţia coloniilor britanice de peste mări. Astfel, către sfârşitul secolului XVIII, Londra s-a transformat într-un înfloritor centru al comerţului mondial. Această realitate a făcut ca oraşul să poată beneficia de prima linie electrică subterană de metrou din lume.
Cât despre „Piaţa londoneză de acţiuni”, aceasta a fost înfiinţată de către un grup de brokeri ce făceau la început, tranzacţii prin cafenele locale. În 1801 ei au reuşit să strângă fonduri pentru construirea unui local, iar un an mai târziu au pus şi bazele unui Regulament al Bursei. Cu timpul, alături de Bursa londoneză, în oraş şi-au mai deschis sediul şi cele mai mari bănci britanice, societăţile de asigurări, birourile marilor concerne mondiale şi desigur, un mare număr de hoteluri luxoase.
* * *
Şi cum ne aflăm (în călătoria noastră pe calea undelor) pe străzile Londrei, vă propun să ne urcăm într-unul din vestitele autobuze decapotabile roşii, cu etaj, pentru a face un tur al oraşului. Avem la dispoziţie, două variante: rămânem relaxaţi şi privim panorama, ori ne putem opri la cele mai importante atracţii, cum ar fi Galeria Naţională, Catedrala Sf. Paul, Tower Bridge, Roata Milenium ori Turnul Londrei.
Despre Turnul Londrei (un loc plin de legende şi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume), nu se poate vorbi la singular, fiindcă sub acest nume se ascunde o fortăreaţă cu dublă incintă de apărare, care numără de fapt mai multe turnuri, nu toate accesibile vizitatorului. Cel mai vechi a fost înălţat în vremea domniei lui Wilhelm Cuceritorul şi poartă numele de Turnul Alb (datorită calcarului folosit ca material de construcţie). Atunci când s-a ordonat ridicarea sa, au fost avute în vedere trei scopuri: să domine oraşul de pe o înălţime (conform obişnuitei amplasări a castelelor feudale), să impună respect supuşilor şi să controleze navigaţia pe Tamisa.
Treptat, de-a lungul veacurilor, de la punerea pietrei de temelie şi până în prezent, construcţiei originale i s-au adăugat altele, în funcţie de necesităţile momentului, fie de capriciile monarhului din perioada respectivă. Căci rând pe rând, Turnul Londrei a fost citadelă, arsenal, reşedinţă regală, loc de execuţie şi temniţă. În prezent, este muzeu iar în incinta sa se păstrează giuvaerurile familiei regale britanice (fapt pentru care este vegheat de o garnizoană, al cărei comandant poartă răsunătorul titlu de contabil al Palatului regal şi al fortăreţei Londrei).
Odată cu trecerea anilor, fortificaţiile s-au extins dincolo de zidurile Londrei, iar Turnul Alb a devenit nucleul unor sisteme de apărare concentrice, fiind folosit în acelaşi timp şi ca închisoare de stat. Poarta prin care erau aduşi prizonierii, pentru a fi întemniţaţi, a primit numele de „Poarta trădătorilor”. Şi nu puţini au fost cei care, şi-au găsit sfârşitul în Turnul Londrei.
Cronica Turnului, are multe pagini stropite cu sânge. Într-o curte interioară, se poate vedea butucul pe care au fost decapitate două din soţiile lui Henric al VIII lea sau nefericita regină Jane Grey (ce şi-a petrecut toate cele 9 zile ale domniei, ca deţinută a Turnului, pe care nu l-a părăsit decât pentru a fi dusă la execuţie). Dar cele mai patetice figuri, din multele care au suferit şi murit în interiorul vestitei fortăreţe, sunt cu siguranţă, micii prinţi Eduard al V lea şi fratele său Ducele de York (ucişi de unchiul lor, Richard al III lea).
Pentru mulţi vizitatori însă, principalul punct de atracţie al fortăreţei nu este atât întunecatul său trecut, cât prezentul strălucitor: bijuteriile familiei regale britanice. Dintre piesele ce atrag atenţia în mod deosebit, amintim: un rubin şi două diamante: unul de 530 carate, cu 74 de faţete (montat în sceptrul regal), iar celălalt de 317 carate, cu 68 de faţete (prins în coroana regală).
* * *
După o „întâlnire” cu Istoria, cel mai bine ar prinde o oprire în West End (o zonă a magazinelor moderne, a hotelurilor, cinematografelor, restaurantelor şi a cluburilor). De aici se poate ajunge uşor în vestitul Hyde Park. La câteva străzi distanţă, în partea de sud a West End-ului, se află Cartierul Westminster (care adăposteşte Palatul Buckingham, Palatul Westminster şi Palatul Parlamentului). Pe unul dintre cele trei turnuri ale Parlamentului, poate fi admirat vestitul orologiu pe care londonezii îl numesc Big Ben. Proiectat de Sir Edmund Beckett, ceasul a fost montat în anul 1859 şi a devenit celebru, mai ales pentru precizia cu care măsoară timpul.