AMSTERDAM
27 Mai 2017, 14:02
Despre Amsterdam, capitala oficială a Olandei, se spune că este un oraş plin de atracţii, atât în timpul zilei (cu numeroase muzee şi monumente de arhitectură), cât şi pe timpul nopţii. Locuitorii îl descriu drept: intim, plăcut şi primitor. Străbătut de nenumărate canalurile, oraşul (numit şi „Veneţia Nordului”), este presărat cu pieţe romantice, dominate de o arhitectură unică compuse din vile şi case burgheze, dar şi din centre comerciale moderne.
Există şi o legendă legată de întemeierea oraşului Amsterdam, ce ne spune că doi pescari, împreună cu câinele lor, au înaintat cu barca pe râul Amstel până în aceste locuri în care s-au decis să rămână. Cu timpul, lângă digul ridicat s-au statornicit şi alţii, astfel că în anul 1275 aşezarea a fost recunoscută oficial de către Floris conte de Holland.
* * *
Oraşul Amsterdam a luat naştere datorită digurilor şi stăvilarelor pe care ţăranii şi pescarii au început să le construiască în secolul XII. Într-un document datat 1275, care acorda privilegii vamale, apare denumirea de Amsteldam (Aemstelledamme), care înseamnă „stăvilarul de pe râul Amstel”. În prezent, reţeaua uniformă de canaluri, vizibilă pe harta oraşului, se intersectează cu reţeaua de străzi, iar transportul pe apă este la fel de popular ca şi cel pe uscat sau subteran (există mai multe linii de metrou).
Comerţul, a jucat şi el, dintotdeauna, un rol esenţial. Toleranţa, alături de caracterul deosebit al localnicilor, au atras înspre „oraşul canalurilor” pribegi din lumea întreagă.
* * *
Vizitarea oraşului Amsterdam, se poate să face pe jos, dar se pot alege şi alte variante de deplasare, cum ar fi vasul de croazieră ce străbate canalurile, nenumăratele bărci puse la dispoziţie de localnici, ori de ce nu, bicicleta (considerată un mijloc de transport naţional pentru olandezi).
O vizită în Amsterdam, poate începe cu o plimbare prin centrul oraşului, astfel putând cel mai bine să admiraţi arhitectura fermecătoare ce datează din secolul XVII. Acesta are forma unei potcoave şi este înconjurat de patru canaluri faimoase. Centrul (cu cartierul său rezidenţial) este locul unde îşi dau întâlnire cele mai multe magazine, baruri şi restaurante. Printre ele turistul găseşte şi numeroase clădiri istorice şi muzee, un amestec de nou cu vechi. Aici puteţi trece de exemplu, pragul celei mai vechi biserici din Amsterdam (Oude Kerk), ce a fost consacrată la începutul secolului XIV.
Deşi este pe alocuri modificată, biserica (cu tavanul înalt, boltit în stil gotic, construit din lemn) nu s-a schimbat prea mult de cum era pe vremea lui Rembrandt, care se spune că şi-a botezat aici toţi copiii. Soţia pictorului este şi ea înmormântată în acest loc, nu însă şi el, care a ales să-şi doarmă somnul de veci alături de iubita sa, în Biserica de Vest.
* * *
Biserica de Vest (Westerkerk), nu este în drumul turistului, dar acest fapt nu înseamnă că trebuie să o ocoliţi. Ajunşi în Amsterdam, chiar dacă nu vă prea pasionează construcţiile bisericeşti, merită să vă rezervaţi ceva timp pentru a o vedea. Fiindcă în acest loc se găsesc mormântul lui Rembrandt (considerat a fi unul dintre cei mai importanţi pictori din istoria artei, celebru atât pentru picturi cât şi pentru gravuri), al iubitei şi al fiului său.
Construită în stil renascentist, Biserica de Vest a fost ridicată în prima parte a secolului XVII, fiind primul lăcaş de cult de rit protestant din Amsterdam. Turnul său, care se pare că este cel mai înalt din oraş, are în vârf o reproducere a coroanei Imperiului austriac.