Amintiri din temniţele comuniste - OVIDIU PAPADIMA
30 Septembrie 2019, 10:00
Radio România Cultural va difuza, în perioada 30 septembrie – 16 decembrie, mărturii ale oamenilor de cultură români care au făcut închisoare politică în anii dictaturii comuniste.
Publicul va putea asculta zilnic voci ale unor intelectuali precum Valeriu Anania, (Bartolomeu Anania, arhiepiscop al Vadului, Clujului și Feleacului), Adrian Marino, Arșavir Acterian, Teohar Mihadaș, Alexandru Paleologu, Gabriel Țepelea, Lena Constante, teologul Dumitru Stăniloaie, teologul Gheorghe Calciu Dumitreasa și mulți alții, personalități intervievate, timp de aproape 10 ani, de jurnalista Radio România Cultural, Anca Mateescu, și conservate în fonoteca radio.
Proiectul își propune sa amintească generației tinere în special faptul că, la puțin timp după ocuparea României de către sovietici și instaurarea regimului comunist, foarte mulți intelectuali români au început să fie arestați din motive politice.
Acești oameni au fost anchetați și torturați într-o perioadă în care românii puteau ajunge la închisoare pentru că îndrăzneau să spună că nu le place un roman de Zaharia Stancu sau pentru că citeau cărți scrise de Emil Cioran sau Mircea Eliade.
Înregistrările făcute de colega noastră, Anca Mateescu, sunt documente sonore unice pe piața media din Romania, iar vocile pe care publicul le va auzi la Radio România Cultural fac parte din fonoteca Radio România.
Proiectul ”Amintiri din temnițele comuniste” se va încheia la finalul anului, cu o secțiune de podcast-uri pe site-ulwww.radioromaniacultural.ro.
Postul Radio România Cultural este singurul post de radio cu acoperire naţională în FM, care produce programe exclusiv culturale, difuzând producţie originală culturală şi informaţie din toate zonele culturii, la nivel naţional şi internaţional. Detalii pe www.radioromaniacultural.ro
Din
gamela asta trebuia să mâncăm, trebuia să bem apă, trebuia să
ne spălăm dimineaţa, cu aceeaşi gamelă trebuia să ne spălăm
şi undeva pe fund... aceeaşi gamelă. Norocul meu cel mare a fost
că, în momentul când ajungeam în curte la deţinuţii de drept
comun, mă opream la un butoi, butoi cu borş. Butoi de varză din
acela mare, aşa, plin cu borş. Beam, duduie, Anca, beam ca vitele
din borş şi asta m-a salvat, ca vitele. Şi bând aşa, de multe
ori se întâmpla de vedeam în borş şi guzgani morţi. Şi beam!
beam mai departe. Da, aşa ajunge omul…
44 de kilograme ajunsese să cântărească istoricul literar și folcloristul Ovidiu Papadima pe vremea când era deținut politic în lagărul de la Poarta Albă. Fostul bursier Humboldt, cronicar literar al revistei Gândirea, a fost dat afară de către comuniști de la Facultatea de Litere și Filosofie din București unde era cadru didactic iar în 1952 a fost arestat și condamnat la închisoare pentru activitatea sa de publicist de dinainte de război. În cei trei ani de detenție, a trecut prin închisorile din Calea Rahovei, Craiova, Gherla, Jilava, lagărul de la Poarta Albă, iar după eliberare, timp de un deceniu și jumătate, a avut interdicție de semnătură. Ovidiu Papadima a ieșit din închisoare cu convingerea că există Dumnezeu.