Amintiri din temniţele comuniste – ANDREI CIURUNGA
16 Octombrie 2019, 10:00
Radio România Cultural va difuza, în perioada 30 septembrie – 16 decembrie, mărturii ale oamenilor de cultură români care au făcut închisoare politică în anii dictaturii comuniste.
Publicul va putea asculta zilnic voci ale unor intelectuali precum Valeriu Anania, (Bartolomeu Anania, arhiepiscop al Vadului, Clujului și Feleacului), Adrian Marino, Arșavir Acterian, Teohar Mihadaș, Alexandru Paleologu, Gabriel Țepelea, Lena Constante, teologul Dumitru Stăniloaie, teologul Gheorghe Calciu Dumitreasa și mulți alții, personalități intervievate, timp de aproape 10 ani, de jurnalista Radio România Cultural, Anca Mateescu, și conservate în fonoteca radio.
Proiectul își propune sa amintească generației tinere în special faptul că, la puțin timp după ocuparea României de către sovietici și instaurarea regimului comunist, foarte mulți intelectuali români au început să fie arestați din motive politice.
Acești oameni au fost anchetați și torturați într-o perioadă în care românii puteau ajunge la închisoare pentru că îndrăzneau să spună că nu le place un roman de Zaharia Stancu sau pentru că citeau cărți scrise de Emil Cioran sau Mircea Eliade.
Înregistrările făcute de colega noastră, Anca Mateescu, sunt documente sonore unice pe piața media din Romania, iar vocile pe care publicul le va auzi la Radio România Cultural fac parte din fonoteca Radio România.
Proiectul ”Amintiri din temnițele comuniste” se va încheia la finalul anului, cu o secțiune de podcast-uri pe site-ul www.radioromaniacultural.ro.
Postul Radio România Cultural este singurul post de radio cu acoperire naţională în FM, care produce programe exclusiv culturale, difuzând producţie originală culturală şi informaţie din toate zonele culturii, la nivel naţional şi internaţional. Detalii pe www.radioromaniacultural.ro
“La Canal am avut norocul că se găsea suficientă hârtie ruptă din sacii de ciment. În timp ce săpam, în timp ce căram cu roaba, în timp ce făceam diferite munci, scriam în gând aceste poezii. Toate ştersăturile se făceau pe creier. Când ajungeam în baracă seara, în colonie, poezia era gata făcută. Şi atunci luam o bucăţică de hârtie şi, după ce se dădea stingerea, sub pătură, cu puţină lumină care venea de la bec, o aşterneam pe hârtie, iar hârtiile astea le ascundeam în paiele din saltea sau le luau imediat prietenii mei şi le învăţau, după aceea distrugeam hârtiile. Am primit premiul Ministerului de Interne prin revista Pentru Patrie, acelaşi Minister de Interne care, pentru poeziile de la canal, mi-a dat 18 ani închisoare, acelaşi minister acum, dar bineînţeles, cu alţi oameni, m-a premiat cu 10.000 de lei, pentru aceleaşi poezii. ’’
Pe Andrei Ciurunga regimul comunist l-a condamnat de două ori pentru singura vină de a fi scris poezii, considerate la vremea respectivă, reacționare. Erau versuri anticomuniste și antisovietice. Pe numele din buletin Robert Eisenbraun, poetul Andrei Ciurunga se născuse la Cahul, într-o familie de coloniști germani, care, după pierderea Basarabiei, avea să treacă granița și să se stabilească la Brăila. Ironia sorții a făcut ca Andrei Ciurunga să primească, pentru versurile scrise la Canal, o pedeapsă de 18 ani muncă silnică și, peste decenii, același Minister de Interne să-i dea, pentru aceleași poezii, un premiu de 10.000 de lei. Că voi ajunge în libertate, eram sigur. Că vor apărea aceste poezii, eram sigur. Nu eram sigur că le voi vedea eu tipărite, adică nu mă așteptam la Revoluția din 1989, îmi spunea Andrei Ciurunga.