A fost odată comunism – Să curmăm îmbuibarea! Capitolul 20
05 Decembrie 2019, 06:00
Radio România Cultural lansează, începând cu 30 septembrie, în anul în care românii sărbătoresc 30 de ani de libertate, două ample proiecte editoriale care se constituie într-o adevărată istorie sonoră a celor 50 de ani de comunism. Aceasta se concretizează în pagini de memorialistică, dându-le glas unii dintre cei mai importanți actori ai scenei românești, dublate de mărturii sonore venite parcă direct din iadul comunist, mărturii cu vocile celor ce au pătimit în închisori.
A fost odată comunism este o rememorare, prin intermediul paginilor de memorialistică, selectate de istoricul Georgeta Filitti, coordonatoarea științifică a proiectului, a celor mai importanţi ani ai comunismului românesc.
Capitolul 20 – Să curmăm îmbuibarea!
Teoretic, comunismul propovăduia egalitatea socială. În practică, nici o orânduire politică n-a cultivat inegalitatea mai stăruitor, mai obstinat și mai bine înfășurată în minciună. Lipsurile de tot felul, sesizabile imediat după 1944 (urmările războiului, rapturile brutale ale sovieticilor, administrația sălbatică, pusă în primul rând pe distrugerea vechilor structuri) au fost la fel de repede rezolvate printr-o soluție tranșantă: de o parte magazinele cu circuit închis, pentru activiști, în frunte cu faimoasa Gospodărie de partid, de alta, cartelarea alimentelor, introducerea punctelor pentru achiziționarea oricărui obiect de îmbrăcăminte, înscrierea pe liste de așteptare cu anii pentru o mașină Dacia, un aragaz, un frigider sau un televizor.
O părelnică relaxare în anii ʹ70 nu avea să dureze prea mult. Perechea dictatorială Nicolae și Elena Ceaușescu se întorceau mereu cu noutăți din străinătate, mai ales din Orientul comunist, China și Coreea de Nord. Bucătării uriașe de bloc, cantine, cărți de bucate cu invenții culinare ieftine și ciudate – totul era pus la bătaie ca lumea să nu mai consume atâta mâncare. Ba, pe la sfârșitul anului 1989 se cumpăraseră un milion de castroane galbene cu care omul de rând urma să se ducă, la coadă bineînțeles, să-i fie umplut cu o fiertură oarecare.Dar n-a fost suficient. Acum ne învârteam în lumea academicienilor, a doctorilor ingineri, ascultam de sfaturile avizate ale unor doctori înțelepți. De magazinele alimentare cu rafturi triste, pe care stăteau, la distanță, înșirate conserve albaneze sau borcane cu murături românești, de carnea (transformată adesea într-o bucată de cârnat), dată dacă arătai buletinul de identitate, te consola doar formula alimentației științifice
Georgeta Filitti
Ghită Ionescu, Comunismul în România. Lectură Claudia Revnic