A fost odată comunism – Nu contează cine votează, contează cine numără voturile. Capitolul 5
14 Octombrie 2019, 05:05
Radio România Cultural lansează, începând cu 30 septembrie, în anul în care românii sărbătoresc 30 de ani de libertate, două ample proiecte editoriale care se constituie într-o adevărată istorie sonoră a celor 50 de ani de comunism. Aceasta se concretizează în pagini de memorialistică, dându-le glas unii dintre cei mai importanți actori ai scenei românești, dublate de mărturii sonore venite parcă direct din iadul comunist, mărturii cu vocile celor ce au pătimit în închisori.
A fost odată comunism este o rememorare, prin intermediul paginilor de memorialistică, selectate de istoricul Georgeta Filitti, coordonatoarea științifică a proiectului, a celor mai importanţi ani ai comunismului românesc.
Capitolul 5 - Nu contează cine votează, contează cine numără voturile
Pentru cel care urmărește retrospectiv ce s-a întâmplat la începutul regimului de democrație populară condus de dr. Petru Groza, se pune o întrebare nedumeritoare: din perioada anterioară războiului România a avut niște alianțe cu marile democrații occidentale, Anglia și Franța, care curând s-au dovedit inoperante. A trebuit să se alăture Axei, adică Germaniei hitleriste și Italiei fasciste, dar printr-o manevră politică plină de înțelepciune, la 23 august 1944 țara noastră a denunțat această alianță, trecând de partea a ceea ce avea să se numească ulterior Națiunile Unite. Or, la încheierea războiului, România a ajuns să aibă un singur partener de dialog, Uniunea Sovietică, ceilalți rămânând evazivi. Și n-a fost vorba de simplă retorică, sovieticii declarând sus și tare, în ciuda influenței preponderente în spațiul românesc, că nu vor schimba regimul politic aici. Din păcate s-a întâmplat tocmai contrariul. Și, ca un început, noua formulă politică trebuia legitimată prin alegeri. E procedeul clasic practicat în orice democrație. Doar că în 1946 România devenise un satelit obedient al URSS. În aceste condiții trucarea alegerilor, violentarea voinței alegătorilor de rând, monopolizarea de către politruci a secțiilor de votare a dus la rezultate previzibile: comuniștii au câștigat cu un scor confortabil, instalându-se la conducerea țării pentru mai bine de 40 de ani.
Georgeta Filitti