A fost odată comunism – Comunismul e pe făraș sau pe trambulină? Capitolul 22
12 Decembrie 2019, 06:07
Radio România Cultural lansează, începând cu 30 septembrie, în anul în care românii sărbătoresc 30 de ani de libertate, două ample proiecte editoriale care se constituie într-o adevărată istorie sonoră a celor 50 de ani de comunism. Aceasta se concretizează în pagini de memorialistică, dându-le glas unii dintre cei mai importanți actori ai scenei românești, dublate de mărturii sonore venite parcă direct din iadul comunist, mărturii cu vocile celor ce au pătimit în închisori.
A fost odată comunism este o rememorare, prin intermediul paginilor de memorialistică, selectate de istoricul Georgeta Filitti, coordonatoarea științifică a proiectului, a celor mai importanţi ani ai comunismului românesc.
Capitolul 22 Comunismul e pe făraș sau pe trambulină?
Se pare că trei decenii de la consumarea unui eveniment, fie el și cu consecințe însemnate pentru evoluția pe mai departe a unei societăți, nu sunt de-ajuns pentru a ne obiectiva, a privi detașat ce s-a întâmplat atunci. Patimile, durerile, încercările de mușamalizare, de justificare, tergiversarea năucitoare a justiției de a se pronunța asupra vinovaților, toate acestea rămân ca o povară a societății noastre întregi. La 30 de ani de la ceea ce ne-a plăcut să numim ”revoluția în direct”, și atunci cu adevărat românii și-au avut momentul lor de glorie apărând live pe toate posturile de televiziune ale lumii, încă nu i-am putut desluși pe ulii de porumbei. Cei uciși – peste 1200 – nu-și cunosc asasinii, unii torționari au devenit eroi și bulevarde bucureștene le poartă numele, oamenii obișnuiți de pe stradă înțeleg că le-au fost înșelate așteptările iar un pumn de foști tovarăși sau urmașii lor, îmbogățiți peste noapte, își râd în barbă satisfăcuți.Ce s-a întâmplat în l989 are un nume? Vom desluși vreodată ițele acestei istorii încâlcite? Se pare că și observatorii străini, între constatare obiectivă și manipulare, nu mai știu ce să creadă. Anevoioasă sarcină vor avea istoricii viitorului
Georgeta Filitti
Stelios Kuloglu – Se întorc Roșii - lectură Cristi Iacob