Ascultă Radio România Cultural Live

180+ de milioane de euro pentru 3.000+ proiecte ale ONG-urilor active în comunități din România datorită activității Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) în cei 30 de ani de existență

02 Octombrie 2024, 12:09

Ionuț Sibian, director executiv FDSC: „În următorii 3 ani vrem să sprijinim ONG-urile să obțină minimum 30 de milioane de euro fonduri nerambursabile. Este important ca finanțările să ajungă către ONG-uri din cât mai multe zone ale țării.”

  • Peste 200 de oameni au contribuit la misiunea fundației de-a întări societatea civilă în România.
  • Direcțiile strategice de activitate ale FDSC până în 2028: networking & advocacy, finanțare, capacitare & cercetare, creșterea vizibilității rezultatelor sectorului neguvernamental.
  • O nouă viziune, misiune și o nouă identitate vizuală pentru FDSC.
  • FDSC administrează cel mai mare program de finanțare pentru ONG-uri, parte a Granturilor SEE și Norvegiene - programul Active Citizens Fund România, în valoare de 48 de milioane de euro.
  • A început dezvoltarea unui nou program de finanțare, Civic Engagement Programme, parte a Programului de Cooperare Elvețiano – Român, în valoare de 18 milioane CHF.

București, 2 octombrie 2024: Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), organizație care sprijină de 30 de ani dezvoltarea sectorului neguvernamental din România, vizează ca până în 2028 să susțină ONG-urile să obțină fonduri nerambursabile în valoare de minimum 30 de milioane de euro. De la fondarea organizației, FDSC a facilitat accesul a aproximativ 3.000 de proiecte ale ONG-urilor la fonduri în valoare de 180 de milioane de euro, a contribuit la îmbunățățirea reglementărilor legale în domenii legate de mediul asociativ și dezvoltarea de servicii pentru grupuri vulnerabile și la sprijinirea multor ONG-uri la început de drum.

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile a fost creată în 1994, în cadrul unei inițiative regionale a Comisiei Europene, pentru a oferi finanțare și asistență ONG-urilor din România și a crea astfel o societate civilă puternică.

Inițial, fundația a atras fonduri internaționale pentru sprijinirea organizațiilor neguvernamentale din România, pentru ca ulterior să ofere și traininguri și asistență pentru dezvoltarea acestora.

Un proiect al Comisiei Europene: „Copilul integrării europene”

„FDSC a fost înființată, în urmă cu treizeci de ani, pentru a sprijini și dezvolta ideea de societate civilă, care în acele zile, după cum mulți poate că au uitat acum, era un concept cu adevărat nou. A fost gândită și condusă de români, sub îndrumarea unor personalități independente din România, cu misiunea de a lucra în beneficiul societății românești. Multe s-au schimbat în societatea românească de la începuturi, dar agenda principală nu este atât de diferită - construirea rezilienței și a expertizei în rândul organizațiilor societății civile; promovarea diversității, pluralismului și justiției sociale la toate nivelurile societății; menținerea vigilenței în protejarea spațiului civic și a statului de drept.” (Karen Fogg, prima șefă a Delegației Comisiei Europene la București în perioada 1993-1998, membră a Consiliului Director al FDSC).

Sectorul ONG s-a dezvoltat semnificativ în ultimele decenii. Dacă în 1994 (anul înființării FDSC) România avea puțin peste 10.000 de organizații înființate, anul trecut sectorul ONG era format din aproximativ 127.000 de organizații. În 2022 acestea aveau în jur de 127.000 de angajați și venituri totale de 21 de miliarde de lei (aproximativ 1,51% din PIB) arată datele din raportul „România 2024. Sectorul neguvernamental. Profil, tendințe, provocări” realizat de FDSC.

Cea mai mare provocare pe care o aveam în 1994 era de a duce România pe un drum euroatlantic și de a apăra democrația incipientă. Retrospectiv, principala noastră reușită este faptul că am devenit un jucător semnificativ la nivel local, regional și european. Am reușit, prin finanțare, capacitare și informare, să ținem sectorul ONG solidar și vom continua să facem acest lucru prin ariile noastre de acțiune - networking, advocacy, finanțare, capacitare & cercetare - pentru a crea o țară mai echitabilă, în acord cu valorile europene, o țară în care fiecare persoană este respectată și reprezentată. Știm că astăzi suntem un hub al societății civile, pe care am dezvoltat-o ONG cu ONG, om cu om. Este esențial să ne continuăm misiunea de a conecta organizațiile și resursele, pentru că astfel vom avea o societate puternică și vom menține România pe făgașul democratic și european, într-un context în care ne confruntăm tot mai des cu populism, iliberalism sau naționalism, atât la nivel local, cât și în Europa”, a afirmat Ionuț Sibian, director executiv Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC).

Oamenii FDSC și direcțiile sale strategice până în 2028

Oamenii care au pus umărul la construcția FDSC în acești 30 de ani, peste 200 de angajați și colaboratori, formează în prezent cea mai valoroasă comunitate pe care FDSC se sprijină în continuarea misiunii sale. FDSC a fost și rămâne o platformă de talente, care a consolidat cariere importante în organizații naționale și internaționale, în instituții publice și companii din România și în afara ei.

  • Networking și advocacy - mobilizarea ONG-urilor, autorităților publice și a altor actori din societate pentru a asigura un cadru democratic de funcționare a sectorului ONG.
  • Finanțare - sprijinirea ONG-urilor pentru a accesa minimum 30 de milioane de euro finanțări nerambursabile până în 2028.
  • Capacitare & cercetare - consolidarea de programe de capacitare pentru ONG-uri din România și din afara țării, și creșterea nivelului de informații despre activitatea și impactul sectorului neguvernamental.
  • Comunicare - creșterea vizibilității rezultatelor sectorului ONG și consolidarea unei imagini actuale, autentice și profesioniste.

O nouă viziune, misiune și identitate vizuală

Odată cu marcarea celor 30 de ani de la fondarea organizației, FDSC își adaptează viziunea și misiunea contextului local și internațional.

Astfel, noua viziune a organizației este: „O societate democratică, în acord cu valorile europene, unde fiecare persoană este respectată și reprezentată.”

De asemenea, misiunea se schimbă în: „Mobilizăm organizații și resurse și acționăm pentru o societate civilă puternică și relevantă la nivel național și european.”

Aceste schimbări au însemnat totodată actualizarea identității vizuale a organizației. Astfel, FDSC va avea un nou logo și site. Noul logo folosește inițialele numelui FDSC și crește progresiv prin repetiția literelor, ilustrând astfel distribuirea și potențarea resurselor pe care le administrează fundația.

Printre principalele realizări ale FDSC în 30 de ani:

  • A facilitat accesul a aproximativ 5.000 de ONG-uri la fonduri și activităţi de dezvoltare în valoare de 180 de milioane de euro. În prezent, FDSC administrează împreună cu partenerii săi cel mai mare program de finanțare pentru ONG-uri - programul Active Citizens Fund (granturile SEE și Norvegiene), în valoare de 48 de milioane de euro.
  • A sprijinit modificarea în bine a legislației în domenii relevante pentru societate precum: măsurile de control al tuberculozei, serviciile sociale, drepturile migranților și ale refugiaților, voluntariat, înființarea mecanismelor prevăzute de Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități, înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, precum și în zone necesare pentru îndeplinirea criteriilor de aderare la UE: protecția copilului, anti-discriminare, egalitate de gen, anticorupție, whistleblowers, media independentă (CNA) sau garantarea drepturilor la asociere politică și participare la alegeri.
  • A contribuit la crearea unui mediu favorabil dezvoltării societății civile în România prin: legislația cu privire la asociații și fundații (2000), inițiativa de direcționare a 1% către un ONG, oprirea unor legi care restricționau spațiul civic, legea sponsorizării, legislația cu privire la serviciile sociale și finanțarea ONG-urilor furnizori de servicii sociale, legea economiei sociale.
  • Programul #CreștemONG-uri a deschis spațiul de învățare pentru ONG-uri care să se pregătească să fie (mai) eficiente în satisfacerea nevoilor reale din comunitățile lor. În ultimii 5 ani, prin intermediul programului de finanțare #ÎnStareDeBine, comunitatea #CrețtemONG-uri a depășit 170 de ONG-uri din toată țara.
  • Din 2018, împreună cu Kaufland România, FDSC a dezvoltat programul #ÎnStareDeBine, de referință pentru sprijinul acordat proiectelor ONG-urilor în domeniile cultură, sport și viață sănătoasă (42 400 000 lei). Este cel mai longeviv și consistent parteneriat de acest tip al FDSC cu sectorul privat.
  • Membră în mai multe structuri de reprezentare a societății civile la nivel european (European Economic and Social Council, Expert Council on NGO Law/ Council of Europe, European Civic Forum), FDSC a contribuit activ la alinierea agendei naționale cu cea europeană. În 2019, a organizat Forumul Regional al Societății Civile din Europa Centrală și de Est, cu ocazia Președinției UE deținută atunci de România.
  • A inițiat cel mai complex proces de cercetare a dimensiunii și caracteristicilor sectorului neguvernamental din România: studiile FDSC sunt referință pentru cei care doresc să inițieze programe și politici publice pentru societatea civilă din România, iar anul acesta a lansat cea mai recentă ediție „România 2024. Sectorul neguvernamental. Profil, tendințe, provocări”.
  • A lansat în 1997 primul târg al asociațiilor si fundațiilor din România (FAR - Fundații și Asociații din România). Acesta s-a transformat în ONGFest care, în peste 10 ediții, a continuat să aducă ONG-urile în fața cetățenilor și să sărbătorească implicarea în comunitate direct la ea acasă, în mijlocul orașelor, în spații deschise pentru orice cetățean.
  • Unic în România, #trillenials - Programul3 identifică și formează noua generație care face primii pași în carieră în cadrul unei organizații neguvernamentale sau pe cei care se gândesc să se implice în viața societății alături de un ONG. Demarată acum 5 ani, comunitatea #trillenials a depășit numărul de 170 de persoane tinere.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC)

FDSC este o organizație neguvernamentală independentă, fondată în 1994 în cadrul unei inițiative regionale a Comisiei Europene. FDSC a creat un ecosistem favorabil transformării sociale, prin care contribuie cu programe de finanțare private și publice, campanii de advocacy. Stabilește parteneriate între entitățile din societatea civilă, sectorul de business, sectorul public, mediul academic și mass media, și dezvoltă soluții inovative pentru comunități. Prin studiile periodice publicate, FDSC îşi propune să ofere o evaluare multidimensională a evoluţiei sectorului neguvernamental din România.

POC!#4: Munca emoțională ilustrată în povești și benzi desenate
Produs de Radio România 21 Noiembrie 2024, 13:43

POC!#4: Munca emoțională ilustrată în povești și benzi desenate

Orașul Vorbește  despre revista de bandă desenată documentară  POC! , aflată la cea de-a patra ediție, cu...

POC!#4: Munca emoțională ilustrată în povești și benzi desenate
Centenarul Nina Cassian la Editura Casa Radio
Produs de Radio România 21 Noiembrie 2024, 11:00

Centenarul Nina Cassian la Editura Casa Radio

Pe 27 noiembrie se împlinește un veac de la naşterea Ninei Cassian. Prilej cu care Editura Casa Radio lansează...

Centenarul Nina Cassian la Editura Casa Radio
Răzvan Luțac, în podcastul Cronicari Digitali, despre încotro se îndreaptă sportul în România și nu numai
Produs de Radio România 21 Noiembrie 2024, 11:00

Răzvan Luțac, în podcastul Cronicari Digitali, despre încotro se îndreaptă sportul în România și nu numai

Cel mai popular podcast cultural românesc,  Cronicari Digitali , revine la  Radio România Cultural ,...

Răzvan Luțac, în podcastul Cronicari Digitali, despre încotro se îndreaptă sportul în România și nu numai
...Escu de Tudor Mușatescu la Bulandra, pe 1 decembrie, în seară de alegeri
Teatru și film 21 Noiembrie 2024, 10:57

...Escu de Tudor Mușatescu la Bulandra, pe 1 decembrie, în seară de alegeri

Duminică, 1 decembrie, la   Teatrul Bulandra , Teatrul „Stela Popescu” București revine cu  ...

...Escu de Tudor Mușatescu la Bulandra, pe 1 decembrie, în seară de alegeri
Ideile Hacking Work 094. Cum să fim mai flexibili în gândire?
Produs de Radio România 21 Noiembrie 2024, 10:42

Ideile Hacking Work 094. Cum să fim mai flexibili în gândire?

Tu cât de bine faci față schimbărilor? Flexibilitatea cognitivă este esențială în fiecare aspect al vieții...

Ideile Hacking Work 094. Cum să fim mai flexibili în gândire?
Născut în România - Invitată: Patricia Furstenberg, scriitoare de origine română stabilită în Africa de Sud
Născut în România 21 Noiembrie 2024, 10:20

Născut în România - Invitată: Patricia Furstenberg, scriitoare de origine română stabilită în Africa de Sud

Duminică 24 noiembrie, ora 16

Născut în România - Invitată: Patricia Furstenberg, scriitoare de origine română stabilită în Africa de Sud
Castelul Pelișor – Reședință princiară și regală   de Macrina OPROIU
Istorie-filozofie-psihologie 21 Noiembrie 2024, 09:55

Castelul Pelișor – Reședință princiară și regală de Macrina OPROIU

Editura Corint și Muzeul Municipiului București au deosebita plăcere să vă invite vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 18:30, la...

Castelul Pelișor – Reședință princiară și regală de Macrina OPROIU
„Sunt emoționat pentru că știu cum este atunci când lansezi jurnale. Când publici poezie, când publici roman, ai mereu scuza ficțiunii, când lansezi jurnal, nu mai funcționează scuza asta”, scriitorul Radu Vancu
Literatură 21 Noiembrie 2024, 07:18

„Sunt emoționat pentru că știu cum este atunci când lansezi jurnale. Când publici poezie, când publici roman, ai mereu scuza ficțiunii, când lansezi jurnal, nu mai funcționează scuza asta”, scriitorul Radu Vancu

  Radu Vancu  a discutat cu  Anca Mateescu , în cadrul emisiunii  GPS Cultural , despre lansarea...

„Sunt emoționat pentru că știu cum este atunci când lansezi jurnale. Când publici poezie, când publici roman, ai mereu scuza ficțiunii, când lansezi jurnal, nu mai funcționează scuza asta”, scriitorul Radu Vancu
Ascultă live

Ascultă live

15:00 - 15:30
Bazar FM
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
Obiectiv, România
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
15:00 - 15:26
ÇáÝĘŃÉ ÇáËÇäíÉ
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
15:00 - 16:00
LADA DE ZESTRE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
15:05 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru