,,Detalii neoromânești în arhitectura lui Petre Antonescu. Exterioare și interioare ale vilelor bucureștene”, la ICR
10 November 2016
Eveniment unic în peisajul cultural bucureștean: FERENTARI JAZZ FEST
10 November 2016

Se lansează portalul care documentează comorile uitate ale comunităților săsești din jurul Făgărașului

steag-cu-stema-transilvaniei-de-la-barcut-1792Asociația Renascendis are plăcerea să vă invite luni, 14 noiembrie, ora 11.00 la prezentarea produselor realizate în cadrul proiectului Resturi și rosturi. Comori uitate ale comunităților săsești din jurul Făgărașului și totodată la vernisajul expoziției de fotografie cu același nume. Evenimentul are loc la Biserica evanghelică din Făgăraș din Piața Republicii nr. 16.

În perioada iulie – noiembrie 2016, Asociația Renascendis a cecrcetat, documentat și inventariat toate bunurile culturale mobile și componentele artistice deținute de parohiile evanghelice din Făgăraș/ Fogarasch, Bărcut/ Bekokten, Felmer/ Felmern, Rodbav/ Rohrbach, Șoarș/ Scharosch, Seliștat/ Seligstadt, Jibert/ Seiburg, Lovnic/ Leblang și Șercaia/ Schirkanyen – parohii subordonate Bisericii Evanghelice C.A. Făgăraș, partener în proiect.

Fișele detaliate ale tuturor acestor obiecte, însoțite de fotografii, sunt în curs de publicare online pe portalul www.resturisirosturi.ro care va fi lansat în cadrul evenimentului. Astfel vor deveni accesibile atât specialiștilor, cât și publicului larg o serie de mici comori de obicei ignorate sau chiar ascunse privirilor celor care vizitează monumentele: obiecte de orfevrărie și lemn, cositoare, textile de cult, lăzi, steaguri, cărți și documente vechi, dar și altare, strane pictate, orgi, cristelnițe sau amvoane.

Realizarea unei inventarieri complete și actuale a acestor obiecte este o necesitate, având în vedere că inventarele parohiale care se păstrează sunt vechi sau incomplete, iar pentru multe obiecte s-a pierdut evidența odată cu dispariția comunităților săsești.

Scopul acestui demers este de a sublinia faptul că moștenirea culturală a sașilor nu înseamnă doar biserici, fortificate sau nu, înseamnă și obiecte, extrem de valoroase, multe dintre ele aflate în condiții de conservare precară. În acest context, Asociația Renascendis încearcă să construiască o infrastructură capabilă să ofere soluții corecte de depozitate, conservare, restaurare, expunere și promovare.

Cercetările efectuate aduc multe informații de specialitate noi, reușind să identifice și obiecte de mare valoare complet necunoscute. Printre acestea se numără un acoperământ baroc de altar din mătase pictată de la Făgăraș, elemente de pietrărie medievală de la biserica din Șoarș, sau altarul baroc al vechii biserici din Jibert.

Portalul www.resturisirosturi.ro contribuie totodată și la promovarea turistică a celor nouă obiective incluse în proiect (cinci biserici medievale fortificate și patru biserici din secolul al XIX-lea), incluzând informații despre ele, hărți cu trasee între locații și posibilitatea de a programa online vizitele.

afis-vernisaj-si-lansareExpoziția vernisată cu această ocazie cuprinde o selecție de 25 de fotografii realizate în timpul cercetărilor pe teren, care surprind o serie de detalii din interioarele și exterioarele bisericilor. Expoziția propune un mod de vizitare deosebit, cu accent pe observarea detaliilor, atrăgând în același timp atenția asupra necesității de a proteja și obiectele, nu numai clădirile.

O altă componentă importantă a proiectului este cea educativă, de transformare a  patrimoniului în mijloc de învățare și de integrare a culturii săsesti în viața comunităților actuale. Astfel, în cadrul proiectului a fost realizată și o carte de colorat pentru copii cu o selecție din obiectele cercetate, care a fost folosită în cadrul atelierelor interactive organizate pentru copiii din Felmer, Șoarș și Bărcut, în parteneriat cu Școala gimnazială Șoarș.

Tot în cadrul proiectului a fost realizată și o hartă turistică a zonei cercetate.

______________________________________________________________________

Partener: Biserica Evanghelică C.A. Făgăraş

Proiect realizat cu sprijinul HeimatOrtsGemeinschaft Felmern, HeimatOrtsGemeinschaft Rohrbach, HeimatOrtsGemeinschaft Scharosch bei Fogarasch

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *