5 ZILE PÂNĂ LA GALA TÂNĂRULUI ACTOR HOP, 2019
28 August 2019
PORTRET: Constantin Tănase – figură legendară a teatrului de revistă românesc
29 August 2019

Scrisori şi fotografii din Marele Război/arheologie sonoră subiectivă de Alexander MacLennan se ascultă în Forul Traian, la Prix Italia 2019

Prestigiosul concurs european de producții media Prix Italia a selectat în secțiunea Radio Drama producția Teatrului Național Radiofonic Scrisori şi fotografii din Marele Război/arheologie sonoră subiectivă de Alexander MacLennan, în regia lui Mihnea Chelaru, între cele 28 de producții din 21 de țări rămase în concurs după preselecție. Ediția a 71-a a Prix Italia se desfășoară la Roma, în perioada 23-28 septembrie 2019, în Forul Traian și are ca motto „Celebrating Cultural Diversity in a Global Media World”.

Prix Italia este un festival inaugurat în 1948, gândit ca o punte multiculturală de legătură între țările Europei fracturate ideologic între capitalism și comunism după al Doilea Război Mondial. Festivalul cultivă spiritul creativității și inovației, invitând la începuturile sale artiștii și intelectualii să se dedice creației de radio. În cele 70 de ediții de până acum, Prix Italia a stimulat și s-a deschis spre creativitatea în media, sincron cu înmulțirea canalelor de comunicare: radio, TV, internet, zone de intersecție ale mediilor. În prezent festivalul recompensează cele mai valoroase și inovative producții în zece secțiuni, între care radioul rămâne un mediu de expresie privilegiat pentru flexibilitatea cu care preia și reflectă inovațiile tehnologice.

Prix Italia este un festival itinerant, fiecare ediție fiind găzduită de o altă localitate italiană, ceea ce pune în valoare regiuni și comunități, stimulând dinamica lor culturală. Ediția a 71-a a Prix Italia se desfășoară la Roma, iar evenimentele conexe competiției transformă festivalul într-o importantă întâlnire profesională prin premierele, atelierele, lecturile și seminariile din program.

Producția Radio Româniaselectată în competiția secțiunii Radio Drama, Scrisori și fotografii din Marele Război/ arheologie sonoră subiectivă de Alexander MacLennan, în regia lui Mihnea Chelaru,este singularăîntre producțiile Teatrului Național Radiofonic prin dublul său statut: de producție radiofonică autonomă și de podcast serial de teatru scurt accesibil online pe siteul eteatru.ro (http://www.eteatru.ro/#art-index/scrisori-si-fotografii-din-marele-razboi/5821).

Producţia în 18 episoade scurte ficţionalizează fotografii reale din Primul Război Mondial selectate din arhiva Muzeului Militar Naţional, colaboratorul proiectului. Poveştile circumscriu frontul românesc şi descriu viaţa soldatului de rând şi a familiei rămase acasă în perioada Marelui Război din 1914-1918. Varianta de site prezintă asociate materialului sonor fotografia reală, complementară conţinutului fiecărui episod. Scrisori și fotografii din Marele Război dramatizează cartea omonimă de Alexander MacLennan și propune un pseudo-documentar în care fotografiile extind sensul poveștilor. Conexiunea cu imaginile-document e semnalată de subtitlul Arheologie sonoră subiectivă. Pseudo-documentele dramatizate apelează la false scrisori, frânturi de conversaţii civile și scene de pe front, ce se constituie în descifrări ficționale ale poveştilor imortalizate în instantaneele fotografice reale din epocă, așa cum și le-a imaginat autorul Alexander MacLennan. Liantul întregii producții, care poate fi ascultată și integral ca o poveste coerentă, o dau scrisorile cu care parcurgem cursul Marelui Război, urmărind destinul unui soldat anonim. Ultimele episoade ale serialului oferă perspectiva prezentului și fixează trecerea de la istoriile individuale la viziunea panoramică a Istoriei, justificate de centenarul împlinit.

Distribuția bogată și valoroasă dă viață martorilor anonimi ai istoriei și restituie stoicismul suferinței și sacrificiului lor. Muzica originală semnată de George Marcu așază atmosfera sumbră a războiului sub lupa prezentului și restituie în spirit minimalist tragedia „generației pierdute”. Producția semnată de regizorul Mihnea Chelaru are sobrietatea și credibilitatea documentarului, îmbogățită cu emoția trăirilor recuperate ficțional de personajele serialului. Selecția producției noastre la Prix Italia confirmă relevanța temei și a abordării ei ficțional-documentare, dar și contribuția inovatoare a Teatrului Național Radiofonic la creația de gen internațională.

Oana Cristea Grigorescu

Scrisori și fotografii din Marele Război /Arheologie sonoră subiectivă

de Alexander MacLennan

adaptarea radiofonică și regia artistică Mihnea Chelaru

compozitor George Marcu

În distribuție: Ionuț Vișan, Ion Haiduc, Vlad Bîrzanu, Mihnea Chelaru, Alin Potop, Ștefan Velniciuc, Cezar Antal, Mihai Smaramdache, Dorin Andone, Constantin Florescu, Sorin Cociș, Cristi Dionise, Marius Rizea, Ionuț Oprea, Virginia Rogin, Gabriel Răuță, Julieana Drăghici, Daniela Ioniță şi copiii: Luca Hăloiu, Ana-Cristina Ionel, Ioana Gornea, Albert Chelariu, Bianca Chelariu, Luca Voinea Budușel şi vocea autorului Răzvan Ursuleanu.

Regia de studio: Janina Dicu, inginer de sunet: Codrin Lazăr, redactor coordonator: Oana Cristea Grigorescu

Teatrul Național Radiofonic decembrie 2018

Producție realizată în colaborare cu Muzeul Militar Naţional.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *