Tudor Crețu, Florin Iaru, Ioan Matiuț și Robert Șerban lansează ”Cartea de identitate” la Timișoara
20 October 2019
Evgheni Vodolazkin, unul dintre cei mai importanți și îndrăgiți scriitori, revine în România, la Timișoara, București și Brașov
22 October 2019

Scriitorul francez Lionel Duroy: ”Discursul antisemit sau rasist există deja în țări precum Ungaria, Polonia sau Italia și este pe punctul de a renaște în Franța”

Credit foto: Daniel Angelescu.

Înainte de a deveni scriitor, Lionel Duroy a lucrat ca reporter pentru Libération și L’Evénement du jeudi. După apariția primului său roman, Priez pour nous (1990), și ecranizarea cu succes a acestuia, s-a dedicat exclusiv scrisului. În 2013 a publicat “Iarna bărbaţilor” despre războiul civil din Bosnia Herțegovina. Cartea a fost recompensată cu premiul Renaudot acordat de liceeni, precum şi cu premiul Joseph-Kessel.

Inspirat de Jurnalul lui Mihail Sebastian, cel mai recent roman al său “Eugenia“ a apărut la editura Humanitas Fiction în traducerea Simonei Modreanu și este o ambițioasă frescă a României anilor 1930–1940, anii pogromurilor de la București și de la Iași. Având în spate o amplă documentare, romanul este construit în jurul unei personalități feminine cu o evoluție surprinzătoare. Deși provine dintr-o familie antisemită, Eugenia ajunge să aibă „o revelaţie a conştientizării“. Scriitorul francez Lionel Duroy spune că a scris acest roman pentru că a vrut să înțeleagă de ce revine tentația urii în contextul actual din Europa.

Interviu realizat de Diana Joicaliuc pentru Revista Literară Radio.

Traducerea interviului a fost asigurată de Nadine Vlădescu.

Credit foto: Daniel Angelescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *