Masteratul didactic, un program pilot pentru anul universitar 2020/2021
26 October 2020
Teach for Romania – Fabiola Istudor: “Ca profesor, trebuie să recunoști nevoile elevilor”
28 October 2020

Școlile doctorale „Drept” și „Ordine Publică și Siguranță Națională” din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București au rămas fără acreditare

Școlile doctorale „Drept” și „Ordine Publică și Siguranță Națională” din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București au rămas fără acreditare

În urma recomandărilor Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU), formulate în Hotărârea nr. 79/8.10.2020 (transmisă Ministerului Educației și Cercetării și înregistrată în data de 19.10.2020), ministrul Monica Cristina Anisie a aprobat retragerea acreditarilor celor două școli doctorale ale Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București: Drept, respectiv Ordine Publică și Siguranță Națională.  Ordinele de ministru au la bază prevederilor art. 170 alin. (1) lit. c) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011.
De asemenea, pentru soluționarea aspectelor semnalate în Hotărârea nr. 79/08.10.2020, Ministerul Educației și Cercetării a transmis, în data de 21.10.2020, către Ministerul Afacerilor Interne, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) și Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI), solicitarea de a analiza recomandările din hotărârea CEMU și de a implementa măsurile care se impun.
În acest context, Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București va putea relua activitatea de evaluare în vederea autorizării școlilor doctorale după 5 ani, conform prevederilor legale. Pentru a se asigura protecția studenților aflați la studii universitare de doctorat, aceștia vor fi școlarizați, conform legii, până la finalizarea studiilor.
În același timp, având în vedere recomandarea menționată la punctul 4 al Hotărârii CEMU, Ministerul Educației și Cercetării a dispus demararea procedurii de monitorizare specială a instituției de învățământ superior, potrivit art. 216 alin. (2) lit. c) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011.
Măsurile au fost luate în contextul nenumăratelor sesizări înregistrate la Ministerul Educației și Cercetării pe tema calității actului educațional existent la nivelul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București. Totodată, s-a ținut cont și de raportul Corpului de Control al Ministerului Afacerilor Interne, care a relevat deficiențe majore în urma evaluării stadiului activităților de verificare a originalității tezelor de doctorat și respectarea standardelor de calitate și etică profesională în această instituție de învățământ superior.
Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza a fost în centrul mai multor scandaluri legate de suspiciuni de plagiat ale unor personalități cu funcții publice importante, cum ar fi Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 al Capitalei, Bogdan Despescu, fost șef al Poliției Române, Liviu Marian Pop, fost ministru al Educației, Lucian Netejoru, șef al Inspecției Judiciare, Alexandru Cătălin Ioniță, fost șef al Direcției Generale Anticorupție, Adrian Iacob, fost rector al Academiei de Poliție.
În perioada 2010-2018, la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București, din 86 de teze de doctorat susținute aproape 30 sunt suspectate de plagiat de către Comisia de Etică a Academiei. Printre acestea și lucrarea fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, căruia i s-a retras titlul de doctor. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *