Ascultă Radio România Cultural Live

Șase filme despre oameni și mediu, selectate în competiția principală Pelicam

13 Iunie 2018, 15:11

Cele șase filme din competiția principală a Pelicam de anul acesta ne provoacă să chestionăm rolul nostru în lume. În această epocă a consecințelor, ne întrebăm dacă suntem personajul bun sau cel rău în această poveste. Distrugători sau protectori, proprietari ai naturii sau umili  servitori, neînsemnați sau creatori, oamenii au niște decizii de luat.

Iată care este selecția oficială a Pelicam 2018:

Era consecințelor / Age of Consequences (r. Jared P. Scott, SUA/Germania/Spania/Iordania, 2017) investighează impactul schimbărilor climatice asupra lipsei resurselor, migrației și conflictului, din perspectiva securității naționale a Statelor Unite și a stabilității globale.

Tribunal pentru Congo / Das Kongo Tribunal (r. Milo Rau, Elveția/Germania, 2017) este un experiment condus de artistul și jurnalistul Milo Rau care încearcă imposibilul: să ajungă la un acord și să găsească o soluție potrivită a conflictului din Congo, un război care a produs șase milioane de decese în ultimii douăzeci de ani și care se reactivează din cauza materiilor prime importante pe care le deține Congo.

Deposedații / Les Dépossédés (r. Mathieu Roy, Canada/Elveția, 2017) este o călătorie impresionistă care oferă o perspectivă asupra luptei zilnice a clasei înfometate a agricultorilor. În această epocă a agriculturii industrializate,  oamenii care produc mâncare sunt plătiți mai puțin decât aproape orice altă profesie. Și cad pradă unui ciclu de disperare, datorii și exproprieri.

Geneza 2.0 / Genesis 2.0 (r. Christian Frei, Maxim Arbugaev, Elveția/China/Rusia/Coreea de Sud/SUA, 2018) pune omul în calitate de Creator. În îndepărtatele insule siberiene din Oceanul Arctic, vânătorii caută colți de mamuți. Descoperirile acționează ca un magnet pentru cercetătorii geneticieni. Ei vor să readucă la viață mamuții lânoși dispăruți într-un mod demn de ”Jurassic Park”.  Documentarul a câștigat premiul special al juriului la Sundance în 2018 și va fi proiectat la Pelicam în premieră națională, în prezența regizorului Christian Frei.

Fără titlu / Untitled (r. Michael Glawogger, Monika Willi. Austria, 2017) este un film realizat la mai mult de doi ani după moartea neașteptată a lui Michael Glawogger. În aprilie 2014, editorul său de film Monika Willi realizează un documentar din filmările acestuia de pe parcursul a 4 luni și 19 zile prin Balcani, Italia și Africa de Nord și Vest. O călătorie prin lume pentru a observa, a asculta și a experimenta, cu o privire atentă, curajoasă și nemoralizatoare. Filmul va fi proiectat în premieră națională în România.

Cine deține natura / Auf der Jagd - Wem gehört die Natur?/ Who owns nature (r. Alice Agneskirchner, Germania/Canada, 2018) vine cu o întrebare – oamenii sunt protectorii sau distrugătorii naturii? Regizoarea încearcă să răspundă într-unul dintre cele mai frumoase peisaje naturale - Alpii. Documentarul va fi proiectat în premieră națională, în prezența regizoarei și va fi urmat de o dezbatere despre prețul naturii.

Juriul competiției de lungmetraje este format din regizorul Andrei Ujică, dr. Oksana Sarkisova, director al Festivalului Internațional de Film despre Drepturile Omului Verzio din Budapesta și profesor la Central European University și jurnalistul Sven Egenter, fost colaborator Reuters și fondator al rețelei de jurnaliști Clean Energy Wire.

Evenimente speciale la Pelicam

Programul Pelicam este mai diversificat ca niciodată. Între două filme din competiție, vă invităm la vizionări speciale, discuții și lansări.

Proiecție work-in-progress Acasă
După 18 ani într-o baracă la marginea bălții, Gică Pescarul și copiii lui au devenit stăpânii neoficiali ai Deltei Văcărești. Apoi a venit statul și a transformat-o într-o rezervație naturală. Documentarul în lucru va fi proiectat în prezența regizorului Radu Ciorniciuc și a echipei filmului, printre care și doi dintre copiii familiei, și va fi urmat de o dicuție cu echipa. Casa Avramide, sămbătă, 23 iunie, ora 12.00.

Lansare de carte
În colaborare cu Editura Seneca, îl aducem pe scriitorul italian Marco Pizzuti la Pelicam, unde își va lansa cartea Alegeri alimentare neinspirate. Cartea ne arată, bazându-se pe documentare solidă, ce mai intră în corpul nostru odată cu mâncarea, cum industria alimentară ne afectează atât pe noi, cât și mediul și ce alegeri putem face astfel încât să ne putem bucura de beneficiile hranei. Marco Pizzuti este fost ofițer de armată, doctor în drept, cercetător științific și scenarist de teatru și cinema, lector și scriitor, a publicat texte devenite bestselleruri internaționale și traduse în 18 țări. Casa Avramide, sâmbătă, 23 iunie, ora 13.30.

Workshop In a Relationship
Prin acest atelier, „Generația nevorbită” are cuvântul: pe parcursul lui, adolescenții vor explora motivele sau cauzele pentru care oamenii pot deveni violenți și vor învăța despre cele mai subtile forme de abuz emoțional și efectele lor, astfel încât, la final, să aibă o imagine mai cuprinzătoare asupra relațiilor de cuplu, a situațiilor de risc și să știe ce ar putea să facă sau unde să ceară ajutor, dacă vor avea vreodată nevoie. Proiect Friends for Friends. Casa Avramide, sâmbătă, 23 iunie, ora 15.

Workshop OIF
Zece absolvenți de jurnalism din Armenia, Croația, România, Serbia, Slovacia și Turcia participă în acest an la Atelierul de jurnalism radio care se desfășoară în Delta Dunării în săptămâna 16-24 iunie. Ei vor fi coordonați de Julien Trambouze de la Radio France și vor realiza un reportaj colectiv pe care îl vom asculta la festival.
Proiecție și discuție People’s Climate Case
Zece familii din Familii din Europa și din afara ei dau în judecată UE la Tribunalul de pe lângă Curtea Europeană de Justiție pentru că eșuează în a-și proteja cetățenii menținând o țintă inadecvată de reducere a emisiilor pentru anul 2030. Raul Cazan și Mihai Stoica de la 2Celsius, organizația care susține acest demers în România, vor prezenta un film despre impactul schimbărilor climatice în viața oamenilor și vor participa la discuții. Casa Avramide, duminică, 24 iunie, ora 11.00.
Ecosisteme, expoziție WWF
Expoziția ilustrează principalele ecosisteme pe care le găsim în România și serviciile ecosistemice pe care acestea le oferă. Astfel, vei intra în lumea sălbatică a zonelor de pădure, ape, în lumea idilică a pajiștilor și a zonelor agricole, unde fiecare ecosistem și se va destăinui și îți va prezenta bunurile pe care le oferă prin intermediul serviciilor ecosistemice. Fotografiile pot fi admirate în Centrul Cultural Jean Bart pe parcursul festivalului.
Expoziție foto despre exploatarea cărbunilor în România
Mihai Stoica, fotojurnalist și producător de film documentar, a documentat timp de patru ani impactul industriei carbonifere asupra mediului și comunităților gorjene din sate și orașe miniere. Vernisajul expoziției foto, sâmbătă, ora 10.30, Casa Avramide.
Concert Moonlight Breakfast
Moonlight Breakfast este cea mai nouă trupă care sustine platforma Uncut.ro, o inițiativă a Greenpeace România care pune la dispoziția publicului un mix ambiental de sunete reale înregistrate în pădurile virgine din România, reunite în albumul intitulat Uncut, și are ca scop acela de a promova un viitor în care să avem păduri mai multe și mai bune decât cele de astăzi. Ei vor susține un concert în cadrul festivalului Pelicam, si vor lansa videoclipul melodiei “Bonjour", reinterpretată folosind sunetele pădurilor. Evenimentul va avea loc pe 23 iunie 2018, în Piața Mircea cel Bătrân, începând cu ora 21.00.

 

Festivalul Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Institutului Cultural Român, Organizației Internaționale a Francofoniei, Uniunii Cineaștilor din România și a Fundației pentru Parteneriat. Pelicam face parte din rețeaua internațională Green Film Network.

Raportul de gardă: Migrena, cel mai important factor de risc pentru accidentul vascular cerebral la persoanele tinere
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 14:00

Raportul de gardă: Migrena, cel mai important factor de risc pentru accidentul vascular cerebral la persoanele tinere

Într-un studiu publicat în Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes , cercetătorii au ajuns la...

Raportul de gardă: Migrena, cel mai important factor de risc pentru accidentul vascular cerebral la persoanele tinere
Webdocumentarul Mândrie și Beton. După 10 ani a fost nominalizat la European Press Prize
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 13:05

Webdocumentarul Mândrie și Beton. După 10 ani a fost nominalizat la European Press Prize

Anul acesta organizatorii au primit 800 de propuneri din peste 40 de țări europene , publicate inițial în 35 de limbi...

Webdocumentarul Mândrie și Beton. După 10 ani a fost nominalizat la European Press Prize
FOXFINDER de Down King,  o nouă premieră pe țară la Teatrul EXCELSIOR din București
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 11:13

FOXFINDER de Down King, o nouă premieră pe țară la Teatrul EXCELSIOR din București

Teatrul EXCELSIOR - singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor adulți – anunță premiera...

FOXFINDER de Down King, o nouă premieră pe țară la Teatrul EXCELSIOR din București
Primul eveniment SFR 15: Spectacolul de teatru „Tatăl” Actorul Victor Rebengiuc revine la Iași
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 07:19

Primul eveniment SFR 15: Spectacolul de teatru „Tatăl” Actorul Victor Rebengiuc revine la Iași

Organizatorii festivalului Serile Filmului Românesc (SFR) anunță primul eveniment al ediției aniversare cu numărul 15...

Primul eveniment SFR 15: Spectacolul de teatru „Tatăl” Actorul Victor Rebengiuc revine la Iași
Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator în Festivalul Internațional Shakespeare 2024, ediția   a XIV-a (16 – 26 mai)
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 07:17

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator în Festivalul Internațional Shakespeare 2024, ediția a XIV-a (16 – 26 mai)

La 30 de ani de la prima ediție a Festivalului Internațional Shakespeare care aduce la Craiova cele mai mari nume ale regiei...

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator în Festivalul Internațional Shakespeare 2024, ediția a XIV-a (16 – 26 mai)
Cannes 2024: Două filme românești, în selecția ediției
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 06:41

Cannes 2024: Două filme românești, în selecția ediției

Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii” se află în competiţia pentru marele premiu.

Cannes 2024: Două filme românești, în selecția ediției
Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României
Teatru și film 21 Aprilie 2024, 05:25

Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României

Anul filmelor de artă de la Muzeul Național de Artă al României a debutat în luna martie cu proiecția Tițian....

Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României
Program special pentru vacanța de 1 și 2 mai la Teatrul Național din București
Teatru și film 20 Aprilie 2024, 06:07

Program special pentru vacanța de 1 și 2 mai la Teatrul Național din București

Teatrul Național din București a pregătit un program special pentru vacanța de  1 și 2 mai  de anul acesta, cu nu...

Program special pentru vacanța de 1 și 2 mai la Teatrul Național din București
Ascultă live

Ascultă live

01:30 - 03:30
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 02:00
SERVICIUL DE NOAPTE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru