Balerinul Oleg Ivenko, celebru pentru rolul din filmul „The White Crow,” dansează în Gala de Balet „Carmen Sylva”
17 December 2019
RECOMANDĂRI culturale – miercuri, 18 decembrie
18 December 2019

Sâmbăta Sonoră. Crescuţi pentru a fi liberi la Muzeul de Artă Recentă

Vineri, 20 decembrie, de la ora 20:00.

CRESCUȚI PENTRU A FI LIBERI este un proiect radio generat de necesitatea explorării istoriei recente a Europei de Est, în dorinţa de a căuta răspunsuri vizavi de identitatea primei generaţii care s-a dezvoltat într-un spaţiu post-comunist. Prin intermediul documentarelor radio şi a poveştilor personale se conturează un spaţiu deopotrivă nostalgic şi perturbator, în care fiecare e liber să descopere personaje, situaţii şi evenimente în care se regăseşte. Între un trecut al privării de libertate – dar generator de eroi – şi prezentul captiv în dezordinea valorilor şi goanei după confort – ambele generatoare de vieţi din ce în ce mai mărunte – generaţia noastră este absentă din dezbaterile publice sau din interesul cercetătorilor. Tocmai această generaţie de tranziţie şi dialogul ei cu libertatea devin personajele demersului nostru.

Sonor, documentarele generează o lume în sine. Autorii au lucrat cu arhive, cu propriile amintiri, cu prieteni sau personaje care au generat mari mişcări în mass media. Din cele 12 documentare originale din 11 ţări din Europa Centrală şi de Est primite în urma iniţiativei Radio România Cultural, pentru Sâmbăta Sonoră am făcut o selecţie personală, în care atenţia e concentrată asupra tehnicii de compoziţie şi a scriiturii pentru radio dezvoltate în partea aceasta a Europei. Vlad, personajul ce dă numele documentarului realizat de Maria Balabaș, vorbeşte despre sine însuşi şi viaţa dusă până în prezent cu naturaleţe, auto-ironie şi nicio dorinţă de auto-protecţie. Vocea lui devine călăuză pentru propriile amintiri ale celui care ascultă, descifrează un trecut improbabil, te face să admiţi naivitatea colectivă în relaţia cu spaţiul libertăţii economice sau al contactului cu o altă cultură, te îndeamnă să te vezi pe tine însuţi aşa cum ţi-e greu să o faci faţă de noul tău anturaj sau noile tale dorinţe de standard de viaţă.

Maria Balabaş şi George Gîlea vor introduce performativ fragmente din documentarele produse de radiourile partenere și lucrarea „Vlad” în integralitate.

Eveniment organizat de Asociația Jumătatea plină în parteneriat cu Radio România Cultural și Muzeul de Artă Recentă.

SÂMBĂTA SONORĂ este un program creat în martie 2009 de Anamaria Pravicencu și Octav Avramescu de la Asociația Jumătatea plină pentru promovarea creației sonore, creației radiofonice, poeziei sonore, muzicii contemporane și improvizate. SÂMBĂTA SONORĂ a generat numeroase proiecte, printre care evenimentul SĂPTĂMÂNA SUNETULUI, platforma de podcast pentru creație sonoră și field recording SEMI SILENT, platforma de promovare a creației sonore și muzicale HER VOICE, Singing Exhibition, PFA Orchestra, Premiile Semi Silent, și mai nou, platforma de rezidențe pentru creație sonoră SONIC FUTURE RESIDENCIES, cu peste 150 de concerte, sesiuni de ascultare, performance-uri, ateliere, prezentări, conferințe, call-uri de proiecte și producții sonore.

www.sambatasonora.blogspot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *