Alina Pavelescu publică un nou roman, Sindromul Stavroghin, în colecția Scriitori români contemporani a Editurii Humanitas
14 March 2019
Despre compromis și compromisuri a vorbit politologul Alin Fumurescu astăzi, la GPS CULTURAL
14 March 2019

SALONUL CĂRŢII 2019 LA PARIS

Eveniment cultural unic în lume la Paris: SALONUL CĂRŢII. Ediția 2019, a 39-a are loc între 15 şi 18 Martie la Parcul expoziţional de la Poarta Versailles, din sudul capitalei Franței. România e prezentă de circa 30 de ani cu un stand bogat în volume literare ori de artă, scene, programe de întâlniri cu publicul. Un adevărat Festival la care invitata de onoare, anul acesta, în mod excepțional, NU este o țară anume, ci … pur şi simplu un continent: Europa.

Amanunte cu:  Léna MURGU.

           Intr’adevăr, Salonul Cărții ediția 2019 a pus Europa la loc de cinste, cu invitați din cele 28 de țări membre, Salon cu o suprafață de sute de metrii pătrați, cadrilați de alei, bordate de zeci şi zeci de standuri. Un Babilon de cărți! Noroc că la intrare ți se oferă o hartă, altminteri cum să te descurci? Cum să găsești: standuri, scene, expoziții, pe cei trei mii de autori francezi şi internaționali, celebrități venite la întâlnirea cu publicul -și cele 30 de mii de activități  prevăzute în week-endul prelungit de vineri 15 până luni 18 martie, Salonul este o sărbătoare.  O kermeza … plină de evenimente, între altele :

-Prezența unor laureați ai Premiului Nobel, printre care, Herta MULLER (la standul românesc); scriitori britanici în fața istoriei recente: ce consecințe sociale, politice, cuturale la ora Brexitului!;

-Europa Socială ;

– Biblioteca ideală: unde scriitori evocă texte care ilustrează pentru ei IDEALUL european;

– o oră în compania noilor condeie ale literaturii europene;

– Intâlniri cu publicul pe cele 8 scene ale Salonului – de la cea mai mare (60 de autori francofoni şi inernaționali), la cea mai intimă

– scriitori, dar şi cercetători, istorici, filozofi, autori de Benzi Desenate (BD). Mii şi mii de cărți expuse, atrăgătoare, interesante, variate, de nu ști cum să te abții să nu le cumperi pe toate. Porte-moneul te salvează! Se așteaptă cel putin, ca anul trecut, 165 de mii de vizitatori. O afluență inimaginabilă. Iţi trebuie energie ca să vezi tot!

            Dacă Europa este în inima salonului, România – grație primei sale Președinții a Consiliului Europei – este în inima Europei. ICR Paris, organizatoarea standului românesc, a vrut să ilustreze tocmai această actualitate ; să materializeze, grație programelor de la Salon, interacțiunea seculară,  continuă, dintre cultura românească și europeană, în care Franța, desigur, ocupă un loc ales, simbolizat prin Sezonul : Franța-România 2019. 

Prezența României permite descoperirea noilor nume ale literaturii sale, precum și felul in care Europa e percepută în această țară. Voi reveni la standul românesc.   – De la Paris, Lena MURGU, pentru RADIO ROMANIA CULTURAL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *