Armand Assante: “Uneori cele mai simple idei din mintea ta pot fi și cele mai înfricoșătoare”
7 June 2017
NottDependent ediția I – Primul festival de teatru independent organizat de un teatru de stat din București
7 June 2017

ROVEGAN – un spectacol pe cord deschis, atât pentru actorii de pe scenă, cât şi pentru publicul din sală

Prima parte a platformei de teatru şi dezbatere Go West a inclus Turneul Naţional ROVEGAN şi o micro-stagiune ȋn Bucureşti, la Centrul de Teatru Educaţional Replika: 8 oraşe, peste 1000 de spectatori şi 8 discuţii deschise cu publicul despre migraţie, despre nevoia de a vorbi despre lucruri relevante şi ce rol important poate juca arta ca şi mediator.

“De-a lungul călătoriei noastre am luat pulsul unui subiect care s-a insinuat pretutindeni, chiar dacă ȋn forme diferite, ȋn viaţa noastră de zi cu zi. Fie că vorbim despre migraţia economică – subiectul spectacolului ROVEGAN –  sau de exodul de creiere –  subiectul următorului nostru spectacol, BUN DE EXPORT, fie că noi suntem cei pe care ȋi bântuie gândul emigrării, fie că suntem ȋn postura celor care asistă la plecarea altora, subiectul ne atinge şi ne preocupă. ROVEGAN este mai mult decât orice altceva, un spectacol pe cord deschis, atât pentru actorii de pe scenă, cât şi pentru publicul din sală.

La Botoşani am jucat ȋn faţa copiilor părinţilor plecaţi, la Bucureşti de multe ori ȋn faţa unor mame venite pentru puţin timp acasă, la Cluj s-a vorbit mult despre educaţie, la Sibiu se migrează spre Germania, la Iaşi s-a lăsat liniştea după spectacol, la Sfântu Gheorghe au rămas doar femei la dezbatere, la Târgu Mureş s-a vorbit despre responsabilitate şi valorile societăţii ȋn care trăim. Cred că ROVEGAN era un spectacol necesar. Oricum ar fi, asta cu migraţia, ne doare pe toţi.” Catinca Drăgănescu, regizor, inițiatoarea proiectului

ROVEGAN va avea o ultimă reprezentație (din această stagiune) miercuri, 7 iunie 2017, de la ora 19:00 la Centrul Educațional de Teatru REPLIKA (intrarea liberă, pe bază de rezervare: 0732.101 860 / 0787.714 551 sau contact.asociatia.arena@gmail.com sau centrulreplika@gmail.com)

BUN DE EXPORT va fi cel de-al doilea proiect marca GO WEST dintr-o serie de trei spectacole pe tema migrației. Acesta aduce în discuție fenomenul exodului de creiere (brain drain). Este deja cunoscut fenomenul exodului de creiere din România către Occident, fie că acesta ia forma exportului de medici sau de specialişti ȋn IT.

Textul urmează să fie dezvoltat de Alex Tocilescu pornind de la povești reale, iar spectacolul va fi montat de Catinca Drăgănescu la POINT în toamnă. BUN DE EXPORT își propune să ofere dreptul la replică unei generații de tineri profesioniști pentru care emigrarea pare a fi devenit prima opțiune când vine vorba de planuri de viitor.

 

ROVEGAN
Text și regie: Catinca Drăgănescu
Cu: Mihaela Teleoacă, Silvana Negruțiu, Valentina Zaharia
Muzica: Alexei Țurcan
Video și documentare: Alexandra Dincă, Vlad Bîrdu, Ionuţ Popescu
O producţie Asociaţia ARENA şi Centrul de Teatru Educațional Replika. Spectacolul este prezentat în cadrul GO WEST. platformă de teatru și dezbatere, proiect co-finanțat de AFCN
www.eastgowest.ro
facebook.com/platformadeteatru

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *