Maeștri ai deghizării
5 April 2017
Dirijorul JULIEN SALEMKOURT: Măiestria din creaţiile lui Verdi – notele îşi găsesc singure locul!
5 April 2017

Romfilatelia vă invită la Simfonia lalelor, Pitești

Există un oraș în România care, în fiecare primăvară, urmând o tradiție de patru decenii, se îmbracă în flori. Mai exact, în culori și forme pline de grație și eleganță, care i-au adus un renume binecunoscut municipiului Pitești, devenit asociat cu ideea de oraș al lalelelor.

Datorită frumuseții și importanței evenimentelor care au loc aici, Romfilatelia dedică acestui oraș emisiunea de mărci poștale Simfonia Lalelelor, Pitești.

Emisiunea este disponibilă începând de vineri, 7 aprilie 2017, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, precum și în Magazinul Online http://romfilatelia.ro/store/.

Laleaua este o floare originară din Asia Centrală și Orientul Mijlociu și a fost adusă in Europa în secolul XVI din Turcia, fiind considerată un lux.

Într-o varietate de culori, aceste flori simbolizează eleganța și harul. Se spune despre laleaua roz că transmite urări de bine; laleaua mov ne amintește de regalitate și de renaștere; laleaua galbenă sugerează gânduri vesele și soare; oranj reprezintă fascinație, căldură; albul simbolizează iertarea; roșul ne duce cu gândul la iubirea adevărată și romantism.

Frumusețea florilor este completată de o serie manifestări socio-culturale, artistice, sportive și comerciale. Evenimentele sunt reunite sub titlul Simfonia Lalelelor, ediția a 40-a, care va avea loc la Pitești, în perioada 21-23 aprilie 2017.

Emisiunea filatelică este alcătuită din patru timbre care înfățișează clădiri municipale, reprezentative din punct de vedere administrativ, istoric și cultural ale orașului. Imaginile acestora sunt înnobilate de feeria de culoare pe care Simfonia Lalelelor o revarsă peste oraș.

Timbrul cu valoarea nominală de 2,50 lei ilustrează clădirea Primăriei Pitești care a fost construită în 1933, ca sediu al Administrației Financiare și a devenit sediul Primăriei începând din anul 1968.

Construit în stil neoromânesc, edificiul îl are drept autor pe arhitectul State Cintan care a îmbinat arheologia și etnografia în lucrările sale, fiind foarte sensibil la tradițiile arhitecturii locale. Astfel, holul central a fost gândit ca o curte interioară acoperită de un luminator spectaculos.

Timbrul cu valoarea nominală de 4 lei reprezintă Muzeul Județean, fost Palat al Prefecturii județului Argeș, o superbă construcție în stil neoclasic (1898-1899). Acesta adăpostește mărturii însemnate ale istoriei orașului și ale Țării Românești. Lângă clădirea principală, două noi și moderne construcții completează spațiul muzeal.

Sediul Galeriei de Artă ‘Rudolf Schweitzer — Cumpăna’ este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei. Clădirea a fost construită în 1886, în stil neoclasic și a fost sediul Primăriei Pitești până la mutarea din anul 1968 în spațiul actual. Interiorul, realizat în stilul eclectismului francez, prevăzut cu un hol spațios și scări monumentale, este în armonie cu piesele valoroase pe care muzeul le adăpostește. În sălile sale sunt expuse lucrări de Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Theodor Pallady, Gh. Petrașcu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna și Nicolae Tonitza, atrăgând atenția vizitatorilor asupra unor momente importante din istoria plastică românească.

Timbrul cu valoarea nominală de 16 lei ilustrează Curtea de Apel, o construcție în stil neoclasic de la 1914. Arhitecții Eracle Lăzărescu și Arghir Culina au proiectat o construcție monumentală, în care lumina se transformă într-un veritabil element al creației și este invitată să anime spațiul prin luminatorul holului central.

Din punct de vedere vizual, în emisiunea de mărci poștale Simfonia lalelelor, Pitești se îmbină elemente de arhitectură, de cultură și istorie cu prospețimea și delicatețea florilor de primăvară.

Emisiunea este completată de un plic prima zi și ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre și minicoala de 5 timbre + 1 vignietă.

Romfilatelia mulțumește reprezentanților Primăriei Municipiului Pitești pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *