Ascultă Radio România Cultural Live

Romanii in lume - Realizator Magdalena Tara

Romanii in lume - Realizator Magdalena Tara

16 Februarie 2020, 06:59

Duminica 16 februarie 2020, ora 20.30

ICR Berlin sustine prezenta cineastilor romani la cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin 2020

Perioada: 20 februarie – 1 martie

Berlinale Encounters: MALMKROG de Cristi Puiu va deschide această nouă secțiune a festivalului.

Marina Palii (actriţă), Smaranda Ghiță (actriţă), Bogdan Geambașu (actor), Zoe Puiu (actriță), Smaranda Zarnoianu (producator), Anca Puiu (producator), Bogdan Zarnoianu (montaj);

Forum: Tipografic Majuscul de Radu Jude; Ieşirea trenurilor din gară de Radu Jude şi Adrian Cioflâncă;

Co-production Market: Bianca Oana (producător) şi Adina Pintilie (regizor) cu proiectul „Death and the Maiden” (titlu de lucru); proiectul „Sleepwalkers” de Radu Jude;

Berlinale Talents: Irina Malcea (producător).

Din 1951, Selectia oficiala a fost inima Berlinalei. Aceasta noua sectiune, Berlinale Encounters, stabileste tendintele noului cinema, proiectand in jur de 15 premiere nationale si mondiale. De 70 de ani, o lista lungă de actori şi regizori de renume au păşit de-a lungul timpului pe covorul roșu pentru a-şi prezenta cele mai recente filme in selectia oficiala a Festivalului de la Berlin, acesta fiind primul festival de categorie A+ din an.

Forum este secțiunea cea mai îndrăzneață a Berlinalei, în cadrul căreia sunt selectate proiecte experimentale şi de avangardă, eseuri, reportaje politice şi peisaje cinematografice încă nedescoperite. Anul acesta au fost selecţionate să participe la festival în cadrul acestei secțiuni filmele Tipografic Majuscul, r.: Radu Jude, Ieşirea trenurilor din gară de Radu Jude şi Adrian Cioflâncă.

Co‐production Market‐ul din cadrul festivalului de la Berlin este una dintre cele mai mari şi prestigioase pieţe de coproducţie din lume. Echipei care va reprezenta proiectele îi vor fi organizate întâlniri cu potențiali co‐producători, agenţi de vânzări, distribuitori şi finanţatori din Europa, printre care se numără şi unele dintre cele mai importante companii din domeniu, participarea la această piaţă fiind oportunitatea perfectă pentru a realiza astfel de parteneriate.

ICR Bruxelles organizează expoziția de afișe „EUROPALIA România”, în colaborare cu Ambasada și Consulatul României în Regatul Belgiei. Expoziția va avea vernisajul în 19 februarie, la sediul Consulatului României în Regatul Belgiei și va fi itinerată la Ambasada României și la ICR Bruxelles.

Având în vedere că ziua nașterii lui Constantin Brâncuși, 19 februarie, a fost declarată, potrivit Legii nr. 305/2015, sărbătoare națională, expoziția este un omagiu adus marelui sculptor român, a cărui expoziție monografică „Brâncuși. Sublimarea formei” a reprezentat evenimentul far al festivalului EUROPALIA România. Această expoziție monografică, curatoriată de Doina Lemny, istoric de artă și muzeograf-cercetător la Muzeul Naţional de Artă Modernă Centre Pompidou, Paris, este cea mai mare și completă expoziție organizată în ultimii 30 de ani în Europa și a atins un record de vizitatori, peste 90.000, depășind estimările organizatorilor.

Festivalul Internațional de Arte EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, organizată sub patronajul Familiei regale a Belgiei, la Bruxelles și în diverse orașe belgiene, dar și din Marea Britanie, Franţa, Regatul Țărilor de Jos, Luxemburg sau Germania. Festivalul a debutat în 1969 și are un caracter multidisciplinar: arte vizuale, artele spectacolului, muzică, film, literatură, educație culturală.

Participarea României la Festivalul EUROPALIA, în perioada octombrie 2019 – februarie 2020, cu unele evenimente prelungite până în 26 aprilie 2020, este asigurată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Secretariatul General al Guvernului.

ICR Tel Aviv va organiza și găzdui la data de 20 februarie o nouă ediție a „Cafenelei Românești” de la ICR Tel Aviv, în cadrul căreia va fi prezentată cartea O istorie a evreilor din Galați - file de cronică de la începuturi până la marea emigrare de Lucian-Zeev Herșcovici și Violeta Ionescu, apărută în 2018 la Editura Hasefer, un amplu studiu monografic, în două volume.

La eveniment vor participa Lucian-Zeev Herșcovici, alături de profesorul Raphael Vago care va vorbi despre importanța monografiilor urbanistice dintr-un punct de vedere istoriografic, și ing. Maurice Lorberblat, originar din Galați și care a contribuit la apariția volumului cu informații privind istoria locală și personală a comunității evreiești gălățene.

Evenimentul, desfășurat în limbile ebraică și română, va include prezentarea studiului în 2 volume, analiza prof. Vago și contribuțiile ing. Lorberblat, urmând ca la final publicul să fie invitat să împărtășească amintiri din istoria comună gălățeană.

Lucian-Zeev Herșcovici este istoric și bibliotecar la Biblioteca Națională a Israelului, absolvent al Universității „Al.I. Cuza” din Iași, doctor în istorie al Universității din Montpellier, premiat de Academia Română pentru volumul, scris împreună cu Baruch Tercatin, Prezenţe rabinice în perimetrul românesc: secolele XVI-XXI și autor a numeroase cărți importante în domeniu.

ICR Chișinău susține proiecția filmului documentar Gurie, Mitropolitul, care va avea loc în data de 20 februarie, la Cinematograful Odeon din Chișinău.

O echipă de cineaști, coordonată de regizorul Igor Grossu a realizat un amplu documentar consacrat celui dintâi Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu - cărturar, editor și pedagog, o personalitate marcantă a vieții publice din Basarabia începutului de secol XX. În realizarea documentarului, Igor Grossu a avut la bază trilogia intitulată Mitropolitul Gurie–Operă zidită în destinul Basarabiei, coordonator Silvia Grossu, Editura Epigraf 2016

Regizorul Igor Grossu - strănepotul Mitropolitului Gurie Grosu, susține că a aflat târziu despre relațiile de rudenie pe care le are cu primul titular al Mitropoliei Basarabiei după 100 de ani de ocupație rusă: „eu știam, pur și simplu, că sunt nepotul preotului din sat, Andrei Grosu, care era fratele lui Gurie Grosu. Despre Gurie am aflat abia în anul doi de facultate, când tata mi-a povestit mai multe și când în podul casei am găsit niște fotografii de epocă din 1905, cu seminariștii din Chișinău. Împreună cu soția, am ținut cu tot dinadinsul să mergem la București să ne căutăm rudele, am luat cartea de telefoane din București și la numele Grosu am luat adresele și am început a merge așa, la întâmplare și mi-am găsit o mătușă și ea a început să ne spună mai multe despre rudele noastre”.

Silvia Grossu - doctor în istorie, conferențiar în cadrul Departamentului Comunicare și Teoria Informării / Facultatea Jurnalism si Științe ale Comunicării / Universității de Stat din Moldova, va prezenta documentarul, va expune modalitatea și motivele care au stat la baza realizării acestuia și va răspunde întrebărilor publicului participant în cadrul unei sesiuni Q&A.

ICR Madrid, în colaborare Universitatea Complutense din Madrid, organizează pe 21 Februarie un wiki-dataton, dedicat culturii române și aniversării Zilei Constantin Brâncuși, cu participarea studenților, a masteranzilor și doctoranzilor, a studenților anului IV ai Facultății de Științe ale documentării, coordonat de profesoara Iuliana Botezan.

Wiki-dataton-ul este o activitate interactivă propusă studenților, masteranzilor și doctoranzilor, precum și membrilor interesați ai comunității românești, care constă în studiul preliminar al unor teme de cultură română și încărcarea materialelor realizate în ziua de 21 februarie, într-un laborator informatic al universității Complutense, în urma unui seminar de formare. Obiectivul este de a realiza o bază de articole de calitate despre personalități ale culturii române, evenimente istorice și culturale și opere importante.

ICR Madrid va organiza o festivitate de premiere a studenților care au contribuit la activitate, oferind cărți și alte materiale utile, precum și un stagiu de practică la biblioteca institutului.

ICR Madrid organizează evenimentul „El telón rumano. Cine bajo Ceaușescu”/„Cortina românească. Filmul sub Ceaușescu”, organizat în colaborare cu Dacin Sara și Cinemateca Spaniolă din Madrid. Proiectul prezintă o selecție de filme românești realizate in perioada comunistă: Dincolo de nisipuri, Radu Gabrea, 1974, Zidul, Constantin Vaeni, 1975, Reconstituirea, Lucian Pintilie, 1968, Iacob, 1988, Mircea Daneliuc și La capătul liniei, Dinu Tãnase, 1982.

Selecția filmelor a fost făcută de ICR de la Madrid în colaborare cu Cinemateca Spaniolă. Calendarul proiecțiilor este următorul:

18 februarie: Iacob (Mircea Daneliuc, 1988)

20 februarie: Reconstituirea, Lucian Pintilie, 1968

23 februarie: La capătul liniei, Dinu Tãnase, 1982

ICR New York, în colaborare cu Centrul Ceh din New York, organizează proiecția documentarului Profu’, în regia lui Alexandru Brendea, urmată de o sesiune de întrebvări și răspunsuri cu regizorul Alexandru Brendea, în data de 20 februarie, la sala de cinematograf Bohemian National Hall a Centrului Ceh din New York.

Filmul va fi adus în atenția audienței americane în cadrul celei de-a treia ediții a showcase-ului organizat de Centrul Ceh din New York, în urma desfășurării Festivalului Internațional de Film Documentar de la Jihlava, desfășurat la Bohemian National Hall, în perioada 20-27 februarie. Așadar, în ultimii trei ani, iubitorii americani de film au putut viziona filmele câștigătoare ale ultimelor ediții ale festivalului ceh.

În anul 2019, filmul documentar Profu’ (r.: Alexandru Brendea) a câștigat, la Jihlava, Premiul pentru cel mai bun documentar din Europa Centrală și de Est. Acesta va fi proiectat la New York, alături de Fonja (r.: Lina Zacher, Madagascar, Germania, 2019), filmul câștigător al „Premiului pentru cel mai bun documentar pe plan mondial” și de pelicula câștigătoare a Premiului de popularitate, Two Roads (r. Radovan Síbrt, Cehia, 2019).

Accademia di Romania din Roma organizează expoziția „Evacuare” a artistei Laura Partin în perioada 19-29 februarie. Evenimentul va avea loc la Galeria de Artă a Accademia di Romania din Roma și constă într-o serie de desene ce abordează tema romilor evacuați din casele lor închiriate în România din 2010 și până în prezent.

Inspirat de fotografii ale foto-jurnaliștilor, articole și reportaje video despre aceste cazuri, proiectul documentează situația precară a romilor din România, care lucrau (unii dintre ei) în fabricile din România până în 1989 și au ajuns pe stradă sau în locuințe extrem de precare după închiderea acestora (1 256 de fabrici falimentare, fiecare având între 1 000 și 10 000 de angajați), stigmatizarea acestor persoane, situația de excluziune socială în care se regăsesc. Această serie de lucrări, ce va include 60 de desene, își propune să submineze stereotipuri și să provoace o sensibilizare a publicului vizavi de cercuri vicioase provocate de mentalități toxice și xenofobe, care perpetuează precaritatea și situația marginală, de excluziune socială în care se regăsesc anumite persoane de etnie romă în contextele societale actuale, atât în România, cât și în alte țări.

Itinerarea expoziției „7 Pionieri Evrei ai Arhitecturii Moderne din România”, la sediul ICR Tel Aviv

Perioada: 13 februarie – 13 martie

În urma succesului de care s-a bucurat prezentarea expoziției la Galeria Casei Arhitecților din Israel în programul internațional al ECOWEEK, în luna septembrie 2019, ICR Tel Aviv și Uniunea Arhitecților din România au decis itinerarea acesteia și în alte spații expoziționale din Israel.

Astfel, ICR Tel Aviv, în colaborare cu Uniunea Arhitecților din România, va itinera la sediu, în perioada 13 februarie – 13 martie, expoziția documentară „7 Pionieri Evrei ai Arhitecturii Moderne din România”.

Expoziția își propune să dezvăluie contribuția de importanță majoră a unor arhitecți evrei, precum: Marcel lancu, Rudolf Frankel, Marcel Mailer, Isak Mahler, Jean Monda, Boris Zilberman și Herman Clejan. Activitatea lor arhitecturală este reliefată în clădiri și edificii emblematice pe care aceștia le-au proiectat în România și, în special, în București – de la o mică parte a ceea ce a fost odată Cartierul Evreiesc, care a scăpat, parțial, de demolările anilor ’80, la puncte arhitecturale de interes public pentru societatea românească, precum Clădirea Scala sau Sanatoriul „Bucegi” din Predeal. Multe dintre construcțiile prezentate se află pe Lista Monumentelor Istorice sau sunt situate în zone construite protejate, iar altele, din păcate, nu mai există astăzi.

IRCCU Veneția, în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, organizează expoziția de pictură „Înaripatele cântătoare” a artistei Felicia Ionescu, în perioada 10–24 februarie, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.

Proiectul continuă seria expozițiilor organizate de Institut, în 2019, în Mica Galerie, pentru promovarea artiștilor români: „Luminile Veneției” a pictorului George Păunescu, „Another side/Another view” a artistei Luminița Gliga și „Loc/amprente – Pământ primordial” a artistei Ileana Ștefănescu.

Conceptul expoziției artistei Felicia Ionescu ține cont de aceste experiențele artistice validate de istoria culturii și preia în mod creator simbolistica păsării benefice și a zborului în libertate. Artista își concentrează atenția pe imaginea porumbelului: el devine personajul misterios al călătoriei libere într-un spațiu perceput precum prietenos, în principal, prin prezența prietenoasă a păsării în imensitățile tainice ale văzduhului. Compozițiile Feliciei Ionescu au rafinamentul picturilor peisagistice chineze din timpul dinastiei Quing, emană liniște, îndeamnă la fraternizarea cu aripile rătăcite în imensitatea peisajului celest. Sunt un imn al vieții libere, fără de care nu există certitudinea vieții.

Abonamente early-bird la Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition din 12 aprilie
Teatru și film 18 Aprilie 2024, 11:04

Abonamente early-bird la Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition din 12 aprilie

Opera Națională București anunță lansarea campaniei de vânzare a abonamentelor pentru Bucharest Opera Festival, ediția...

Abonamente early-bird la Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition din 12 aprilie
„IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi” - o adaptare la prezent a dramaturgiei clasice, în premieră la Teatrul Metropolis
Teatru și film 17 Aprilie 2024, 18:25

„IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi” - o adaptare la prezent a dramaturgiei clasice, în premieră la Teatrul Metropolis

Vineri, 26 aprilie 2024 , începând cu ora 19:30 , la Sala Mică a Teatrului Metropolis , are loc premiera oficială...

„IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi” - o adaptare la prezent a dramaturgiei clasice, în premieră la Teatrul Metropolis
Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani la premiera documentarului NASTY
Teatru și film 17 Aprilie 2024, 17:10

Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani la premiera documentarului NASTY

Premiera documentarului NASTY , despre viața și cariera lui Ilie Năstase , a adus împreună unii dintre cei mai...

Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani la premiera documentarului NASTY
Program special pentru vacanța de 1 și 2 mai la Teatrul Național din București
Teatru și film 17 Aprilie 2024, 14:07

Program special pentru vacanța de 1 și 2 mai la Teatrul Național din București

Teatrul Național din București a pregătit un program special pentru vacanța de  1 și 2 mai  de anul acesta, cu nu...

Program special pentru vacanța de 1 și 2 mai la Teatrul Național din București
Conferințele Operei, Bal Mascat, Callas-Pellea și Coppelia în aprilie pe scena ONB
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 13:28

Conferințele Operei, Bal Mascat, Callas-Pellea și Coppelia în aprilie pe scena ONB

Marți, 16 aprilie, de la ora 18:30 , invitatul special al Operei Naționale București, în cadrul ciclului de conferințe...

Conferințele Operei, Bal Mascat, Callas-Pellea și Coppelia în aprilie pe scena ONB
Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 13:25

Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României

Anul filmelor de artă de la Muzeul Național de Artă al României a debutat în luna martie cu proiecția Tițian....

Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României
„Regele nu moare”, un album foto dedicat cuplului de actori Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 13:15

„Regele nu moare”, un album foto dedicat cuplului de actori Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț

Albumul foto „Regele nu moare” , dedicat actorilor Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț , va fi lansat oficial...

„Regele nu moare”, un album foto dedicat cuplului de actori Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț
"REVIZORUL", în premieră la TEATRUL MIC
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 13:12

"REVIZORUL", în premieră la TEATRUL MIC

Teatrul Mic  anunță  premiera oficială a spectacolului „REVIZORUL”  de  Nikolai Gogol , regia...

"REVIZORUL", în premieră la TEATRUL MIC
Ascultă live

Ascultă live

17:00 - 18:00
GPS Cultural
Ascultă live Radio România Cultural
17:05 - 18:00
WEEKEND FAN
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
17:10 - 19:00
FERMIER ÎN ROMÂNIA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
15:05 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru