Azi la Radio România Cultural – Cu…minte de weekend
26 January 2020
CHOPIN interpretat de ION BOGDAN ŞTEFANESCU pe un flaut… de aur!
27 January 2020

Azi la Radio România Cultural – Românii în lume – ora 20.30

In seria evenimentelor dedicate Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului se înscrie şi evenimentul organizat sub egida Bucharest Jewish Film Festival, realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român

Realizator Magdalena Tara

Interviu cu Dan Schlanger  – Presedintele BJFF

În data de 27 ianuarie, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, ICR Varşovia împreunâ cu Ambasada României la Tallinn vor deschide în capitala estonă expoziţia de fotografie intitulată „Imagini din Bucureştiul evreiesc”. Evenimentul este inclus în programul oficial, derulat în Estonia în memoria victimelor Holocaustului, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și Comunitatea Evreiască din Estonia.

Expoziția realizată de ICR Varșovia, și itinerată până în prezent în mai multe orașe ale Poloniei, va fi deschisă publicului eston timp de o lună. Fotografiile expuse înfăţişează lăcaşuri şi obiecte de cult, imagini de epocă şi contemporane din vechiul cartier evreiesc, chipuri şi îndeletniciri specifice comunităţii evreieşti din Bucureşti, şi provin din albumul Imagini din Bucureştiul evreiesc, autoare Felicia Waldman şi Anca Ciuciu, publicat de Noi Media Print în 2011.

ICR Stockholm marchează Ziua Holocaustului, comemorată în Suedia în data de 27 ianuarie, prin prezentarea traducerii în limba suedeză a Jurnalului scriitorului Mihail Sebastian (apărut recent la editura suedeză h:strom, cu sprijinul programului TPS al ICR), în data de 28 ianuarie, la sediul Institutului.

Lansarea va consta din prezentarea romanului, urmată de o discuție între scriitorul Henrik Nilsson, care a scris și prefața Jurnalului, criticul de teatru și jurnalistul Leif Zern și editorul Svante Weyler despre receptarea cărții lui Mihail Sebastian în spațiul suedez și importanța rememorării trecutului și a Holocaustului în istoria umanității. Evenimentul va fi completat de o lectură a unor fragmente marcante din roman, în interpretarea apreciatului actor suedez Hannes Meidal.

ICR Bruxelles susține participarea românească la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam (FIFR), desfășurat în perioada 22 ianuarie – 2 februarie.

În 2020, FIFR va proiecta filmul de animație L’extraordinaire voyage de Marona de Anca Damian și filmul La Gomera / The Whistlers de Corneliu Porumboiu, ambele în competiție, la secțiunea Voices Limelight.

ICR Istanbul, împreună cu Muzeul Modern din Istanbul, susțin participarea românească, prin producția La Gomera/ The Whistlers, r: Corneliu Porumboiu, la Festivalul The Foreigners of Oscars, ediția a VII-a, în perioada 16-30 ianuarie 2020.

Filmul românesc beneficiază de două proiecții în datele de 19 ianuarie și 30 ianuarie.

Festivalul reunește pelicule premiate din următoarele țări: Spania, Suedia, Coreea de Sud, Cehia, Brazilia, Columbia, Macedonia de Nord, Palestina, Israel, Franța, Germania, România, Mexic, Grecia, Argentina.

ICR Londra, în colaborare cu St Martin-in-the-Fields, organizează un nou recital al seriei ce continuă colaborarea de lungă durată pe care Institutul o are cu lăcașul de cult din centrul Londrei. Recitalul de pian din 27 ianuarie va fi susținut de tânărul muzician Botond Szőcs. Două concerte vor mai fi susținute în parteneriat cu Consulatele Generale de la Manchester și Edinburgh.

ICR New York susține lansarea de carte Intellectuals and Fascism in Interwar Romania: The Criterion Association, autor Cristina Bejan, în data de 31 ianuarie, la sediul ICR New York.

Participanți:

·       Cristina Bejan, autoarea volumului Intellectuals and Fascism in Interwar Romania: The Criterion Association / Intelectualii și fascismul în România Interbelică: Asociația Criterion (Palgrave McMillan, 2019);

·       dr. Paula Gângă, cercetător la Harriman Institute, Columbia University.

În contextul sărbătoririi zilei de 24 ianuarie, ziua Unirii Principatelor Române, Accademia di Romania va găzdui in perioada 27 Ianuarie – 15 Februarie expoziția fotografică „Ultima Lună”, un proiect fotografic și de cercetare realizat de o echipă formată din doi fotografi italieni pe teritoriul României, în zona Maramureșului și a Transilvaniei.

ICR Tel Aviv organizează o nouă ediție a „Cafenelei Românești”, în cadrul căreia va fi prezentă cartea Alo, aici e Stroe! de N. Stroe, apărută în 2019, la Editura Hasefer. Evenimentul va avea loc în data de 30 ianuarie, la sediul Institutului.

La această ediție vor participa:

       Eugen Nacht Stroe ‒ fiului celebrului umorist;  Alexandru Andy, autor al unora dintre cele mai importantea texte de teatru, cuplete şi scheciuri dramatice şi de televiziune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *