Sonorități de toamnă și Harta României interbelice la „Cartografii sonore”
19 October 2018
„KOUYOU” – sonorități de toamnă japoneză, în finalul Stagiunii de la Castelul Peleș
22 October 2018

Românii în lume  – Constantin Brâncuși – Duminică, 21 octombrie, ora 20.30

In fiecare duminica de la ora 20.30 va invitam sa ascultati emisiunea Românii in lume – realizator Magdalena Tara, un proiect in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.

Interferenta artelor vazuta prin prisma protagonistilor evenimentelor prezentate de Institutul Cultural Roman in tara si in strainatate, personalitati ale culturii romane in dialog cu reprezentantii tinerei generatii de artisti si creatori. 
„Ansamblul Monumental Brâncuşi, Târgu Jiu – 80 de ani”.

În perioada 24 – 28 octombrie 2018, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu in parteneriat cu Institutul Cultural Român organizează Colocviul Internaţional „Brâncuşi”. În cadrul evenimentului, dedicat împlinirii a 80 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental ridicat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu, sunt programate comunicări științifice cu participarea unor reputați cercetători din spațiul european și național, expoziții de artă, lansări de carte și film, precum și Gala Premiului Național Brâncuși. 

ICR Beijing organizează proiecția a trei filme românești, Medalia de onoare (23 octombrie), Marfa și banii (24 octombrie) și Occident (25 octombrie), în cadrul Chongqing Youth Film Festival.

Chongqing Youth Film Festival se află, anul acesta, la a cincea ediție a sa și se va desfășura în perioada 20-27 octombrie 2018, la Chongqing, cel mai important oraș economic și cultural din sud-vestul Chinei. 

ICR Beijing susține participarea Teatrului Național „Radu Stanca“ din Sibiu cu piesa Oidip la cea de-a 20-a ediție a China Shanghai International Arts Festival, care va avea loc în perioada 18 octombrie – 18 noiembrie 2018, în Shanghai. În cadrul festivalului, piesaOidip va avea două reprezentații, în zilele 25 și 26 octombrie 2018, la Experimental Theatre, Shanghai Theatre Academy din Shanghai.

Istorie si eternitate: primul român si primul german în Cosmos

Data: 22 octombrie 2018

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu de la Berlin organizează un eveniment de natură să capteze interesul atât al oamenilor de știință cât și al publicului larg, eveniment care va fi consacrat cuceririi Spațiului cosmic și care va avea doi protagoniști de vârf, pe primul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, și pe primul cosmonaut german, Sigmund Jähn.

ICR BruxellesAcademia Română și Universitatea Liberă din Bruxelles / Université Libre de Bruxelles (ULB), în colaborare cuAmbasada României în Regatul Belgiei, și cu susținerea Fondului Național Belgian de Cercetare Științifică / le Fonds Nationale de la Recherche Scientifique (FNRS), organizează, în perioada 25-27 octombrie 2018, Colocviul internațional Royauté(s): entre historicité et imaginaire / Regalitate: între istoric și imaginar“, dedicat Centenarului Marii Uniri și încheierii Primului Război Mondial. Evenimentul va cuprinde și prezentarea a două expoziții: „Regina Maria. Regina Soldat“ și „Arhitectura Interbelică a Bucureştiului și Regalitatea“.

În perioada 24-25 octombrie 2018, Institutul Cultural Român de la Budapesta organizează cea de-a doua ediție a Festivalului de jazz românesc la „Opus Jazz Club“ din cadrul Budapest Music Center.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ la Chișinău, în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova, organizează în perioada 24 octombrie – 18 noiembrie 2018, la Muzeul de artă al Republicii Moldova „Expoziția artistului plastic Marin Gherasim“.

Institutul Cultural Român New York, în colaborare cu ARCS – American Romanian Cultural Society susține cea de-a 5-a ediție a Festivalului de Film Românesc de la Seattle  Anniversary Edition „One Eye Laughing, One Eye Crying: Uncanny Worlds“ in perioada: 28 octombrie – 8 noiembrie 2018

Institutul Cultural Român de la Paris susține pe 22 octombrie desfășurarea spectacolului-manifest Paroles de tableau, care va fi prezentat publicului francez și român, pe scena Palatului Béhague, reședința ambasadorului României în Franța. Prin această manifestare artistică, ICR Paris susține demersul artistic al unui spectacol semnat de un regizor român, Zoe Pacea, la debutul acesteia în carieră.

Institutul Cultural Român de la Paris organizează la sediu întâlniri literare, conferinţe/dezbateri sau proiecții de film. Programul întâlnirilor se desfășoară sub denumirea „Le Club de l’Institut Culturel Roumain“ (Clubul Institutului Cultural Român de la Paris). Aceste programe au ca scop dinamizarea imaginii institutului, prezentarea lui ca un loc colocvial şi creşterea frecventării sale de către publicul francez. ICR Paris se bucură de atenția sporită a publicului francez datorită agendei culturale propusă cu ocazia Sezonului România-Franţa 2019.

Institutul Cultural Român de la Paris organizează decernarea Premiului internaţional de literatură francofonă Benjamin Fondane, ediţia 2018, în cadrul unui spectacol – Les Laureats du Prix Fondane en recital – care va avea loc în 27 octombrie la Maison de la Poésie, Paris.

Decernarea acestui premiu este organizată anual în parteneriat cu OIF (Organizaţia Internaţională a Francofoniei). Premiul este acordat pentru poezie, proză poetică şi eseu. Ceremonia are loc în prezenţa reprezentanţilor OIF, a corpului diplomatic, a Magdei Cârneci – iniţiatoarea Premiului – şi a presei.

ICR Stockholm susține participarea regizorului român Paul Mureșan la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Scurtmetraje de la Uppsala, (Uppsala Kortfilmfestival),cel mai mare eveniment de film de scurtmetraj din zona scandinavă, care va avea loc în perioada 22-28 octombrie 2018, aflat la cea de-a 37-a ediție.

Institutul Cultural Român de la Varşovia propune o suită de evenimente dedicate lui Max Blecher la Festivalul Internațional de Literatură „Conrad” de la Cracovia (22-28 octombrie 2018).

ICR Viena organizează expoziția de fotografie „Ludwig Angerer – revisited. Un vienez la Bucureşti 1853-1856“, parte din programul „Hello my Name is Bucharest“.

Cu ocazia Zilei Naţionale a Austriei, serbată anual pe 26 octombrie, ICR Viena organizează două evenimente în colaborare cu Muzeul Municipiului București şi Ambasada României la Viena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *