A patra seară de chitară-Recital de lăută barocă…
14 November 2016
Clădirea fostului cinematograf Dacia pictată de “Pisica Pătrată”!
14 November 2016

Recital de flaut și pian, o colaborare româno – turcă propusă de ICR Istanbul

Joi, 8 decembrie 2016, pe una dintre cele mai importante scene din Istanbul, Opera “Leyla Gencer”, la ora 19.30  au întâlnire doi virtuoși muzicieni: flautistul român Matei Ioachimescu și pianistul turc Ata Üstün Bilgin. Cei doi artiști vin cu un program divers, dificil și care cuprinde lucrări din sfera universală a muzicii clasice.

Proiectul susținut de ICR Istanbul aduce împreună doi muzicieni de excepție, care trec cu ușurință prin diferite stiluri muzicale, adoptând și prezentând muzică de calitate, indiferent de unde vine ea și indiferent de naționalitatea lor.

Matei Ioachimescu, flautist român de renume, susține o activitate concertistică impresionantă, fiind recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar și pentru recitaluri crossover. A studiat la Universitatea de Muzică din Viena și este laureat al numeroaselor competiții naționale de interpretare, fiind totodată câștigator al burselor “Thyll-Dürr”, “Yamaha Grant Wien” și artist al Fundației Yehudi Menuhin. Instrumentul la care cântă Matei este un flaut din aur al producătorului japonez Muramatsu. Pentru activitatea sa intensă și calitatea înaltă a proiectelor susținute, Ministerul de Externe austriac, i-a oferit titlul de “Ambasador al Integrării” în anul 2013.

Pianistul turc Ata Üstün Bilgin s-a născut la Bursa, a început să studieze pianul la vârsta de patru ani și de atunci este un muzician foarte căutat, atât ca solist, cât și ca partener de muzică de cameră în diferite formații. Cariera sa îl poartă pe scene importante din Franța, Slovenia, Rusia, Japonia sau Austria. Este câștigător al multor competiții internaționale, iar în urma succesului de la Concursul Sergei Rachmaninoff, a fost invitat să studieze la celebrul Conservator din Moscova. În prezent Ata Üstün Bilgin își continuă studiile de perfecționare la Universitatea de Muzică din Graz, Austria.

 

Recitalul va fi susținut în sala de spectacole ale Operei “Leyla Gencer” / “Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi”, unde au loc concerte simfonice, recitaluri camerale și unde se pun în scenă opere, una dintre prestigioasele săli ale zonei asiatice din Istanbul. Inaugurată în urmă cu doi ani, sala are o capacitate de aproximativ 800 de locuri și poartă numele marii soprane de origine turcă Leyla Gencer. Artista a fost una dintre marile soprane ale secolului XX și a preferat belcantoul. Soprana a petrecut cea mai mare parte a carierei sale în Italia, iar în repertoriul ei a acoperit mai mult de 70 de roluri importante, interpretând majoritatea eroinelor lui Donizetti.

În pogramul concertului de la IStanbul sunt incluse următoarele piese: W.A. Mozart – Sonata pentru flaut și pian KV 305, C. Debussy – Prelude a l’après midi d’un faune, E. Granados – Dans spaniol nr. 5, Vidolldo – El Choclo, Clarke – Touching the ether, F. Lizst – Rapsodia ungara nr. 2, Serkan Gürkan – Dans turcesc, F. Say – Black Earth, Petre Elinescu – “Dansul vrájitoarelor”, Bela Bartok – Dansurile românești.

Recitalul constituie o oportunitate extraordinară de colaborare a celor doi muzicieni, fiecare de altă naționalitate, un român și un turc, care cântă împreună și care se bucură de succes pe scena internațională prin evenimentele pe care le suțin.

Pentru ICR Istanbul, organizarea acestui proiect muzical bilateral se traduce prin deschiderea față de noi operatori culturali din Republica Turcia, înlesnind astfel relațiile și colaborările dintre artiștii români și cei turci. – transmite ICR Istanbul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *