Idei în nocturnă. Dincolo de granițe
23 July 2020
Idei în nocturnă – Pagini de Istorie, marți 28 iulie 2020, Radio România Cultural (21.10- 22). Viața la Curte (1923-1930), așa cum o consemnează în jurnalul său,Simona Lahovary doamnă de onoare a Reginei Maria. Invitat, prof. univ. dr. Georgeta Filitti. Realizator, Dan Manolache.
27 July 2020

Răspunsul mondial la coronavirus: UE sprijină cercetarea în domeniul vaccinurilor cu o sumă suplimentară de 100 de milioane de euro

Comisia va cofinanța, cu 100 de milioane de euro, o cerere de propuneri lansată de Coaliția pentru inovare în domeniul pregătirii în eventualitatea apariției unei epidemii (CEPI) pentru a sprijini dezvoltarea rapidă de vaccinuri împotriva coronavirusului. Sprijinul Uniunii Euroepene face parte din angajamentul Comisiei de a investi 1 miliard de euro din programul Orizont 2020, programul UE pentru cercetare și inovare. Cercetarea și inovarea sunt necesare urgent pentru a dezvolta teste de diagnosticare, tratamente, vaccinuri și alte instrumente de prevenire care să combată răspândirea coronavirusului.

Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, a declarat: „Avem nevoie de tratamente și vaccinuri eficiente pentru a elimina pericolul cauzat de coronavirus. De aceea, suntem mândri să susținem eforturile CEPI de dezvoltare rapidă a celor mai promițătoare potențiale vaccinuri.”

Ca răspuns la pandemia de coronavirus, CEPI, un parteneriat global creat în 2017 în scopul dezvoltării de vaccinuri menite să prevină apariția unor epidemii viitoare, acționează în sensul creării rapide a unui portofoliu vast cuprinzând cele mai avansate vaccinuri potențiale împotriva coronavirusului, asigurând faptul că acestea sunt gata de producție la scară largă, în colaborare cu partenerii din industrie. Prin sprijinul acordat CEPI în cadrul programului Orizont 2020 se vor finanța activități de cercetare și inovare, dar nu și fabricarea de vaccinuri.

În cadrul inițiativei privind răspunsul mondial la coronavirus, condusă de președinta Ursula von den Leyen, s-au promis până în prezent 15,9 miliarde de euro pentru accesul universal la teste, tratamente și vaccinuri împotriva răspândirii coronavirusului și pentru redresare la nivel mondial.

Sursă FOTO – ec.europa.eu/romania/news/20200722_100_milioane_euro_vaccin_ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *