Azi la Radio România Cultural: Cu…minte de weekend!
27 April 2019
AUDIO Specialități de Paște din Sighișoara
28 April 2019

Programul educativ: Uite cine se bucură de primăvară! – la Storymania

Uite cine se bucură de primăvară, ediția din 20 aprilie 2019 a întâlnirii organizate la Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”, întâlnire cu Dodi și Roni (ciclul de conferințe pentru copii) l-a prezentat celor mici, pe Iepuraș, simbol al Sfintelor Sărbători Pascale.

Ediția de sămbătă a emisiunii Storymania, începând cu ora 18 – surprinde părți importante ale conferinței pentru cei mici, reacțiile copiilor, dar și pe cele ale părinților, implicarea organizatorilor în dezvoltarea programului și participarea actorilor-păpușari la evoluția proiectului.

Dincolo de șoricelul alb Roni și de ursulețul polar Dodi, cele două păpuși care au deja o lungă carieră în programele educative ale muzeului, păpuși mânuite de actorii-păpușari Ana Crăciun Lambru și Ana Cucută  -a apărut Iepurașul de Paști care a dinamizat conferința, fiind alături de copii în dialogurile despre iepurele de câmp, iepurele marsupial din Australia, sturzul și narwhalul din Oceanul Arctic.

Roni, șoricelul a plecat însă, să vopsească ouă. Așadar, greul conferinței a fost pe umerii Iepurașului, ajutat de Dodi.

Programul educativ, de mare succes al Muzeului Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”: Întâlnire cu Dodi și Roni –propune, prin urmare, ca prin joc, cu imagini și filmulețe bine alese și sunete diverse, copiii să învețe lucruri noi despre animale și obiceiurile lor. De astă dată, Iepurașulmânuit de actorul-păpușar: Ana Crăciun Lambru și Dodi, de artista Ana Cucută au atras puternic atenția celor mici.

Așadar, întâlnirea din preajma Sărbătorilor de Paști, deși a avut în atenție iepurașul, nus-a oprit doar la atât. Sturzul și narwhalul au completat imaginea oferită de această întâlnire specială, în preajma Sărbătorilor Pascale, plimbându-i pe copii, și în aer și în apă. Andreea Drăghici, cercetătoarea- gazdă a instituției muzeale a filtrat ca de fiecare dată, informațiile științifice (ajutată de colegii ei de la diverse departamente) și le-a adaptat capacității de înțelegere a copiilor.

Spre finalul conferinței, copiii au văzut cum se poate face ușor, chiar acasă, un teatru de umbre și s-au jucat în spatele unui ecran de hârtie, cu silueta realizată din carton subțire, a narwhalului.

Ediția de sămbătă a emisiunii Storymania se încheie punctând un lucru extrem de important, și anume, rolul terapeutic al păpușilor în viața copiilor.

Realizator Roxana Păsculescu
fotografii realizate de Roxana Pasculescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *