AUDIO Pictură pe lemn la Atelier 333 în Chirpăr
25 July 2019
PALATUL DINTRE APE AL REGINEI
25 July 2019

ProEtnica 2019 – Festival Intercultural Sighişoara

Asociaţia Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret (ibz) Sighişoara, împreună cu Organizaţiile Minorităţilor Naţionale, organizează în perioada 21. – 25. august 2019 ediţia a XVII-a a festivalului „ProEtnica – Festival Intercultural Sighişoara”. Proiectul este implementat în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice și Consiliul Județean Mureș în calitate de parteneri cu aport financiar, precum și de către Guvernul României prin Ministerul Culturii și Identității Naționale în calitate de finanțator.

De asemenea, proiectul se bucură de sprijinul Ambasadei Germaniei în România, Ministerului pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania, Municipiului Sighişoara, FUEN (Federal Union of European Nationalities), Institutului pentru Relații externe din Stuttgart (Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart), Asociaţiei Divers şi PEN România.

Programul artistic cuprinde momente de dans și muzică tradiționale, susținute de peste 50 de ansambluri ale Minorităţilor Naţionale, care vor putea fi urmărite pe scena amplasată în Piața Cetății. Totodată, în acest an am introdus o categorie nouă, intitulată salonul literar, în care scriitori ai minorităţilor naţionale, precum şi scriitori care scriu despre minorităţi îşi prezintă operele, organizează dezbateri, lecturi, prezentări, expoziții, lansări de carte. Festivalul mai cuprinde secţiunile: Agora dialogului intercultural, teatru, expoziții comune de artă cu lucrări ale artiștilor contemporani din rândul minorităților naționale. Programul reunește atât meșteșugari, cât și standuri de prezentare ale minorităților naționale, ce pot fi vizitate zilnic.

Serile festivalului ProEtnica 2019 sunt pline de surprize plăcute. Astfel, joi, 22 august, va fi organizată o seară grecească încheiată cu un recital susţinut de Ionuţ Galani. Sâmbătă seara vor concerta Bucharest Klezmer Band împreună cu Maia Morgenstern.

Acest proiect urmărește consolidarea păcii interetnice într-o societate pluralistă și democratică. ProEtnica își propune să devină o Agora pentru exprimarea, păstrarea şi dezvoltarea identităţilor etnoculturale din România, promovând dialogul intercultural și interacțiunea artistică pe plan european. În acest cadru, organizatorii evenimentului se bucură de participarea a peste 600 de reprezentanți ai minorităților naționale din România. De remarcat prezența minorității naționale a sorabilor din Germania, care dezvoltă latura internațională a festivalului.

Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret şi ProEtnica – Festival Intercultural Sighişoara sunt parteneri în două proiecte culturale importante:

Interkultural 2019

Interkultural 2019Un seminar intercultural pentru 20 de tineri interesați de subiectul „Europa”, organizat de Institutul pentru Relații externe din Stuttgart (ifa Stuttgart),

în perioada 18 – 23 august 2019

Ești interesat de soarta Europei? Vrei să afli, ce rol joacă minoritățile în Europa? Vrei să cunoști alți tineri din România și Germania? Aparții tu însuți unei minorități din România (de ex. minorității maghiare, germane, rrome sau alteia)? Dorești să-ți dezvolți competențele interculturale și ești curios să afli cum trăiesc alții?” Dacă dorești să afli răspunsul la aceste întrebări, atunci participă la InterKultural! Timp de o săptămână se vor discuta aceste subiecte și multe altele într-un mod creativ și inovativ.

Academia de vară Interculturală

Academia de vară Interculturală, organizat de Asociaţia Divers,

în perioada 19 – 26 august 2019

Tema din acest an este “Conviețuirea în comunitățile multietnice”.

Academia de vară interculturală dorește să ofere cunoștințe despre diferitele forme existente de protecție a minorităților naționale din Europa pentru a înțelege complexitatea problemelor interetnice din comunitățile multiculturale din diferite țări, respectiv pentru a identifica relații interculturale viabile în vederea asigurării unei conviețuiri interetnice pașnice în aceste comunități.

Academia de vară de o săptămână se va concentra pe diversitatea culturală reprezentând patrimoniu european și motor al schimbării, atrăgând legături între perspectivele istorice, actuale și viitoare. Acesta va oferi tinerilor participanți o platformă de discuții, schimb de experiență și cunoaștere a complexității problemelor interetnice în comunitățile multiculturale din diferite țări europene.

Prin activități practice și ateliere de creație, Academia de Vară va oferi participanților nu doar o înțelegere a valorii diversității și a avantajelor și provocărilor aferente, dar va promova, de asemenea, angajamentul lor civic și interesul față de protecția minorităților naționale.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *