TENET by Christopher Nolan, un action thriller SF a la Bond, cu un touch de Inception – de Michaela Platon
18 September 2020
THE WAR WITH GRANDPA /UN TATAIE DE COȘMAR, comedie nostimă cu distribuţie de excepţie- de Michaela Platon
25 September 2020

”Prisaca” lui Tudor Arghezi interpretată de Marcela Cordescu

Ne plac și adesori ne entuziasmăm răsfoind și privind anumite cărți pentru copii. Uneori textul este cel care ne interesează în mod special. Alteori, ilustrațiile sunt cele care ne atrag atenția și ne determină să păstrăm în mână o carte, ceva mai mult timp. Câteodată însă, în mod fericit, și textul și imaginile sunt fascinante și atunci, copiii sunt primii care consideră cartea ca fiind reușită.

N-ar trebui să ne bucurăm totuși, în mod exclusiv de  produsele tipografice noi. În toate timpurile au apărut cărți frumoase, inspirate de idei și gânduri extraordinare. De curând, mi-a căzut sub ochi, într-un anticariat, o carte care poate mi-ar fi înfrumusețat copilăria, dacă aș fi avut norocul să dau de ea, la vremea potrivită. Apărută în anul 1967, la Editura Tineretului cartea este o asociere fericită între poeziile lui Tudor Arghezi (din Prisaca) și ilustrațiile Marcelei Cordescu. Cartea apărea în această ediţie în chiar anul morții lui Tudor Arghezi, 1967. Prima apariție a versurilor pentru copii fusese în 1954. Poate nu chiar fiecare pagină beneficiază de un desen, în ediția ilustrată de Marcela Cordescu, dar lucrarea este ”dinamică”, vie, colorată și mai plăcut de citit datorită ilustrațiilor.

Tudor Arghezi reprezintă încă, pentru generațiile de azi, un reper al liricii românești, dar de Marcela Cordescu ne mai amintim?

Marcela Cordescu s-a născut în anul 1913 la Constanța și a murit în 1984, la București. A fost pictoriță, desenatoare și ilustratoare de cărți pentru copii. Căsătorită cu scriitorul Vladimir Colin și-a îndreptat atenția inclusiv asupra textelor acestuia. Apoi, Făt Frumos din lacrimă de Mihai Eminescu îi suscită ilustratoarei interesul. Tot ea realizează ilustrațiile pentru ”Din marile legende ale lumii” de Alexandru Mitru, în 1965. Colaborarea cu Tudor Arghezi în 1966 a dat naștere unei cărți reușite în care cititorul, dincolo de versuri află și caracteristicile unor animăluțe care sunt personajele principale în versurile poetului. Dacă Zdreanță, cel cu ochii de faianță capătă chip este datorită talentului manifestat de Marcela Cordescu. Tot așa, albina, greierele, ariciul și pițigoii ne devin simpatici și familiari, iar stupul devine o lume pe care avem bucuria să o înțelegem.

De atunci, ”Prisaca” a mai apărut și în alte ediții, dar niciuna la fel de interesantă ca aceasta din 1967.  

Realizator Roxana Păsculescu


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *