PRIMUL FILM DOCUMENTAR PRODUS DE MUZEUL JUDEȚEAN DE ISTORIE BRAȘOV NOMINALIZAT LA PREMIILE GOPO PENTRU CEL MAI BUN FILM DOCUMENTAR
1 March 2018
Cea de-a 90-a ediţie a galei premiilor Oscar va avea loc duminică, la Los Angeles
2 March 2018

Premiera spectacolului R.U.R. (Rossum’s Universal Robots, primul spectacol science-fiction

Astăzi, de la ora 19.00, la Teatrul Național „Radu Stanca“ din Sibiu, are loc premiera primului spectacol de teatru SF din România, „R.U.R. (Rossum’s Universal Robots)“, regizat de Vlad Cristache.

Spectacolul are la bază piesa de teatru omonimă, scrisă în anul 1920 de celebrul autor ceh Karel Capek, care analizează felul în care au fost creați roboții, din materiale sintetice și organice.

RUR e un spectacol de teatru science-fiction, o privire către un viitor distopic în care obsesia noastră pentru progres tehnologic ne duce spre ruină. E primul text care a avansat ideea că societatea va reuşi să creeze inteligenţă artificială, replici mecanizate ale oamenilor care vor lucra în locul nostru. O societate cu stăpâni şi sclavi, în care omul se joacă de-a Dumnezeu şi creează utilaje cu suflet.

Despre acest spectacol Vlad Cristache spune că e gândit ca o instalație-concert, având ca soundtrack muzica trupei Kraftwerk, un show ludic, un colaj postmodern din toate clișeele stilistice din filmele și cărțile SF care i-au excitat imaginația în copilărie.

Însă prin toată această compilație de excentricități întunecate și entertaining, „R.U.R.“ încearcă să răspundă la o întrebare filosofică esențială: „Ce te face să fii om?“

Oana Ciuca  Lazar ne spune mai multe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *