Întâlnirile Muzicale Enesco Tescani 2019
23 August 2019
SORIN RADU – IN MEMORIAM
24 August 2019

Povestiri din studioul artelor – Sambata 24 august ora 21 – Invitat special Mihai Albu

Realizator Magdalena Tara

“Un design bun pleacă din aici și acum, dar tinde spre atemporalitatea geometriei. Fiecare pereche de pantofi pe care o creez este o reflecție a vieții mele: haos controlat.”

Mihai Albu

Mihai Albu, creator de modă și arhitect, este cunoscut in Romania si ca  „Arhitectul Pantofilor”, fiind supranumit astfel de presa din țara noastră.

Și-a început cariera profesională încă din timpul studiilor universității de arhitectură, înainte de 1989. A apărut în diverse reviste de specialitate, printre care se numără și Vogue Italia, și în enciclopedii de modă precum Shoegasm. 

Mihai Albu a fost influențat de părinții săi să își urmeze pasiunea pentru design de obiect și arhitectură. Deși la 16 ani a rămas orfan de tată, experiență tragică ce l-a marcat foarte mult, a trebuit să preia responsabilitățile financiare ale familei. Așa a început să conceapă obiecte create manual, în special artă decorativă.

A urmat studiile de specialitate din cadrul Institutului de Arhitectură „Ion Mincu-București”, absolvind în 1990. În timpul studiilor a lucrat pentru „Fondul Plastic”, organizația uniunii artiștiilor din România. Având în spate expoziții personale și experiență în designul de produs, Mihai Albu a decis să își înființeze prima sa firmă care l-a propulsat în industria modei.

Mihai Albu a devenit cunoscut pe piața pantofilor de lux din România începând cu anul 1995, urmând apoi să se facă remarcat și prin expoziții în LondraVienaDubai și Paris. Prin creațiile sale extravagante, a reușit să intre de două ori în World Record Academy cu cele mai înalte obiecte de încălțăminte de 31 cm și ulterior 37 cm. Astfel, a atras atenția unor publicații de modă importante, printre care se numără Vogue Italia și Shoegam, unde a apărut alături de creatori de modă consacrați precum Manolo Blahnik, Christian Louboutin sau Alexander McQueen.

După mai bine de două decenii de succes pe plan local, Mihai Albu a început să vândă și pe piețe externe din Hong Kong, Japonia, SUA, Spania, Marea Britanie și Dubai, deși nu are magazine fizice în afara țării.  

Colecțiile și creațiile lui Mihai Albu se deosebesc prin forme geometrice extravagante, elemente organice și tocuri înalte de 18 cm și 20 cm. Sunt inspirate din stiluri și mișcări arhitecturale, precum Art NouveauDeconstructivismRococo sau Baroc. Arhitecți și sculptori celebri precum Antoni Gaudi sau Constantin Brancuși și-au pus amprenta asupra multor creații Mihai Albu, acesta dedicându-le colecții întregi.

Creatorul schițează și concepe designul pantofilor de lux pentru femei, care apoi sunt croiți manual în atelierul personal din București. 

Mihai Albu a obținut numeroase premii, printre care se numără:

  • 2009: Romanian Fashion Awards – Cel mai bun designer de accesorii
  • 2010: World Record Academy – Cei mai înalți pantofi din lume
  • 2010: Romanian Fashion Awards – Premiul de Excelență
  • 2011: Romanian Fashion Awards – Premiul de Excelență
  • 2012: Romanian Fashion Awards – Cel mai important designer român în creația de accesorii pe plan internațional    
  • 2013: Romanian Fashion Awards – Cel mai bun designer de accesorii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *