Ascultă Radio România Cultural Live

PORTRET: Omar Sharif – un actor şi un bărbat irezistibil

10 Aprilie 2022, 06:26

Duminică, 10 aprilie, se împlinesc 90 de ani de la naşterea actorului egiptean de film Omar Sharif.

Pe numele său adevărat Michel Demitri Shalhoub, s-a născut la 10 aprilie 1932, la Alexandria, în Egipt, fiind fiul a doi imigranţi libanezi originari din Zahle, Joseph Shalhoub, negustor de lemn prețios, și al lui Claire Saada.

S-a născut şi a fost educat în religia greco-catolică melkită.

La vârsta de patru ani s-a mutat la Cairo împreună cu familia.

A studiat la Colegiul Victoria din Alexandria, printre pasiunile sale aflându-se sportul şi lumea teatrului. A studiat matematica, fizica, franceza și alte cinci limbi străine pe care le-a vorbit apoi, în mod curent: araba, engleza, greaca, italiana și turca – un avantaj incontestabil pentru viitorul mare actor de succes.

A absolvit colegiul, obţinând o diplomă în matematică şi fizică.

După cinci ani de la absolvire, a început studiul în arta actoriei la prestigioasa Royal Academy of Dramatic Art din Londra, în această perioadă fiind implicat şi în afacerea cu lemn preţios a tatălui său.

A revenit, apoi, în Egipt, având norocul de a-i fi descoperit talentul artistic, de către compatriotul său, cineastul Yussef Shahin.

În anul 1953 şi-a făcut debutul în lumea filmului, în producţia egipteană ”Sira’ Fil-Wadi” (”The Blazing Sun”), iar prestaţia sa a fost un  remarcabilă, aducându-l în atenţia conaţionalilor săi.

În filmul său de debut a jucat alături de actriţa egipteană Faten Hamama, cea care avea să-i devină şi parteneră de viaţă, cei doi căsătorindu-se în anul 1955, iar pentru aceasta, Sharif se va converti la religia islamică. De asemenea, tot atunci, el şi-a schimbat numele în Omar Sharif.

Cei doi au avut un băiat, Tarek, care, la vârsta de 8 ani, apărea pentru prima dată pe marele ecran, alături de tatăl său, în filmul ”Doctor Zhivago” (1965) – care avea să-i aducă al doilea Glob de Aur.

În această perioadă, Sharif va juca în peste 20 de filme, de la comedie şi aventură la dramă, printre producţii aflându-se ”La anam” (1958), ”Sayedat el kasr” (1959) şi ”Nahr el hub” (1961).

În anul 1962, Sharif joacă în primul său film în limba engleză, „Lawrence of Arabia”, în regia regizorului american David Lean, unde l-a interpretat pe Ali Ibn Kharish, prinţul deşertului. Filmul l-a propulsat pe scenele internaţionale şi i-a adus Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-un rol secundar (1963), dar şi o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar (1963).

În cariera sa cinematografică au urmat producţii precum ”Behold a Pale Horse” (1964), ”The Yellow Rolls-Royce” (1964), ”Genghis Khan” (1965), ”Night of the Generals” (1967), ”Mayerling” (1968), ”The Appointment” (1969), ”Che!” (1969) şi ”McKenna’s Gold” (1969).

Musical-ul „Funny Girl” (1968) a beneficiat de asemenea de prezenţa lui Sharif în rolul principal, alături de Barbra Streisand. Filmul prezintă povestea actriţei de comedie Fannie Brice, de la începuturile ei în cartierul evreiesc din New York şi până la apogeul carierei, pe Broadway. După film, presa vremii a scris îndelung despre povestea de iubire dintre evreica Streisand şi egipteanul musulman Sharif.

În anul 1968 a debutat ca actor de filme de televiziune, în ”The Poppy Is Also a Flower” (ABC).

În anul 1974, Omar Sharif va divorţa de Faten Hamama, apoi nu se va mai recăsători. Motivul despărţirii, de comun acord, a fost incompatibilitatea vieții de cuplu cu viața de actor internațional, în ciuda sentimentelor puternice care încă îi mai legau pe cei doi. Faten va rămâne marea iubire a vieţii pentru Omar Sharif.

A urmat o serie de filme în care parteneră i-a fost Julie Andrews, ”The Tamarind Seed” (1974) şi ”The Pink Panther Strikes Again” (1976), iar în 1979, juca în producţia britanică ”Ashanti”.

Prezenţa sa în producţii TV va continua cu ”The Pleasure Palace” (CBS, 1980), ”The Far Pavilions” (HBO, 1984), ”Harem” (ABC, 1986), ”Peter the Great” (NBC, 1986), ”Mrs. Harris Goes to Paris” (CBS, 1992) şi ”Gulliver’s Travels” (NBC, 1996).

Au urmat filmele ”Les Possedes” (1987, Franţa), ”Viaggio d’Amore” (1990, Italia). În anii ’90, a călătorit în Egipt, unde a turnat ”Al Moaten al Myssri” (1991) şi apoi, în Japonia, pentru ”Tengoku No Taizai” (1992).

De asemenea, Omar Sharif a jucat în producţii precum ”Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran” (2003) – pentru care a câştigat César-ul pentru cel mai bun actor în 2004 şi a fost nominalizat la Globul de aur pentru cel mai bun film străin – , ”Hidalgo” (2004), ”Fuoco Su Di Me Nicola” (2006), ”One Night with the King” (2006), ”Hassan wa Morcus” (2008), ”The Traveller” (2009), ”I Forgot to Tell You” (2009).

Întreaga sa carieră cinematografică cuprinde, pe lângă cele 26 de filme egiptene, şi peste 60 de filme americane şi franceze, în care a jucat alături de unii dintre cei mai faimoşi actori, precum Peter O’ Toole, Anthony Quinn, Catherine Deneuve, Jean-Paul Belmondo, Barbra Streisand şi Henri Verneuil.

În noiembrie 2005, i-a fost conferită medalia inaugurală de onoare a UNESCO ”Serghei Eisenstein” ca recunoaştere a contribuţiei remarcabile aduse cinematografiei şi diversităţii culturale.

Puţină lume ştie că Omar Sharif a un excepţional jucător de bridge, participând la Campionate de bridge în întreaga lume, precum cele de la Yokohama (1991), Tunisia (1997), Malta (1999), Maastricht (2000).

La Olimpiada de la Deauville, în 1968, el a participat sub culorile Egiptului, care a înfruntat echipa campionului mondial, italianul Giorgio Belladonna. În 1971, a fost vicecampion al Franței, la categoria Open, iar apoi, în 1999, chiar al Europei, în proba pe echipe.

De asemenea, în anii ’70 şi ’80 a avut o rubrică dedicată bridge-ului în publicaţia Chicago Tribune, împreună cu Charles Goren, şi a scris pe aceeaşi temă în publicaţia franceză Le Figaro.

Omar Sharif a scris şi câteva cărţi dedicate bridge-ului, printre acestea fiind menţionat volumul ”Ma vie au bridge” (Paris, 1982).

Se spune că la fiecare turneu la care participa, în fiecare oraș, câștigătorul primea o mașină. Omar Sharif a câștigat nu mai puţin de 24 de automobile.

A dat numele său mai multor jocuri video și a frecventat asiduu cazinourile franceze, fiind un mare pasionat al jocurilor de noroc. La un moment dat, actorul mărturisea: “Am pierdut mulţi bani pe jocurile de noroc, aşa că am făcut şi filme pe care le consider foarte proaste. Îmi sunam agentul şi îi spuneam să accepte orice, ca să pot să am ceva de muncă şi să scap în acelaşi timp puţin de pasiunea mea pentru jocurile de noroc”.

Dar el nu avea ca viciu doar patima pariurilor, era un mare amator de băuturi fine, şi era un fumător notoriu – peste 50 de ţigări pe zi.

Un lung şir de ani a locuit, cu titlu gratuit, într-unul din hotelurile pariziene.

De asemenea, actorul egiptean a fost pasionat și de cai, dar și de cursele hipice, fiind văzut deseori pe hipodrom.

A fermecat mii de femei din lumea întreagă cu ochii săi strălucitori, cu mustăţile impresionante şi cu surâsul său seducător – primind, conform unei legende, şi până la 25 de cereri în căsătorie într-o zi – şi i-au fost atribuite legături sentimentale nenumărate, pe lângă cea deja amintită, cu protagonista filmului „Funny girl”, actrița și cântăreața Barbra Streisand, fiind „cuplat”, printre altele, cu actrița franceză Catherine Deneuve.

În anul 1992, a suferit o operație de bypass la inimă, iar în anul 1994, a suferit un infarct moderat.

La 5 august 2003, a fost condamnat la închisoare pentru o lună pentru că a lovit un polițist și a fost nevoit să plătească o sumă considerabilă pentru daunele solicitate de victimă.

În anul 2005, a citit din Sfântul Petru într-un film produs pentru televiziunea italiană, motiv pentru care mișcarea teroristă al-Qaida l-ar fi pus pe lista sa neagră. De altfel Sharif s-a exprimat în mai multe rânduri, în susținerea spiritului de toleranță al musulmanilor față de evrei și creștini.

În mai 2015, Tarek El Sharif, fiul său, a povestit jurnaliștilor de la cotidianul spaniol El Mundo, că tatăl său suferă de maladia Alzheimer de trei ani: ”Tatăl meu are Alzheimer. Este dificil de stabilit în ce stadiu este boala. Este clar că starea lui nu se va îmbunătăți, ci dimpotrivă, se va înrăutăți” a declarat atunci Tarek.

Doar două luni mai târziu, la 10 iulie 2015, Omar Sharif a murit în urma unui infarct, la Cairo, la vârsta de 83 de ani.

de Razvan Moceanu - RADOR

„IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi” - o adaptare la prezent a dramaturgiei clasice, în premieră la Teatrul Metropolis
Teatru și film 17 Aprilie 2024, 18:25

„IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi” - o adaptare la prezent a dramaturgiei clasice, în premieră la Teatrul Metropolis

Vineri, 26 aprilie 2024 , începând cu ora 19:30 , la Sala Mică a Teatrului Metropolis , are loc premiera oficială...

„IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi” - o adaptare la prezent a dramaturgiei clasice, în premieră la Teatrul Metropolis
Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani la premiera documentarului NASTY
Teatru și film 17 Aprilie 2024, 17:10

Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani la premiera documentarului NASTY

Premiera documentarului NASTY , despre viața și cariera lui Ilie Năstase , a adus împreună unii dintre cei mai...

Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani la premiera documentarului NASTY
Program special pentru vacanța de 1 și 2 mai la Teatrul Național din București
Teatru și film 17 Aprilie 2024, 14:07

Program special pentru vacanța de 1 și 2 mai la Teatrul Național din București

Teatrul Național din București a pregătit un program special pentru vacanța de  1 și 2 mai  de anul acesta, cu nu...

Program special pentru vacanța de 1 și 2 mai la Teatrul Național din București
Conferințele Operei, Bal Mascat, Callas-Pellea și Coppelia în aprilie pe scena ONB
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 13:28

Conferințele Operei, Bal Mascat, Callas-Pellea și Coppelia în aprilie pe scena ONB

Marți, 16 aprilie, de la ora 18:30 , invitatul special al Operei Naționale București, în cadrul ciclului de conferințe...

Conferințele Operei, Bal Mascat, Callas-Pellea și Coppelia în aprilie pe scena ONB
Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 13:25

Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României

Anul filmelor de artă de la Muzeul Național de Artă al României a debutat în luna martie cu proiecția Tițian....

Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României
„Regele nu moare”, un album foto dedicat cuplului de actori Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 13:15

„Regele nu moare”, un album foto dedicat cuplului de actori Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț

Albumul foto „Regele nu moare” , dedicat actorilor Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț , va fi lansat oficial...

„Regele nu moare”, un album foto dedicat cuplului de actori Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț
"REVIZORUL", în premieră la TEATRUL MIC
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 13:12

"REVIZORUL", în premieră la TEATRUL MIC

Teatrul Mic  anunță  premiera oficială a spectacolului „REVIZORUL”  de  Nikolai Gogol , regia...

"REVIZORUL", în premieră la TEATRUL MIC
Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala Premiilor Gopo 2024
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 11:30

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala Premiilor Gopo 2024

"Eroii lui Nuţu caută, se caută, par a fi însăşi materializarea neliniştii juvenile, dar nu a celei agresiv...

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala Premiilor Gopo 2024
Ascultă live

Ascultă live

09:00 - 11:00
Orașul vorbește
Ascultă live Radio România Cultural
07:20 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
09:00 - 09:05
AGRO-ȘTIRILE ANTENEI SATELOR
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
07:03 - 10:00
Bună dimineaţa Transilvania
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru