Ascultă Radio România Cultural Live

PORTRET: Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, împlineşte 71 de ani

26 Martie 2020, 06:10

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, împlineşte, joi, 26 martie, 71 de ani. Este cea mai mare dintre cele cinci fete ale Regelui Mihai I şi Reginei Ana de Bourbon-Parma – alături de Elena, Irina, Sofia şi Maria – şi este a 82-a pe linia succesorală a tronului britanic. Patronează din anul 1990 fundaţia caritabilă care îi poartă numele, prin intermediul căreia ajută persoanele aflate în situaţii vulnerabile dar şi tinerii talentaţi. Din anul 1997 este succesoare la conducerea Casei Regale a României, iar din 5 decembrie 2017 este suveranul Casei de România, succedându-i tatălui său, Regele Mihai I.


Principesa Margareta s-a născut la 26 martie 1949, la Lausanne, în Elveţia, la un an şi trei luni după ce Regele Mihai I a fost forţat să abdice şi a ales calea exilului. Ea poartă numele bunicii materne, Margareta a Danemarcei.

Îşi petrece primii ani de viaţă în Marea Britanie şi Elveţia, dar şi în Italia, alături de Regina Mamă Elena şi în Danemarca, la bunicii din partea mamei.

Parcurge studiile primare în Italia, Elveţia şi Marea Britanie, apoi urmează Liceul Francez din Elveţia.

După susţinerea Bacalaureatului, se află timp de un an lângă Florenţa, la Vila Sparta, alături de Regina Elena, de la care deprinde gustul pentru frumos şi cultură şi unde intră în contact cu diplomaţi şi intelectuali. Este perioada în care îşi fixează următoarele ţeluri în viaţă – absolvirea unei universităţi şi o carieră în cadrul Naţiunilor Unite.

În anul 1974 obţine licenţa la Universitatea din Edinburgh, Scoţia, specializarea Sociologie, Ştiinţe Politice şi Drept Public Internaţional, iar după absolvire este angajată pe post de cercetător în cadrul unor universităţi britanice, specializându-se în sociologie medicală şi sănătate publică şi, mai apoi, lucrează pentru OMS şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA), poziţie din care ia contact cu suferinţele şi comunităţilor defavorizate, o experienţă care avea să constituie motivaţia puternică a luptei pe cont propriu pentru sprijinirea celor aflaţi în impas pe care avea să o înceapă în România după Revoluţie.

În anul 1983 se mută la Roma, unde obţine un post în cadrul Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), iar apoi, din 1986 lucrează în cadrul Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD).

La 18 ianuarie 1990 păşeşte pentru prima dată pe pământ românesc, însă emoţia puternică a fost urmată de tristeţea rezulatată în urma vizitelor pe care le-a făcut la orfelinate şi case de bătrâni în care existau condiţii îngrozitoare.


În 1990 înfiinţează, împreună cu Regele Mihai, Fundaţia Principesa Margareta a României, prin care şi-a propus să sprijine persoanele aflate în nevoie, dar şi tinerii talentaţi. Ulterior Fundaţia deschide birouri la Geneva, Londra, Paris, Bruxelles și New York, unde realizează parteneriate locale și atragere de fonduri pentru proiectele implementate în România, prin intermediul cererilor de finanțare și evenimentelor de fundraising.

În anul 1994, aflată în vizită la unul din orfelinate, Principesa îl cunoaste pe actorul Radu Duda, cel care se ocupa la acel moment de un proiect de terapie prin artă sprijinit de Fundaţia Pricipesei.

Alteţele Lor Regale Principesa Moștenitoare şi Principele Radu s-au logodit pe 10 iunie 1996, data aniversării căsătoriei Regelui şi Reginei, apoi a avut loc căsătoria civilă, la 24 iulie, iar cea religioasă pe 21 septembrie 1996 la biserica ortodoxă grecească din Lausanne, Elveţia. Cei doi petrec primii ani de căsătorie între România, Elveţia şi alte ţări europene pentru proiectele Fundaţiei, turneele artistice ale Principelui sau susţinerea cauzei României în plan extern.

În 1997 a fost numită de Regele Mihai drept succesoare la conducerea Casei Regale a României, iar la 30 decembrie 2007 tatăl său a desemnat-o pe Principesa Margareta drept moștenitoare a tronului cu titlurile de „Principesa Moștenitoare a României“ și de „Custode al Coroanei României“, printr-un act simbolic.

De asemenea, în anii 1997 şi 2002, Principesa l-a însoţit pe Regele Mihai în turneele efectuate pentru susţinerea aderării României la Uniunea Europeană şi Organizaţia Nord-Atlantică.

Majestăţile lor Margareta şi Radu locuiesc din anul 2001 la Palatul Elisabeta din Bucureşti.

Margareta a primit de-a lungul vieţii numeroase medalii şi distincţii, cum sunt Marea Cruce a Ordinului Carol I – în anul 1996, Marea Cruce a Ordinului de Malta – în 2003, Cavaler al “Legiunii de Onoare” a Republicii Franceze – 2009 sau Marea Cruce a Ordinului Coroana României – în 2011.

Se mai ocupă şi de alte două organizaţii – Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă Săvârşin, dedicată dezvoltării rurale şi Fundaţia Regală de Management al Ospitalităţii.

Majestatea Sa este Patronul Regal al “Duke of Edinburgh Award Romania”, Patronul spiritual al “Centrului de Specializare în reabilitarea Patrimoniului Construit” şi, împreună cu Principele Radu, patronează “Concursul Internaţional Basmele Reginei Maria” şi Festivalul Internaţional “EUROPAfest”.

De asemenea, a acordat Înaltul Patronaj unor organizaţii şi evenimente cum sunt Societatea Enescu din Londra, Festivalului Transilvania Fest, Festivalului Sighişoara Medievală, şi Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic “Grand Prix Nova’’, organizat de Radio România

Din iunie 2005, Şcoala nr. 114 din Bucureşti îi poartă numele.

În noiembrie 2013 a fost lansată cartea “Margareta. Portretul Principesei Moștenitoare”, de Sandra Gătejeanu Gheorghe, care reface cu documente, fotografii din arhiva familiei regale şi amintiri personale, portretul moştenitoarei tronului României.

Cei aproape 30 de ani de existenţă a Fundaţiei Principesa Margareta înseamnă sprijin pentru zeci de mii de oameni aflaţi în situaţii dificile sau tineri de perspectivă şi peste 11 milioane de euro investiţi în ţara noastră.

La 1 februarie 2018, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au făcut o vizită la Societatea Română de Radiodifuziune. Cuplul regal a fost mai întâi oaspetele președintelui-director general al instituției, Georgică Severin, în cadrul întâlnirii fiind evocată legătura dintre Casa Regală și Radio România, începând de la fondarea societății, la 1 noiembrie 1928, în timpul primei domnii a Regelui Mihai I, trecând prin toate generațiile regale, până astăzi.


Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au vizitat apoi studiourile Radio România Actualități, unde cuplul regal s-a întâlnit cu jurnaliștii și tehnicienii postului de radio, cei care asigură fără întrerupere, zi și noapte, fluxul de știri destinat ascultătorilor.

Următorul departament al Societății Române de Radiodifuziune vizitat de Familia Regală a fost Teatrul Radiofonic. Aici, cuplul regal s-a întâlnit cu un număr de specialiști, de la regizori artistici și regizori de studio până la editori și tehnicieni. Unul dintre reprezentanții Teatrului Radiofonic a făcut o frumoasă surpriză Majestății Sale, cântând la pian prima strofă și refrenul Imnului Regal Român.

În încheierea vizitei, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au vizitat departamentul Orchestrelor Radio și au admirat performantul studio de înregistrare și transmisie în direct de la Sala Radio.

La 11 mai 2018, în prezența Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, la Sala Radio din București a avut loc concertul regal al anului, susținut de Orchestra Națională Radio. Sub bagheta dirijorului Ricardo Casero, concertul a debutat cu Imnul regal, compus de Eduard Hübsch, în varianta orchestrală a lui George Enescu. Acesta a fost urmat de Simfonia concertantă în mi bemol major pentru vioară și violă de Mozart, având ca solişti pe Erik Schumann, la vioară, şi pe Răzvan Popovici, la violă. În partea a doua a serii a fost interpretată Simfonia fantastică de Hector Berlioz, punctul de atracţie al serii. Concertul regal este un eveniment anual pregătit de Societatea Română de Radiodifuziune, cu ocazia sărbătorii naționale de 10 Mai, şi s-a bucurat mereu de un numeros public.

de Razvan Moceanu - RADOR

Conferință aniversară - 10 ani de Conferințe de joi la Palatul Suțu
Istorie-filozofie-psihologie 01 Aprilie 2024, 13:19

Conferință aniversară - 10 ani de Conferințe de joi la Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București invită publicul la aniversarea a zece ani de când la Palatul Suțu se organizează...

Conferință aniversară - 10 ani de Conferințe de joi la Palatul Suțu
Expoziție de fotografie subacvatică, la Muzeul Antipa
Istorie-filozofie-psihologie 18 Martie 2024, 13:47

Expoziție de fotografie subacvatică, la Muzeul Antipa

Expoziția va fi deschisă vineri, 22 martie.

Expoziție de fotografie subacvatică, la Muzeul Antipa
A murit Daniel Barbu, fostul ministru al culturii
Istorie-filozofie-psihologie 18 Martie 2024, 12:06

A murit Daniel Barbu, fostul ministru al culturii

Daniel Barbu, profesor universitar și fost ministru al Culturii, a murit la vârsta de 66 de ani. Decesul a fost...

A murit Daniel Barbu, fostul ministru al culturii
A 10-a conferinţă cu academician Georgeta Filitti - Povestea Athénée Palace InterContinental
Istorie-filozofie-psihologie 12 Martie 2024, 09:21

A 10-a conferinţă cu academician Georgeta Filitti - Povestea Athénée Palace InterContinental

Sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 11:00, va avea loc cea de-a 10-a conferință susținută de doamna academician...

A 10-a conferinţă cu academician Georgeta Filitti - Povestea Athénée Palace InterContinental
Agenţiile de știri retrag o fotografie cu prințesa Kate
Istorie-filozofie-psihologie 11 Martie 2024, 09:32

Agenţiile de știri retrag o fotografie cu prințesa Kate

Analiza post-publicare a arătat că aceasta nu îndeplinește standardele lor editoriale.

Agenţiile de știri retrag o fotografie cu prințesa Kate
Recuperate de autorități, cele 3 brăţări preistorice vor fi păstrate în custodie de MNIR
Istorie-filozofie-psihologie 22 Februarie 2024, 12:03

Recuperate de autorități, cele 3 brăţări preistorice vor fi păstrate în custodie de MNIR

Un eveniment de predare - primire a bunurilor a fost organizat miercuri.

Recuperate de autorități, cele 3 brăţări preistorice vor fi păstrate în custodie de MNIR
Ioan T. Morar la Universitatea Aix-Marsilia, Franța: atelier despre volumul Fake news în Epoca de Aur
Istorie-filozofie-psihologie 21 Februarie 2024, 10:30

Ioan T. Morar la Universitatea Aix-Marsilia, Franța: atelier despre volumul Fake news în Epoca de Aur

Ioan T. Morar va participa astăzi, 21 februarie 2024 (ora 14.30, Sala B120) la un atelier cu studenți și cadre didactice,...

Ioan T. Morar la Universitatea Aix-Marsilia, Franța: atelier despre volumul Fake news în Epoca de Aur
Regele Charles al III-lea, diagnosticat cu "o formă de cancer"
Istorie-filozofie-psihologie 06 Februarie 2024, 07:47

Regele Charles al III-lea, diagnosticat cu "o formă de cancer"

Tipul de cancer nu a fost dezvăluit. Regele Charles al Marii Britanii a fost diagnosticat cu "o formă de cancer", a...

Regele Charles al III-lea, diagnosticat cu "o formă de cancer"
Ascultă live

Ascultă live

01:30 - 03:30
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
02:05 - 02:30
PROBLEME LA ZI - DEZBATEREA RRA (R)
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru