Ascultă Radio România Cultural Live

PORTRET: Jean Constantin şi umorul său savuros

26 Mai 2021, 05:23

Miercuri, 26 mai, se împlinesc 11 ani de la plecarea la moartea actorului Jean Constantin, unul dintre cei mai importanţi interpreţi de roluri comice din teatrul şi filmul românesc. A lăsat în cinematografia română roluri de excepţie şi personaje nemuritoare precum Ismail, Patraulea, Limbă sau Parpanghel.

Constantin Cornel Jean, pe numele real la naştere, a venit pe lume la Techirghiol, jud. Constanţa, la 21 august 1927, într-o familie cu cinci fete şi patru băieţi, Constantin fiind cel mai mic dintre băieţi. Mama sa, Caliopi Stavreg Zaharia, era la origine grecoaică, iar tatăl, Dumitru Jean, macedonean albanez, era de profesie conductor arhitect.

Trebuie spus că trei din cele cinci fete ale familiei s-au numit Anastasia, după dorinţa mamei îndurerate care a pierdut-o mai întâi pe prima, în 1929, la doar câteva luni de la naştere, şi apoi pe a doua, născută în 1931, şi piredută la doar doi ani. Fiica familiei năcută în anul 1936, botezată tot Anastasia, avea să se stingă tot la o vârstă tânără, la doar 36 de ani.

Maestrului îi plăcea de mic să spună poezii, iar părinţii îl încurajau, mama lui avea o voce remarcabilă, iar tatăl lui era era responsabil cu glumele în familie.

În anii celui de-Al Doilea Război Mondial, tatăl său nu prea avea de lucru, astfel că familia Jean se muta des.

Viitorul actor a urmat cursurile Şcolii gimnaziale nr. 3 din Constanţa şi, mai apoi, Şcoala de arte şi meserii din Bucureşti, unde a mers pe specializarea „desen tehnic“. Tatăl său l-a luat apoi să lucreze cu el şi, ulterior, i-a găsit tot felul de slujbe: cofetar, ajutor de zidar sau creator de modele de pantofi de pânză.

Jean Constantin a fost întotdeauna un pasionat de înot, însă, pe de altă parte, a împărtăşit, în prima parte a vieţii, sărăcia familiei sale, ultimul născut dintre băieţi îmbrăcându-se mai mereu cu ceea rămânea de la fraţii lui, multe lucruri fiind ajustate de mamă, ciorapii cârpiţi, sau gulerele erau schimbate la cămaşă.

La vârsta de 17 ani s-a angajat în port, unde căra şi număra saci, alături de un alt viitor mare actor, Ilarion Ciobanu, împreună cu care a şi jucat într-un spectacol al muncitorilor din port, al aşa-numitei brigăzi artistice portuare, intitulat „Pentru libertate”.

A ajuns apoi, pentru scurtă vreme, brigadier pe şantierul Bumbeşti-Livezeni, pentru ca ulterior să-şi efectueze stagiul militar obligatoriu, la grăniceri, la Turnu Severin, în cadrul Regimentului 9, de unde a obţinut gradul de sergent-major.

S-a angajat, apoi, la Electromontaj Constanţa, iar ulterior a fost şef al serviciului de normare-salarizare de la Înteprinderea Metalurgică de Utilaje Medgidia.

A lucrat, pentru o vreme, şi la Ansamblul artistic al Direcţiei generale a Canalului şi la Ansamblul de cântece şi dansuri al Casei de cultură a sindicatelor.

În această perioadă a anilor `50 ai secolului trecut, Jean Constantin locuia în podul unui imobil, fără bucătărie sau grup sanitar, astfel că pentru a arunca gunoiul şi a-şi face toaleta, actorul era nevoit să coboare foarte des la parter.

În anul 1957, obţinea, prin concurs, un post în cadrul secţiei de estradă a Teatrului Fantasio din Constanţa, unde a activat până la pensionare. Aici, a fost coleg cu nume pe care publicul românesc avea să le reţină, precum Dan şi Sida Spătaru, Aurel şi Gelu Manolache sau Mariana Cerconi.

A primit, prin repartiţie un apartament decent, aproape de faleza din Constanţa, pe strada Cristea Georgescu, unde avea să locuiască mult timp.

În anul 1965 a debutat în film, în „Procesul alb”, un an mai târziu primind rolul Parpanghel în producţia „Haiducii”.

Este distribuit apoi în producțiile de succes „Prea mic pentru un război atât de mare” (1969), în regia lui Radu Gabrea și în „Canarul și viscolul” (1969), în regia lui Manole Marcus, ambele având ca subiect pierderea pricinuită de apărarea cauzei politice.

Începând cu anul 1970, avea să se consacre cu rolurile Patraulea în partiturile comice jucate pentru seria B.D. (Brigada Diverse) – „Brigada Diverse în alertă!” (1971) şi B.D. la munte și la mare (1971), în compania actorilor Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, Dumitru Furdui și Dem Rădulescu.

În anul 1973 colaborează pentru prima oară cu regizorul Sergiu Nicolaescu la filmul „Nemuritorii”, apoi, începând cu anul 1976, este distribuit în serialul TV „Toate pânzele sus”, în regia lui Mircea Mureșan, în rolul magistral al turcului Ismail.

În anul 1978 primeşte rolul Limbă, în „Revanșa”, regia Sergiu Nicolaescu, iar în anul 1979, joacă magnific în „Nea Mărin miliardar”, de asemenea în regia lui Nicolaescu.

Au urmat rolurile preotului grec Temistocles în „Pruncul, petrolul și ardelenii” (1981), regia Dan Piţa, Corcodel în „Capcana mercenarilor” (1981), regia Sergiu Nicolaescu, „Iancu Jianu, haiducul” (1981), regia Dinu Cocea, rolul Limbă în „Duelul” (1981), regia Sergiu Nicolaescu, profesorul Aurică în „Misterele Bucureștilor” (1983), regia Doru Năstase, oenologul Trandafir Bulbuc în „Secretul lui Bachus” (1984), regia Geo Saizescu, roluri în „Sosesc păsările călătoare” (1984), „Un petic de cer” (1984) – șoferul Gică, „Masca de argint” (1985), „Colierul de turcoaze” şi „Coana Chirița” (1986), „Chirița la Iași” şi „Secretul lui Nemesis (1987) – James Giovanni Cocoloș sau „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988).

După 1990, Jean Constantin a fost distribuit în „Atac în bibliotecă” (1992), „A doua cădere a Constantinopolului” (1994), „Punctul zero” (1996), „Sexy Harem Ada-Kaleh” (2001), „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (2006) sau „Păcală se întoarce” (2006).

Jean Constantin a jucat şi pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, fiind distribuit în spectacolul „O scrisoare pierdută”, de Radu Beligan precum şi în serialele de televiziune „Vine poliţia!” şi „Regina”.

Ultimele filme în care actorul a apărut pe marele ecran sunt ”Supravieţuitorul” (2008) – în care Jean Constantin a reînviat personajul ”Limbă” din filmul ”Un comisar acuză”, de acelaşi regizor – şi ”Poker” (2010), ambele în regia lui Sergiu Nicolaescu.

În anul 2003, Jean Constantin a primit din partea UNITER Premiul special pentru teatru de revistă, iar Consiliul Director al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (UARF) i-a acordat ”Placheta de aur” şi o medalie jubiliară ”Magna cum Laudae”.

În anul 2004, Preşedinţia României i-a conferit artistului Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, ”în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.

În 2006, Jean Constantin a primit Diploma de excelenţă pentru rolul din filmul ”Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, iar în 2008, a fost recompensat cu Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo.

A fost investit, în 2007, drept Cavaler de Malta al Ordinului „Sf. Ioan” de Ierusalim, într-o ceremonie desfășurată la Muzeul de Istorie a Bucovinei din Suceava.

În semn de recunoaștere a talentului actorului Jean Constantin, Jean Badea, fost secretar al literar al Teatrului de revistă Fantasio, i-a dedicat biografia artistică „Omul care aduce hazul”, publicată în anul 1998.

Jean Constantin a fost căsătorit cu Mioara Mocanu, artistă la Teatrul de păpuşi din Galaţi, lângă care a stat aproximativ 17 ani, urmându-i Nina Cocea, balerină la „Fantasio“, iar în 1980, Jean s-a căsătorit cu Elena Nina Petcu, sufleur la Teatrul Naţional Bucureşti.

În anii 2009 și 2010, actorul a fost internat în mai multe rânduri din cauza problemelor cardiace.

A murit la 26 mai 2010, la vârsta de 82 de ani, în apartamentul său din Constanța, fiind înmormântat, două zile mai târziu, în Cimitirul Central din Constanța.

Centrul Multifunctional Educativ pentru Tineret din Constanţa poartă, din 20 aprilie 2018, în amintirea sa, numele „Jean Constantin”.

RADOR - Razvan Moceanu

La 30 de ani de la prima ediție, Festivalul Internațional Shakespeare aduce la Craiova cele mai mari nume ale regiei internaționale de teatru
Teatru și film 17 Martie 2024, 00:56

La 30 de ani de la prima ediție, Festivalul Internațional Shakespeare aduce la Craiova cele mai mari nume ale regiei internaționale de teatru

În perioada 16-26 mai 2024 , 30 de spectacole de Robert Wilson, Peter Brook, Declan Donnellan, Robert Lepage și alți...

La 30 de ani de la prima ediție, Festivalul Internațional Shakespeare aduce la Craiova cele mai mari nume ale regiei internaționale de teatru
Ilie Năstase și echipa documentarului NASTY, turneu de promovare în țară
Teatru și film 16 Martie 2024, 05:28

Ilie Năstase și echipa documentarului NASTY, turneu de promovare în țară

Transilvania Film anunță un turneu de promovare național pentru documentarul NASTY , la care va lua parte echipa de...

Ilie Năstase și echipa documentarului NASTY, turneu de promovare în țară
Spectacolele montate, în a doua parte a lunii martie, de Opera Națională București – Tevye de Olivier Truan, Elixirul dragostei de Donizetti și La Bohème de Puccini – sunt înalt motivaționale ca „joie de vivre”
Teatru și film 15 Martie 2024, 12:34

Spectacolele montate, în a doua parte a lunii martie, de Opera Națională București – Tevye de Olivier Truan, Elixirul dragostei de Donizetti și La Bohème de Puccini – sunt înalt motivaționale ca „joie de vivre”

Joi (21 martie) și vineri (22 martie), ora 18:30, pe prima scenă lirică a capitalei, vom putea admira, în premieră...

Spectacolele montate, în a doua parte a lunii martie, de Opera Națională București – Tevye de Olivier Truan, Elixirul dragostei de Donizetti și La Bohème de Puccini – sunt înalt motivaționale ca „joie de vivre”
Nominalizările la Premiile Gopo 2024
Teatru și film 15 Martie 2024, 12:10

Nominalizările la Premiile Gopo 2024

15 martie, 2024 - Boss (r.Bogdan Mirică), Libertate (r. Tudor Giurgiu.), MMXX (r. Cristi Puiu), Nu aștepta prea mult de la...

Nominalizările la Premiile Gopo 2024
Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian aduce cinema palestinian la București și Cluj-Napoca în luna aprilie
Teatru și film 15 Martie 2024, 07:32

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian aduce cinema palestinian la București și Cluj-Napoca în luna aprilie

București, 14 martie 2024 - Centrul Cultural Mahmoud Darwish are plăcerea să anunțe cea de-a cincea ediție a Festivalului...

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian aduce cinema palestinian la București și Cluj-Napoca în luna aprilie
Thomas Ostermeier pune în scenă „Hedda Gabler” la Teatrul Național din București
Teatru și film 14 Martie 2024, 17:20

Thomas Ostermeier pune în scenă „Hedda Gabler” la Teatrul Național din București

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările...

Thomas Ostermeier pune în scenă „Hedda Gabler” la Teatrul Național din București
Competiția SMART7 în al doilea an: cea mai curajoasă cinematografie europeană se vede la TIFF.23
Teatru și film 14 Martie 2024, 12:01

Competiția SMART7 în al doilea an: cea mai curajoasă cinematografie europeană se vede la TIFF.23

Rezumat: S-au anunțat filmele din competiția SMART7, o rețea festivalieră europeană, fondată anul trecut; Filmele create de...

Competiția SMART7 în al doilea an: cea mai curajoasă cinematografie europeană se vede la TIFF.23
Descoperă 5 thrillere psihologice care te vor ține cu sufletul la gură
Teatru și film 14 Martie 2024, 09:35

Descoperă 5 thrillere psihologice care te vor ține cu sufletul la gură

În lumea literaturii, suspansul și intrigile psihologice au captivat publicul dintotdeauna, oferind cititorilor o...

Descoperă 5 thrillere psihologice care te vor ține cu sufletul la gură
Ascultă live

Ascultă live

09:00 - 11:00
Orașul vorbește
Ascultă live Radio România Cultural
07:20 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
09:05 - 10:00
DEDICAȚII MUZICALE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
07:03 - 10:00
Bună dimineaţa Transilvania
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru