AUDIO Ziua Universala a Iei
24 June 2018
Au fost acordate Trofeele la Gala Premiilor UZPR 2017
25 June 2018

PORTRET: George Michael – 55 de ani de la naşterea artistului

Cântăreţul, compozitorul şi producătorul de muzică pop britanic George Michael (nume real Georgios Kyriacos Panayiotou) s-a născut la 25 iunie 1963, în East Finchley, Londra.

Cariera de cântăreţ a lui George Michael a început când era în liceu, unde l-a întâlnit pe Andrew Ridgeley. Cei doi au înfiinţat o formaţie numită The Executive, a cărei activitate a constat în susţinerea câtorva reprezentaţii live, pe plan local. Schimbându-şi numele în Wham!, cei doi au reuşit să semneze, în 1982, un contract cu casa de discuri Innervision. În acelaşi an, a fost lansat albumul ”Fantastic!”, care a ajuns până pe locul 4 în topurile din Marea Britanie, potrivit www.biography.com.

Doi ani mai târziu, a apărut ”Make It Big”, o colecţie de melodii, dintre care trei au fost hituri atât în Marea Britanie, cât şi în SUA. Este vorba de piesele ”Wake Me Up Before You Go-Go”, ”Everything She Wants” şi balada ”Careless Whisper”. Una dintre cele mai îndrăgite melodii de Crăciun este ”Last Christmas”, compusă de Wham! în 1984 şi preluată de numeroşi artişti, precum Whigfield, Billie Piper sau Ariana Grande.

 

Albumul Wham! din 1986, ”Music from the Edge of Heaven”, nu a înregistrat un succes major, în ciuda unor compoziţii bine primite de public, precum ”Where Did Your Heart Go?” şi ”I’m Your Man”. George Michael, principalul vocalist şi compozitor al duoului, a decis la un moment dat să urmeze o carieră solo. După un an, a interpretetat, împreună cu Aretha Franklin, single-ul ”I Knew You Were Waiting”, premiat cu un Grammy pentru cea mai bună piesă R&B. Tot în 1987, a lansat albumul ”Faith”, remarcat atât pentru calitatea cântecelor ”Father Figure”, ”Monkey”, ”One More Try” sau cel care dă titlul materialului discografic, dar şi din cauza controversei născute de piesa ”I Want Your Sex”. ”Faith” s-a vândut în peste 20 de milioane de exemplare, fiind premiat cu Grammy, în 1988, la categoria Albumul Anului.

 

Dacă până la sfârşitul anilor ’80, muzica lui George Michael putea fi caracterizată ca R&B şi funk, noua colecţie de piese din 1990, ”Listen Without Prejudice”, Vol. 1 conţine sonorităţi soul şi jazz. Dintre hiturile albumului pot fi amintite ”Praying for Time” şi ”Fredom 90”.

Cariera solo a lui George Michael a fost impulsionată de un nou duet, cu Elton John, în 1991. Cei doi au cântat, în scopuri caritabile, melodia ”Don’t Let the Sun Go Down On Me”, ajunsă rapid pe primul loc al topurilor muzicale din Regatul Unit şi nu numai al acelora. A urmat piesa proprie ”Too Funky”, de asemenea lansată pentru a strânge fonduri pentru caritate.

În 1996, după o dispută de câţiva ani cu casa de discuri, George Michael a revenit cu albumul ”Older”. Deosebit de apreciate au fost piesele ”Jesus to a Child” sau ”Fastlove”.

A urmat, în 1999, colecţia de cover-uri ”Songs from the Last Century”. În anul 2000, a realizat un nou duet, cu Whitney Houston, pentru piesa ”If I Told You That”.

Următorul album solo semnat George Michael, intitulat ”Patience”, a apărut în 2004. Noul stil muzical abordat a fost dance, piesele remarcate fiind ”Flawless” şi ”Amazing”.

George Michael a concertat în România, la 31 mai 2007, pe stadionul “Lia Manoliu” din Capitală, evenimentul fiind inclus în turneul mondial ”25 Live Stadium Tour”, care a marcat 25 de ani de carieră muzicală.

 

Sursa foto: George Michael / Facebook


În aprilie 2011, George Michael a realizat un cover după piesa din anii ’70 a lui Stevie Wonder “You and I”, ca dar pentru nunta Prinţului William cu Kate Middleton. În august acelaşi an, a început “Symphonica Tour”, dar turneul a fost întrerupt din cauza unei infecţii virale care a degenerat în pneumonie. Un an mai târziu, a cântat “Freedom! 90” şi “White Light” la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Londra.

 

La 16 mai 2013, s-a rănit la cap, în urma unui accident rutier lângă St. Albans. În 2016 a început să lucreze la “Freedom”, al doilea documentar despre viaţa lui, care avea lansarea programată în martie 2017. A murit la 25 decembrie 2016, din cauza unor probleme cardiace şi hepatice.

George Michael a fost distins cu numeroase premii de-a lungul carierei sale, pe lângă cele două Grammy amintite. Dintre acestea se remarcă: Premiul American Music Awards, obţinut la trei categorii în 1989; un Premiu BRIT în 1988 şi două în 1991; patru Premii Ivor Novello, în anii 1985, 1989 şi 1996; patru Premii MTV Video Music Awards, în 1988, 1989, 1993 şi 1996.

În februarie 2017, George Michael a fost omagiat la gala Grammy Awards. În acelaşi an, în septembrie, a fost lansată la BBC o piesă remixată din repertoriul lui George Michael – “Fantasy” de pe albumul “Faith”, din 1987.

sursa: AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *