Ascultă Radio România Cultural Live

PORTRET: Andrea Bocelli – povestea unui miracol

22 Septembrie 2021, 07:11

Preambul: „O tânără soție însărcinată a fost dusă la spital pentru o simplă criză de apendicită. Medicii au fost nevoiți să-i pună gheață pe stomac, iar la finalul acestor tratamente medicii i-au recomandat să avorteze copilul. I-au spus că aceasta e cea mai bună soluție pentru că pruncul se va naște sigur cu o anumită infirmitate. Dar tânăra și curajoasa soție a decis să nu facă avortul și copilul s-a născut. Acea femeie era mama mea și acel copil eram eu. Poate sunt subiectiv dar cred că ea a făcut alegerea potrivită. Și sper ca această poveste să fie un îndemn pentru acele mame care se află uneori în momente dificile, în momente de viață complicate, dar vor să-și salveze viața copilului.” – Andrea Bocelli

Miercuri, 22 septembrie, tenorul italian Andrea Bocelli împlineşte 63 de ani. El a înregistrat treisprezece albume de studio, atât cu muzică clasică cât și pop, alte două compilații cu cele mai bune cântece și opt albume de operă (La bohème, Il travatore, Werther, Pagliacci, Cavalleria rusticana, Carmen, Tosca, Andrea Chénier, Roméo et Juliette, Manon Lescaut și Turandot), toate acestea fiind vândute în peste 75 de milioane de exemplare la nivel mondial. Bocelli a devenit unul din cei mai populari muzicieni italieni și unul dintre cei mai apreciaţi cântăreți de muzică clasică din lume.

* * * * *

Andrea Bocelli s-a născut pe 22 septembrie 1958, în comuna Lajatico din provincia Pisa-Toscana, Italia, într-o familie de fermieri. A venit pe lume cu o formă gravă de glaucom, o boală a ochiului care produce atrofierea nervului optic, îngustarea câmpului vizual și pierderea progresivă a vederii. Aceasta se întâmpla după ce mama lui a refuzat să facă avort, așa cum au sfătuit-o medicii.

La vârsta de 6 ani a început să ia lecții de pian, iar mai târziu a învățat să cânte la flaut, saxofon, trompetă, trombon, harpă, chitară și tobe.

Andrea Bocelli a orbit total la vârsta de 12 ani, după o lovitură la cap suferită în timpul unui meci de fotbal. În pofida acestei tragedii, într-o situaţie în care mulţi ar claca, în același an, 1970, a câștigat prima sa competiție muzicală, Margherita d’Oro în Viareggio, interpretând „O sole mio”.

În anul 1980 a absolvit școala secundară, apoi a început să studieze Dreptul la Universitatea din Pisa.

După ce a terminat facultatea ca „doctor în drept” a profesat timp de un an ca avocat din oficiu, iar pentru a putea să îşi plătească taxele, Bocelli cânta seara în diferite baruri. La un moment dat a fost descoperit de Luciano Pavarotti, care i-a dat şansa de a cânta alături de el.

În anul 1992, a urmat o clasă de maeștri cu tenorul italian Franco Corelli, în acelaşi an starul rock italian Zucchero înregistrând cu Bocelli un cântec de al său, „Miserere”.

Tot în 1992, Andrea Bocelli s-a căsătorit cu Enrica Cenzatti, cu care are doi fii, însă cei doi aveau să se despartă în anul 2002.

În februarie 1994, Andrea Bocelli a participat la Festivalul de la San Remo la secțiunea „Nou veniți” cu cântecul „Il mare calmo della sera”, câștigând premiul cel mare al secţiunii. La câteva luni distanţă apărea albumul său de debut, numit chiar „Il mare calmo della sera”.

În 1995, a fost invitat din nou la San Remo, interpretând „Con te partiró”, melodie care avea să se regăsească pe albumul „Bocelli”, lansat în primăvara celui an.

În anul 1996, Bocelli a fost invitat să cânte împreună cu soprana engleză Sarah Brightman, care, ulterior, a continuat să cânte alături de el, schimbând titlul cântecului „Con te partiró” în „Time to say goodbye”, pe care l-au reînregistrat împreună cu Orchestra Simfonică din Londra.

În primăvara anului 1997, era lansat albumul „Romanza”, cu care a cucerit întraga lume. Artistul îşi face intrarea în topurile muzicale ale lumii, iar albumul este distins cu o mulţime de discuri de platină pentru vânzarea a mai mult de 16 milioane de copii. „Romanza” devenea atunci cel mai bine vândut album al unui artist italian, din toate timpurile.

La 3 martie 1997, Bocelli a apărut la Hamburg, împreună cu Sarah Brightman, pentru a primi premiul ECHO pentru Cel Mai Bun Single al Anului, iar în august, în acelaşi an, a luat parte la Festivalul Puccini din Torre del Lago în Italia.

La 14 septembrie 1997, a primit, la München, premiul ECHO Klassik pentru bestseller-ul anului, pentru albumul său „Viaggio Italiano”, iar la 27 septembrie, a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea.

În 1998, Bocelli și-a făcut debutul în operă, prin rolul Rodolfo, din „La Bohème”, la Teatrul Comunal din Caliagri, iar la 19 aprilie, Bocelli a intrat pe piața americană printr-un concert la J.F.K. Center for the Performing Arts în Washington D.C.

Tot în 1998, revista People l-a desemnat „unul din cei 50 cei mai frumoși oameni din lume.”

Este nominalizat, în 1999, la Premiile Grammy pentru Cel mai bun artist, fiind prima dată după 38 de ani, când un artist de muzică clasică este nominalizat la această categorie.

A urmat duetul cu Celine Dion, pentru „The Prayer”, coloana sonoră a filmului de animaţie „The Quest for Camelot”, care va câştiga Globul de Aur pentru Cea mai bună piesă şi va fi inclus pe albumul ”Sogno”, apărut în 1999.

În anul 2003, o parte din plaja din Jesolo, pe coasta mării Adriatice, a fost numită Andrea Bocelli, iar în anul 2006, Bocelli va influenţa municipalitatea oraşului său natal pentru a construi un teatru în aer liber, „Teatrul Liniştii”, care este deschis o singură noapte, în fiecare an, în luna iulie, pentru spectacole, la care artistul este nelipsit.

Andrea Bocelli a fost decorat în anul 2006 cu Ordinul Național de Merit al Republicii Italiene în grad de Mare Ofițer, în 2009 a primit Ordinul de Merit Duarte, Sanchez şi Mella, în grad de Ofiţer al Republicii Dominicane, pentru contribuţii la arta internaţională şi cultură, iar la 2 martie 2010 a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame pentru contribuțiile sale în domeniul teatrului.

La 25 martie 2013, Andrea Bocelli concerta la Bucureşti, la Romexpo, alături de invitaţii săi speciali: sopranele Angela Gheorghiu şi Paola Sanguinetti, dirijorul Marcello Rota, grupul “DIV4S”, grupul “CARisMA”, Cezar Ouatu (reprezentantul României la “Eurovision” la ediţia din acel an), Corul Radio şi Orchestra Naţională Radio.

În martie 2014, Andrea Bocelli s-a căsătorit cu partenera sa de viaţă, Veronica Berti, care este şi manager al artistului, în cadrul unei ceremonii restrânse ce a avut loc în Toscana. Ziua căsătoriei cuplului a avut o semnificaţie specială, având în vedere că pe 21 martie, în acel an, se împlineau doi ani de la naşterea fetiţei cuplului, Virginia.

În septembrie 2017, celebrul tenor italian a fost spitalizat, în urma unei lovituri la cap suferite după o cădere de pe cal, una din marile sale pasiuni.

Bocelli a realizat numeroase acte de caritate, câteva dintre acestea fiind participarea la Concertul Memorial de la Ground Zero, din New York, în beneficiul victimelor atacurilor de la 11 septembrie, la Festivalul Music of Asia, în 2004, în sprijinul victimelor afectate de tsunami, sau la a 52-a ediţie a Prmiilor Grammy, în beneficiul victimelor cutremurului din Haiti, din 2010.

În 2011, a înfiinţat Fundaţia care îi poartă numele, şi care se ocupă cu sprijinirea oamenilor aflaţi în dificultate din întreaga lume, mai ales în domeniile educaţiei şi sănătăţii.

de Razvan Moceanu - RADOR

Ciprian Țuțu - ,,Vocea este singurul instrument ascuns, dar în același timp atât de colorat”
Muzică-Dans-Arte 28 Martie 2024, 12:25

Ciprian Țuțu - ,,Vocea este singurul instrument ascuns, dar în același timp atât de colorat”

În această seară, Corul Academic Radio sub bagheta dirijorului Ciprian Țuțu , interprează un concert cu muzică...

Ciprian Țuțu - ,,Vocea este singurul instrument ascuns, dar în același timp atât de colorat”
„Lumea nu este perfectă” - expoziție de gravură și fotografie la galeria Galateca din București
Muzică-Dans-Arte 27 Martie 2024, 18:26

„Lumea nu este perfectă” - expoziție de gravură și fotografie la galeria Galateca din București

În perioada 29 martie - 5 aprilie, la galeria Galateca va fi expusă o parte din colecția Fantom în cadrul...

„Lumea nu este perfectă” - expoziție de gravură și fotografie la galeria Galateca din București
INK, expoziție personală Dan Basu la Scemtovici & Benowitz Gallery
Muzică-Dans-Arte 27 Martie 2024, 17:34

INK, expoziție personală Dan Basu la Scemtovici & Benowitz Gallery

Scemtovici & Benowitz Gallery invită publicul joi, 4 aprilie, de la ora 18:00, la vernisajul expoziției INK a artistului...

INK, expoziție personală Dan Basu la Scemtovici & Benowitz Gallery
(anti)aging, un spectacol viu: „Putem spune că s-a format o comunitate (anti)aging” | PODCAST
Muzică-Dans-Arte 27 Martie 2024, 15:46

(anti)aging, un spectacol viu: „Putem spune că s-a format o comunitate (anti)aging” | PODCAST

Se apropie de 35 de reprezentații în țară și străinătate și de 13 ani de la premiera la MNAC.

(anti)aging, un spectacol viu: „Putem spune că s-a format o comunitate (anti)aging” | PODCAST
oameni iMEI - 1-Q Sapro: Curator Mihai Zgondoiu
Muzică-Dans-Arte 27 Martie 2024, 15:09

oameni iMEI - 1-Q Sapro: Curator Mihai Zgondoiu

28 martie – 28 aprilie 2024 ATELIER 030202 - Spațiu de Artă Contemporană (Sala Nouă TC, str. Sfânta Vineri...

oameni iMEI - 1-Q Sapro: Curator Mihai Zgondoiu
Pianista ALEXANDRA SILOCEA cântă SCHUMANN la Sala Radio
Muzică-Dans-Arte 27 Martie 2024, 12:34

Pianista ALEXANDRA SILOCEA cântă SCHUMANN la Sala Radio

Miercuri, 3 aprilie 2024 (de la 19.00), pianista de talie internațională Alexandra Silocea revine pentru a doua oară pe scena...

Pianista ALEXANDRA SILOCEA cântă SCHUMANN la Sala Radio
A murit cantautorul George Nicolescu
Muzică-Dans-Arte 26 Martie 2024, 13:58

A murit cantautorul George Nicolescu

Solistul de muzică uşoară George Nicolescu a murit la vârsta de 74 de ani.  George Nicolescu s-a născut la 12...

A murit cantautorul George Nicolescu
Ieșire în natură de Ziua Păsărilor
Muzică-Dans-Arte 26 Martie 2024, 12:15

Ieșire în natură de Ziua Păsărilor

București, 26 martie 2024. 1 aprilie este zi de sărbătoare pentru Societatea Ornitologică Română. De peste 30 de ani...

Ieșire în natură de Ziua Păsărilor
Ascultă live

Ascultă live

12:00 - 12:30
Vorba de cultură
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
12:00 - 12:20
JURNALUL SATULUI
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
11:03 - 15:00
Pulsul zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru