Ascultă Radio România Cultural Live

PORTRET: Amintirea unui actor – fenomen: Anthony Quinn şi viaţa sa fabuloasă

03 Iunie 2019, 06:00

A avut o copilărie extrem de dificilă, câştigându-şi existenţa ca lustragiu sau vânzător de ziare, a visat în tinereţe că va deveni arhitect sau negustor pe mare, însă a ajuns să joace rolul Alexis Zorba – un ţăran grec fermecător, rol considerat de mulţi specialişti ca fiind cel mai celebru caracter de film din secolul al XX-lea, în producţia „Zorba Grecul”, care l-a consacrat definitiv în lumea filmului. A fost protagonist în peste 100 de producţii de cinema şi a obţinut două premii Oscar, dar a rămas la fel de celebru, exploziv şi pasional şi în viaţa personală, pentru nenumăratele sale relaţii şi aventuri – fiindcă era un mare admirator al sexului opus ! – , în urma cărora a rezultat un mare număr de urmaşi – 13 la număr – din care 3 în afara căsătoriilor, ultimul prunc fiindu-i dăruit lui când actorul împlinea venerabila vârstă de 81 de ani… De aceea lui Quinn i s-a atribuit titulatura de “cel mai celebru tată a 13 copii legitimi şi nelegitimi”.

Anthony Rodolfo Oxaca Quinn, s-a născut pe 21 aprile 1915, la Chihuahua, Mexic, părinţii săi fiind Francesco Quinn, fiul unui muncitor la calea ferată, de origine irlandeză, dar crescut în Mexic, iar mama sa, Manuela Oaxaca, a fost abandonată de familie imediat după ce s-a născut. Părinţii săi erau foşti luptători în revoluţia din Mexic, căsătorindu-se, dealtfel, la bordul unui tren plin de trupe rebele, care se îndrepta spre Durango. Chiar Anthony a fost aproape să se nască în mijlocul războiului, însă superiorii au aflat că mama sa este însărcinată, a fost condusă la tren şi trimisă la Chihuahua, unde l-a născut pe cel mic.

După naşterea lui Anthony, familia s-a mutat în SUA, unde părinţii săi au lucrat la căile ferate din Texas, apoi s-a mutat cu familia în San Jose, California, pentru a lucra la fermele din zonă.Anthony Rodolfo Oxaca Quinn, s-a născut pe 21 aprile 1915, la Chihuahua, Mexic, părinţii săi fiind Francesco Quinn, fiul unui muncitor la calea ferată, de origine irlandeză, dar crescut în Mexic, iar mama sa, Manuela Oaxaca, a fost abandonată de familie imediat după ce s-a născut. Părinţii săi erau foşti luptători în revoluţia din Mexic, căsătorindu-se, dealtfel, la bordul unui tren plin de trupe rebele, care se îndrepta spre Durango. Chiar Anthony a fost aproape să se nască în mijlocul războiului, însă superiorii au aflat că mama sa este însărcinată, a fost condusă la tren şi trimisă la Chihuahua, unde l-a născut pe cel mic.

Mai apoi familia s-a mutat la Los Angeles, unde tatăl său a găsit de lucru la Grădina Zoologică Lincoln, iar mai târziu la studiourile cinematografice.

În ianuarie 1926, tatăl său a murit într-un accident de maşină, iar Anthony, care avea 10 ani, s-a angajat ca ucenic pe un şantier de construcţii, iar apoi a prestat tot felul de munci pentru a-şi sprijini familia.

Interesant este faptul că atunci când mama s-a îndrăgostit de un anume Frank Bowles, Quinn a plecat de acasă, le-a luat cu el pe sora şi pe bunica sa, a abandonat liceul şi s-a dedicat exclusiv întreţinerii celor două.

Quinn a fost şi boxer profesionist şi un extrem de talentat pictor, înainte de a fi actor, şi a obţinut chiar o bursă pentru studiul arhitecturii cu Francis Lloyd Wright, unul dintre cei mai mari arhitecţi ai vremii.

Puţină lume ştie că în adolescenţă a suportat o intervenţie chirugicală la limbă, pentru ameliorarea dicţiei şi că a a urmat cursurile unei şcoli de artă dramatică din Los Angeles, pe care le-a plătit cu banii câştigaţi inclusiv din spălarea podelelor. În anul 1933 debutează ca actor de teatru în piesa „Clean Beds”.

În anul 1936 s-a alăturat unei expediţii de pescuit spre Orient – probabil urmare a visului său din copilărie de a călători pe mare – însă a revenit la Hollywood, unde a dat o probă pentru rolul unui războinic în filmul „The Plainsman”, regia Cecil De Mille, rol pentru care a fost acceptat, iar apoi a obţinut un contract pe termen lung cu studiourile Paramount.Puţină lume ştie că în adolescenţă a suportat o intervenţie chirugicală la limbă, pentru ameliorarea dicţiei şi că a a urmat cursurile unei şcoli de artă dramatică din Los Angeles, pe care le-a plătit cu banii câştigaţi inclusiv din spălarea podelelor.

În acelaşi an apare în filmele „Parole” şi „The Milky Way”, în roluri de etnic minoritar. În anul 1937 se căsătoreşte pentru prima dată, cu Katherine DeMille – fiica adoptivă a regizorului Cecil B. DeMille.

În următorii 10 ani a adunat peste 50 de roluri relativ modeste în film.

În 1947 renunţă la filmări, jucând teatru, pe Broadway, în roluri precum Stanley Kowalski din „Un tramvai numit dorinţă”.

În 1951 refine la vechea sa dragoste, fiind distribuit în filme de aventură – precum „Mask of the Avenger”.

În anul 1952 interpretează rolul secundar – fratele lui Zapata – în flimul „Viva Zapata”, în regia lui Elia Kazan, pentru care, în martie 1953, a primit premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar din partea Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

În acelaşi an, trece Oceanul, şi vine în Europa, unde joacă în filmele „Ulysses”, al lui Dino De Laurentis şi Carlo Ponti, „Angels of Darkness”, al lui Giuseppe Armato şi „Attila the Hun”, unde a apărut alături de superba Sophia Loren.

În 1954 primeşte un rol în filmul lui Federico Fellini – „La Strada”, care i-a adus consacrarea internaţională, îar în 1956 interpretează rolul pictorului Gaugin – cu durata de doar 8 minute – în filmul lui Vincente Minnelli „Lust for life” pentru care, un an mai târziu, câştigă al doilea Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar.

În 1957 joacă în „Wild is the wind”, apoi în „Requiem for a Heavyweight”, în 1958 regizează singurul său film – “The Buccaneer” – iar în 1962 joacă rolul unui beduinului viclean în „Lawrence of Arabia”.

În 1964 face rolul vieţii în „Zorba grecul”, realizat după romanul omonim al lui Nikos Kazantzakis, producţie care în anul următor câştigă trei premii şi cinci nominalizări la Oscar (printre care şi cea a lui Anthony Quinn pentru rol principal), 5 nominalizări la Globurile de Aur şi două la BAFTA.

În anul 1965 divorţează de prima sa soţie, iar în urma mariajului de 27 de ani s-au născut Cristopher – în 1938 (care, din păcate, s-a înecat la 15 martie 1941), Christina – în 1941, Catalina – în 1942, Duncan – în 1945 şi Valentina – în 1952.

În anul 1966 Quinn s-a căsătorit cu designerul italian Iolanda Addolori, care deja îi dăruise 2 băieţi: Francesco – nascut în 1963 şi Daniel – în 1964, fiind urmaţi de cel de-al treilea – Lorenzo – născut în 1966.

În anul 1969, Quinn interpretează rolul primului Papă rus al Bisericii Catolice, Kiril Lakota, în filmul „The shoes of the Fisherman”, dar şi în producţia „The Secret of Santa Vittoria”, însă Quinn devine şi producător, pentru filmele „The visit” – în 1964 şi „Across 110th Street” – în 1972.

După 1990 a apărut în „Jungle fever” – în 1991, „Last action hero” – în 1993, sau „A walk in the clouds” – în 1995.

În anul 1990 Quinn trece printr-un mare impas al vieţii suferind o operaţie majoră de inimă.

În 1997 Quinn şi Iolanda Addolori au divorţat, probabil şi fiindcă actorul avea deja alţi doi copii, cu secretara sa, Katherine Benvin: Antonia Patricia Rose Quinn – născută în 1993 şi Ryan Nicholas Quinn – născut în 1996 (Anthony Quinn având la acel moment vârsta de 81 de ani). Dealtfel Katherine Benvin avea să se căsătorească cu Anthony Quinn, rămânând alături de acesta până la sfârşitul vieţii actorului.

Să mai adăugăm şi că actorul a mai avut şi alţi doi copii, cu fostul model Friedel Dunbar, cu care avusese o relaţie „paralelă” de circa 14 ani: Sean Quinn – născut în 1973 şi Alexander Anthony Quinn – născut în 1976.

Viaţa sa tumultoasă i-a adus şi nenumărate apariţii prin tribunale, în nesfârşite procese de adulter, paternitate, pensie alimentară şi divorţ.

Anthony Quinn a fost şi un apreciat pictor, de orientare cubistă şi post-impresionistă, dar şi un sculptor talentat, creaţiile sale fiind prezentate chiar în cadrul unei expoziţii personale, în anul 1982, la Honolulu, iar suma strânsă în urma vânzării integrale a operelor sale a fost de circa 2 milioane de dolari.

Quinn a scris şi două volume de memorii, „The original sin” – în anul 1972 şi „One man tango” – în anul 1997.

Ultima parte a vieţii i-a adus suferinţe fizice actorului care se lupta cu problemele respiratorii, acestea degenerând în cele din urmă într-o boală incurabilă.

Ultimul său rol a fost cel din filmul „Avenging Angelo” – în 2001, an în care, pe 3 iunie, actorul trecele la cele veşnice.

După moartea sa, toată averea lui a rămas ultimei sale soţii, Katherine Benvin, şi celor doi copii ai lor.

RADOR (de Răzvan Moceanu)

Teatrul Stela Popescu prezintă în premieră pe 17 şi 18 ianuarie, la Metropolis  spectacolul Moarte la Teatrul de Revistă
Teatru și film 13 Ianuarie 2025, 11:15

Teatrul Stela Popescu prezintă în premieră pe 17 şi 18 ianuarie, la Metropolis spectacolul Moarte la Teatrul de Revistă

Pe scena de la Metropolis, Teatrul Stela Popescu îşi invită publicul la o originală premieră ce poartă titlul Moarte la...

Teatrul Stela Popescu prezintă în premieră pe 17 şi 18 ianuarie, la Metropolis spectacolul Moarte la Teatrul de Revistă
Emilia Popescu și Mihai Mălaimare, cu Aplauze pentru poet... pe scenă, la Teatrelli, de Ziua Culturii Naționale
Teatru și film 12 Ianuarie 2025, 07:19

Emilia Popescu și Mihai Mălaimare, cu Aplauze pentru poet... pe scenă, la Teatrelli, de Ziua Culturii Naționale

Spectacolul Aplauze pentru poet… pe scenă, cu actorii Emilia Popescu și Mihai Mălaimare va avea loc miercuri, 15...

Emilia Popescu și Mihai Mălaimare, cu Aplauze pentru poet... pe scenă, la Teatrelli, de Ziua Culturii Naționale
Pe 11 si 12  ianuarie, Teatrul Stela Popescu invită copiii şi părinţii la „Revolta poveștilor” – teatru imersiv la MINA
Teatru și film 11 Ianuarie 2025, 06:39

Pe 11 si 12 ianuarie, Teatrul Stela Popescu invită copiii şi părinţii la „Revolta poveștilor” – teatru imersiv la MINA

Teatrul Stela Popescu şi MINA, Museum of Immersive New Art, unul dintre cele mai inovatoare spații culturale din...

Pe 11 si 12 ianuarie, Teatrul Stela Popescu invită copiii şi părinţii la „Revolta poveștilor” – teatru imersiv la MINA
Cock de Mike Bartlett, o producţie Teatrul Stela Popescu, pe 15 ianuarie, la Nottara
Teatru și film 10 Ianuarie 2025, 12:38

Cock de Mike Bartlett, o producţie Teatrul Stela Popescu, pe 15 ianuarie, la Nottara

 Pe 15 ianuarie, ora 19:00 la Teatrul Nottara , puteţi vedea "Cock" de Mike Bartlett , un spectacol al...

Cock de Mike Bartlett, o producţie Teatrul Stela Popescu, pe 15 ianuarie, la Nottara
Bobi Pricop se întoarce la Teatrul Excelsior din București cu un spectacol imersiv dedicat adolescenților - Șapte minute după miezul nopții (A Monster Calls)
Teatru și film 08 Ianuarie 2025, 15:40

Bobi Pricop se întoarce la Teatrul Excelsior din București cu un spectacol imersiv dedicat adolescenților - Șapte minute după miezul nopții (A Monster Calls)

Teatrul EXCELSIOR , singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor adulți, începe anul 2025 în...

Bobi Pricop se întoarce la Teatrul Excelsior din București cu un spectacol imersiv dedicat adolescenților - Șapte minute după miezul nopții (A Monster Calls)
Trei succese cinematografice ale momentului, Anul Nou care n-a fost, Trei kilometri până la capătul lumii și Nasty, reprezintă România la Festivalul Internațional de Film de la Palm Springs 2025
Teatru și film 08 Ianuarie 2025, 15:32

Trei succese cinematografice ale momentului, Anul Nou care n-a fost, Trei kilometri până la capătul lumii și Nasty, reprezintă România la Festivalul Internațional de Film de la Palm Springs 2025

În ianuarie 2025, cinematografia românească își reafirmă valoarea la nivel internațional prin participarea...

Trei succese cinematografice ale momentului, Anul Nou care n-a fost, Trei kilometri până la capătul lumii și Nasty, reprezintă România la Festivalul Internațional de Film de la Palm Springs 2025
Globurile de Aur 2025. Lista câștigătorilor
Teatru și film 06 Ianuarie 2025, 03:00

Globurile de Aur 2025. Lista câștigătorilor

Anul cinematografic 2025 a debutat cu cea de-a 82-a ediţie a Globurilor de Aur , prezentată în acest an de comediana...

Globurile de Aur 2025. Lista câștigătorilor
Programul spectacolelor din luna ianuarie la Teatrul Ion Creangă
Teatru și film 05 Ianuarie 2025, 14:00

Programul spectacolelor din luna ianuarie la Teatrul Ion Creangă

Începând cu 3 ianuarie , când Teatrul Ion Creangă își redeschide ușile după mini vacanța de iarnă,...

Programul spectacolelor din luna ianuarie la Teatrul Ion Creangă
Ascultă live

Ascultă live

13:00 - 15:00
Români de poveste
Ascultă live Radio România Cultural
14:05 - 15:00
REPORTERII ACTUALITATII
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
14:00 - 15:00
English 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
14:00 - 15:00
Radiojurnal
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru