Avem un bebeluș, ce facem cu el? – InterActiv, 15 iunie
15 June 2018
AUDIO Generalul francez Henri Mathias Berthelot omagiat la Academia Română
16 June 2018

Titu Maiorescu: „Politica este arta de a spune contrariul a ceea ce gândim?”, de Dan Manolache

                “Ce este arta politică? Este arta de a spune contrariul a ceea ce gândim?” Se întreba retoric de mult, în 1879, Titu Maiorescu. Se vor împlini pe 18 iunie 101 ani de la plecarea sa dintre noi dar întrebarea rămâne actuală deşi parcă, din păcate, şi-a mai pierdut din….retorism.

              De fapt ce este astăzi arta politică? Greu de de răspuns deşi o vedem “etalată” minut de minut.

             Titu Maiorescu o slujea cu seriozitate, rigoare, corectitudine, erudiţie şi responsabilitate. Pentru el gândirea era un exerciţiu critic practicat deopotrivă în judecarea literaturii, în predarea filozofiei sau logicii, în construirea unei pledoarii sau în exercitarea unor înalte demnităţi publice.

             A fost o personalitate cu totul excepţională fără de care istoria noastră ar fi mult mai săracă. A impus respect contemporanilor atât in calitate de profesor şi rector al universităţilor din Iaşi şi Bucureşti cât şi în acelea de diplomat, ministru sau prim ministru.

             A creat şi condus societatea “Junimea” precum şi revista “Convorbiri Literare”. A descoperit, încurajat sau consacrat valoarea, Mihai Eminescu este doar cel mai strălucit exemplu.

           A fost un adept al modernizării României pledând însă pentru schimbări graduale, pentru o evoluţie naturală care să nu recurgă la impunerea unor “forme fără fond”.

         A fost un om special  caruia Sextil Puşcariu i-a lasat o remarcabilă caracterizare: “…n-a fost un apostol, el a avut adepţi dar n-a avut discipoli, a fost stimat dar nu a fost iubit şi unii dintre cei care i-au fost aproape l-au părăsit……Cauza? A fost prea mult sclavul formei desăvârşite a corectitudinii, spre a putea ierta pe cei lipsiţi de astfel de calităţi”.

         România de atunci, ca şi cea de astăzi, este insă mai degrabă ţara lui Caragiale decât ţara lui Maiorescu……Deşi fără Maiorescu şi pe Caragiale ne-ar fi mai greu să-l înţelegem….

           “Ce este arta politică? Este arta de a spune contrariul a ceea ce gândim?” se întreba Titu Maiorescu. El a răspuns prin toată cariera sa de om de culură, diplomat şi om politic.

          Credeţi că urmaşii lui de astăzi îşi mai pun această întrebare?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *