Vacanță în FM - Orașe universitare și științifice - sâmbătă 9 septembrie și duminică 10 septembrie, de la ora 9
09 Septembrie 2023, 06:00
Călătorim în FM prin orașe renumite pentru universitățile lor și prin locuri pe care le asociem cu diverse domenii ale științei sau cu invenții care au schimbat lumea.
Sâmbătă, pornim din Italia, de la Bologna, un oraș cu mai multe fețe: „rossa, dotta, grassa”. Tradiția gastronomică și celebrele galerii cu arcade roșiatice care împânzesc centrul vechi sunt strâns legate de viața studențească, Universitatea din Bologna fiind prima instituție de învățământ superior din Europa (fondată în anul 1088). Ajungem și la Oxford, unde au studiat zeci de laureați ai Premiilor Nobel. Colegiile au fost întemeiate de organizații religioase, motiv pentru care au o arhitectură de tip monastic, cu capele și clopotnițe, camerele studenților fiind dispuse precum chiliile călugărilor. În spațiul iberic, Universitatea din Salamanca se remarcă prin fațada sa sculptată în piatră, iar cea din Coimbra se află într-un fost palat regal. Ne oprim și în orașul Fez, din Maroc, unde se află prima instituţie de învațământ superior din lume, încă în activitate: Al-Qarawiyyin, întemeiată în anul 859, care este universitate şi moschee în acelaşi timp.
Duminică, prima destinație este orașul Bruxelles, al cărui simbol este structura metalică uriașă numită Atomium, ce reprezintă molecula unui cristal de fier mărită de miliarde de ori. Trecem și prin Orașul Artelor și Științelor din Valencia, ansamblul arhitectural extravagant imaginat, în mare parte, de Santiago Calatrava. Un „oraș în oraș”, în care poți explora diverse domenii ale cunoașterii. Vizităm, de asemenea, laboratorul lui Alfred Nobel din San Remo (unde industriașul suedez și-a petrecut ultimii ani ai vieții), dar și casa natală a lui Nicolaus Copernic. Astronomul care a dezvoltat pentru prima oară teoria heliocentrică, potrivit căreia Pământul se învârte în jurul Soarelui, s-a născut în orașul Toruń din Polonia.
Realizator: Dana Pitrop