Lavinia Mureșan: „Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism”
21 Februarie 2025, 13:11
Un proiect de cercetare de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca promite să transforme industria alimentelor cerealiere.
Echipa coordonată de profesorul Dan Vodnar explorează potențialul tărâțelor de grâu și ovăz ca sursă naturală pentru fortificarea cu vitamina B12, un nutrient esențial pentru sănătatea noastră.
“Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism, sigur pentru consum - bacteriile propionice - fiindcă acestea se pot hrăni cu această sursă de glucoză existentă în tărâțe și totodată au precursorii necesari pentru producția de vitamina B12”, explică Lavinia Mureșan, șef lucrări la Facultatea de Știință și Tehnologie a Alimentelor din cadrul USAMV Cluj-Napoca (https://www.usamvcluj.ro/).
Rezultatele acestei cercetări nu rămân doar în teorie. Echipa de cercetare a reușit să creeze prototipuri de produse alimentare ce includ tărâțe fortificate cu vitamina B12. Printre acestea se numără pastele și croasantele, produse care au fost deja testate și apreciate în cadrul Festivalului Alimentului organizat la universitate. “Am început în a varia procentul de tărâță ce urma să fie adăugat în rețetă, respectiv înlocuirea făinii albe într-un anumit procent cu această tărâță îmbogățită în B12. Și am depistat că 15% este, practic, nivelul optim pentru a avea paste care pot fi cu șurință, hai să spunem, acceptate decătre consumatorul final. Și am descoperit că, dacă le menținem 10 minute la fierbere, reușim să avem, practic, nivelul optim de vitamina B12, astfel încât să acoperim necesarul zilnic și, totodată, să avem paste acceptate din punct de vedere al fierberii, să nu fie prea aldente”, spune Lavinia Mureșan.
Un alt produs de succes rezultat din acest proiect este croasantul fortificat cu B12, prezentat în cadrul competiției Ecotrophelia (https://www.ecotrophelia.org/), unde echipa a obținut premii și recunoaștere pentru inovația lor.
“Ideea de a obține un croissant a venit, prin prisma unei competiții. S-au făcut, bineînțeles, teste senzoriale să vedem care rețetă este cea mai bine acceptată din punct de vedere al obținerii unui croissant clasic, pentru că, acesta conține, pe lângă făina de grâu, și această tărâță adăugată într-o cantitate astfel încât să acopere necesarul zilnic recomandat de vitamina B12, care este 2,4 micrograme.”
Echipa de cercetare a identificat deja parteneri din industrie interesați de implementarea acestei tehnologii. O companie specializată în liofilizare și prelucrare alimentelor naturale ar putea prelua proiectul și aduce pe piață tărâțele fortificate sub formă de premix, astfel încât să fie utilizate cu ușurință în diverse produse alimentare. „Ideea noastră este să oferim această materie primă industriei, exact cum există drojdia uscată sau maiaua, pentru ca producătorii să creeze propriile produse fortificate cu B12”, mai spune Lavinia Mureșan.