Ascultă Radio România Cultural Live

Lavinia Mureșan: „Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism”

21 Februarie 2025, 13:11

Un proiect de cercetare de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca promite să transforme industria alimentelor cerealiere.

Echipa coordonată de profesorul Dan Vodnar explorează potențialul tărâțelor de grâu și ovăz ca sursă naturală pentru fortificarea cu vitamina B12, un nutrient esențial pentru sănătatea noastră.

“Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism, sigur pentru consum - bacteriile propionice - fiindcă acestea se pot hrăni cu această sursă de glucoză existentă în tărâțe și totodată au precursorii necesari pentru producția de vitamina B12”, explică Lavinia Mureșan, șef lucrări la Facultatea de Știință și Tehnologie a Alimentelor din cadrul USAMV Cluj-Napoca (https://www.usamvcluj.ro/).

Rezultatele acestei cercetări nu rămân doar în teorie. Echipa de cercetare a reușit să creeze prototipuri de produse alimentare ce includ tărâțe fortificate cu vitamina B12. Printre acestea se numără pastele și croasantele, produse care au fost deja testate și apreciate în cadrul Festivalului Alimentului organizat la universitate. “Am început în a varia procentul de tărâță ce urma să fie adăugat în rețetă, respectiv înlocuirea făinii albe într-un anumit procent cu această tărâță îmbogățită în B12. Și am depistat că 15% este, practic, nivelul optim pentru a avea paste care pot fi cu șurință, hai să spunem, acceptate decătre consumatorul final. Și am descoperit că, dacă le menținem 10 minute la fierbere, reușim să avem, practic, nivelul optim de vitamina B12, astfel încât să acoperim necesarul zilnic și, totodată, să avem paste acceptate din punct de vedere al fierberii, să nu fie prea aldente”, spune Lavinia Mureșan.

Un alt produs de succes rezultat din acest proiect este croasantul fortificat cu B12, prezentat în cadrul competiției Ecotrophelia (https://www.ecotrophelia.org/), unde echipa a obținut premii și recunoaștere pentru inovația lor.
“Ideea de a obține un croissant a venit, prin prisma unei competiții. S-au făcut, bineînțeles, teste senzoriale să vedem care rețetă este cea mai bine acceptată din punct de vedere al obținerii unui croissant clasic, pentru că, acesta conține, pe lângă făina de grâu, și această tărâță adăugată într-o cantitate astfel încât să acopere necesarul zilnic recomandat de vitamina B12, care este 2,4 micrograme.”

Echipa de cercetare a identificat deja parteneri din industrie interesați de implementarea acestei tehnologii. O companie specializată în liofilizare și prelucrare alimentelor naturale ar putea prelua proiectul și aduce pe piață tărâțele fortificate sub formă de premix, astfel încât să fie utilizate cu ușurință în diverse produse alimentare. „Ideea noastră este să oferim această materie primă industriei, exact cum există drojdia uscată sau maiaua, pentru ca producătorii să creeze propriile produse fortificate cu B12”, mai spune Lavinia Mureșan.

Dan Vodnar: „Gastronomia franțuzească ne spune că o maioneză conține strict gălbenuș, ulei și sare. Și dacă adaugi muștar în ea, se obține sosul remoulade”
Știință cu sare și piper 31 Ianuarie 2025, 10:53

Dan Vodnar: „Gastronomia franțuzească ne spune că o maioneză conține strict gălbenuș, ulei și sare. Și dacă adaugi muștar în ea, se obține sosul remoulade”

În istoria gastronomiei moleculare, unul dintre numele-reper este Harold McGee. ”El a devenit chiar o...

Dan Vodnar: „Gastronomia franțuzească ne spune că o maioneză conține strict gălbenuș, ulei și sare. Și dacă adaugi muștar în ea, se obține sosul remoulade”
Dan Vodnar: „Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit”
Știință cu sare și piper 24 Ianuarie 2025, 14:05

Dan Vodnar: „Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit”

Tocmai de aceea e nevoie de ”Știință cu sare și piper” - proiectul și podcastul realizat cu  Dan Vodnar...

Dan Vodnar: „Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit”
Dan Vodnar: „Bucătăria este, probabil, primul nostru laborator. Acolo putem să ne considerăm, cumva, oameni de știință, mici, dar importanți”
Știință cu sare și piper 17 Ianuarie 2025, 12:55

Dan Vodnar: „Bucătăria este, probabil, primul nostru laborator. Acolo putem să ne considerăm, cumva, oameni de știință, mici, dar importanți”

În momentul în care facem un preparat în bucătărie, nu iese ceva, intervii cu un alt ingredient,...

Dan Vodnar: „Bucătăria este, probabil, primul nostru laborator. Acolo putem să ne considerăm, cumva, oameni de știință, mici, dar importanți”
Ascultă live

Ascultă live

06:00 - 07:00
Album de colecție
Ascultă live Radio România Cultural
06:05 - 07:00
CALENDAR CULTURAL
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
06:00 - 07:00
English 6
Ascultă live Radio România Internaţional 1
06:00 - 07:00
Ştiri
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
06:00 - 07:00
Folcloria
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru